top banner

Schema de garantare nu va mai lipsi din publicitatea la depozite

09 Decembrie 2013 | Autor: Conso

Bancile ar putea fi obligate sa prezinte consumatorilor schema de garantare la care participa atunci cand isi fac reclama la produsele de economisire.
Legislatia institutiilor de credite urmeaza sa fie modificata pentru a integra noile directive europene privind cerintele de capital. BNR si Ministerul Finantelor Publice au profitat de aceasta ocazie pentru a impune bancilor o cerinta suplimentara atunci cand isi promoveaza produsele de economisire.
Institutiile de credit ar putea fi obligate sa mentioneze denumirea schemei de garantare la care participa in orice forma de publicitate, in toate documentele si informarile precontractuale, dar si in contractele si in corespondenta legata de depozite.
Nota de fundamentare nu explica de ce s-a propus aceasta obligatie, insa cel mai probabil are de-a face cu incidentul Bank of Cyprus. In primavara acestui an, deponentii bancii s-au trezit ca nu mai au acces la banii din cont, deoarece banca din Romania avea statut de sucursala straina si era supusa reglementarilor din Cipru. Masurile luate de autoritatile cipriote -  prin care s-a interzis accesul deponentilor la banii din cont – s-au resimtit si la Bucuresti.
Cu aceasta ocazie, oficialii BNR au inceput sa explice pe larg publicului, ca sucursalele de banci straine au depozitele garantate in tara de unde provin. Acesta regula se aplica doar pentru bancile ce provin dintr-un alt stat membru al UE. Restul insitutiilor de credit sunt acoperite de Fondul de garantare din Romania.
Noile obligatii de transparenta ar urma sa intareasca acest mesaj pe viitor, astfel incat consumatorii sa stie exact unde garantate sunt depozitele lor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

Planurile de acumulare concureaza depozitele la termen

In conditiile scaderii dobanzilor atat la titlurile de stat cat si la depozitele bancare, diferenta de randament intre produsele diferite de economisire s-a strans foarte mult.

15 Feb 2024 | Depozite
E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

BCE poate incepe in curand reducerea progresiva a dobanzii de politica monetara in spatiul euro iar cei care economisesc in moneda unica europeana ar trebui sa anticipeze acest pas.

12 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii