Romanii prefera valuta ca moneda de economisire

Atat populatia cat si firmele s-au orientat catre depozite in valuta in 2012. In timp ce economiile in lei au scazut, cele in moneda straina au urcat cu 14,5%, conform datelor BNR.


La finalul lunii decembrie, depozitele in valuta exprimate in lei au urcat cu 14,5% comparativ cu aceeasi luna din anul precedent. Exprimate in euro, depozitele in valta s-au majorat cu 11,7%.

Populatia si-a majorat economiile in moneda straina cu 13,8% in 2012, in timp ce firmele au au  economisit mai mult cu 7,7%, conform datelor exprimate in euro.

Nu aceeasi tendinta de crestere se inregistreaza pe zona economiilor in lei. Depozitele in lei ale populatiei au cunoscut o crestere de doar 3,7% in valoare nominala, in timp ce raportat in termeni reali, depozitele populatiei au scazut cu 1,1%.

Economiile firmelor scazut inca cu 3,4% in valoare nominala, in timp ce in termeni reali scaderea a fost de 7,9%.

Dar, chiar daca clientii se reorienteaza spre economisirea in valuta, leul continua sa detina cea mai mare pondere din totalul sumelor depuse la banci. Din 197,3 milioane lei aflate in depozite si conturi, 63,5% reprezinta sume in moneda locala.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt
Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt

Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.

27 Octombrie 2020 | Depozite

Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari
Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.

13 Iulie 2020 | Depozite

Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat
Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat

Lansarea unor noi emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie dupa o pauza de 6 luni ofera ocazia de a reface comparatia cu depozitele la termen, dupa noi campanii din partea bancilor si o reducere a randamentelor din partea statului.

7 Iulie 2020 | Depozite

Bonus pentru tehnologie si fidelitate la depozitele online
Bonus pentru tehnologie si fidelitate la depozitele online

Unele banci incurajeaza constituirea depozitelor online cu un supliment de dobanda care poate fi, in unele situatii si in anumite conditii, semnificativ peste dobanda oferita uzual la ghiseu.

3 Iunie 2020 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus