top banner

Romanii reincep sa economiseasca dupa o pauza de 2 ani

23 Ianuarie 2012 | Autor: Conso

Numarul depozitelor garantate la bancile participante la schema Fondului de Garantare a cunoscut la finalul anului trecut prima crestere trimetriala dupa aproape 2 ani de contractie. Numarul deponentilor garanti ajunge la 15,6 milioane, dintre care majoritatea sunt deponenti persoane fizice.  
La finalul lui 2011, depozitele garantate ale populatiei insumau 106,5 miliarde lei, respectiv 99,8% din valoarea totala a depozitelor la institutiile de credit participante la schema Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB).
Conform datelor furnizate de Fond, cea mai mare dinamica au inregistrat-o depozitele in lei, in timp ce depozitele garantate in valuta au crescut in sold cu 1,2%.
Numarul persoanelor care sunt acoperite de Fondul de Garantare in cazul in care institutia la care si-au depus economiile intra in incapacitate de plata se plasa la aproximativ 14,7 milioane. Acestia reprezentau, la finalul anului trecut, 99,99% din numarul de deponenti.
Doar 1.587 de persoane fizice sunt excluse de la garantare, in principiu acestea fiind persoane aflate in relatii speciale cu banca la care au depozite.
La nivelul deponentilor companii, aproximativ 900.000, respectiv 96% din numarul total al deponentilor, intrau in sfera sistemului de garantate a depozitelor.
Valoarea garantata ajungea la finalul anului la 36,6 miliarde lei, respectiv 20,4% din valoarea totala a depozitelor persoanelor juridice.
Din numarul total de deponenti persoane juridice, 98,6% au insa depozite sub plafonul de garantare, fiind astfel acoperiti integral.
In cazul companiilor, depozitele in valuta au inregistrat o crestere trimestriala mai mare decat cea aferenta depozitelor in lei, respectiv 6% comparativ cu 4,4%.
Conform legislatiei, FGDSB ofera o acoperire de pana la 100.000 euro, echivalent in lei, pe deponent, pe banca, in cazul intrarii in incapacitate de plata a unei institutii de credit. Garantia acopera atat sumele pastrate in depozite la termen cat si sumele din conturi de economii sau conturi curente.
Toate bancile sunt obligate sa adere la schema de garantare a FGDSB, cu exceptia sucursalelor bancilor dintr-un alt stat membru al UE, care pot adera la schema existenta in statul de origine.
Si in acest caz insa garantia este de minimum 100.000 euro, conform reglementarilor la nivel european.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Subscrierile din martie s-au înjumătățit față de cele din februarie, deși dobânzile au fost comparabile, dovadă faptul că înmulțirea numărului de emisiuni nu reușește să multiplice proporțional sumele investite.

19 Mar 2025 | Depozite
Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Începând din 10 martie, nu doar investitorii în obligațiuni de stat Fidelis pot achiziționa aceste titluri din fața calculatorului, ci și cei interesați de programul Tezaur.

11 Mar 2025 | Depozite
Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Confruntate cu dobânzi în creștere la titlurile de stat, băncile au început să lanseze produse cu scadențe mai scurte și randamente mult mai bune decât restul ofertei la depozite.

20 Feb 2025 | Depozite
Cum să îți construiești un portofoliu diversificat de obligațiuni de stat

Cum să îți construiești un portofoliu diversificat de obligațiuni de stat

Programul Fidelis capătă ritmicitate lunară, iar BVB devine tot mai mult o piață de obligațiuni.

10 Feb 2025 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii