top banner

Romanii continua sa piarda bani din depozite! Cu cat au crescut dobanzile?

20 August 2018 | Autor: Conso

Bancile din Romania continua sa castige semnificativ din marjele de dobanda dintre credite si depozite. In timp ce creditele cu dobanda variabila se scumpesc automat odata cu avansul Robor, depozitele raman perdante, pentru ca bancile “aliniaza” cu greu dobanzile la evolutia pietei si a inflatiei, care depaseste 4,5% anual.
 
Deponentii continua sa piarda bani din economiile plasate la banca, avand in vedere ca dobanzile raman infime in comparatie cu rata inflatiei care erodeaza valoarea banilor.
 
Spre exemplu, media dobanzilor la depozitele populatiei ajunge cu greu la 1,6% pe an doar in cazul depozitelor noi constituite pe perioade intre 6 si 12 luni. La economiile in sold, media generala este 1% pe an, si ajunge la 1,17% pe an doar pentru scadente mai lungi, in crestere nesemnificativa fata de inceputul anului, potrivit rapoartelor BNR
 
In schimb, inflatia anuala a ajuns, lunile trecute, la 5,4%. Desi indicatorul a scazut in luna iulie la 4,56%, estimarile economistilor nu sunt prea optimiste. Chiar si BNR prognozeaza o inflatie de 3,5% la finalul acestui an, asadar mult peste dobanzile acordate de majoritatea bancilor la depozite.
 
Cu toate acestea, BNR a decis, in cele mai recente doua sedinte de politica monetara, mentinerea dobanzii cheie la 2,5% pe an, “pe fondul temperarii infatiei”.
 
Ce dobanzi ofera bancile in prezent?
 
De la inceputul anului, unele banci au marit bonificatiile la depozite, insa in mica masura si doar pentru scadente mai indelungate si sume relativ mari. In acelasi timp, au majorat consistent dobanzile la credite.
 
De la 1 ianuarie pana in prezent, Robor la 3 luni, luat in calcul la actualizarea dobanzilor la majoritatea creditelor populatiei, a crescut cu 1,25 puncte (procent care se adauga automat la dobanda creditului in perioada de actualizare). In schimb, doar o banca a majorat dobanzile la depozite in acelasi cuantum si doar pentru anumite produse.
 
In aceste conditii, in prezent, in piata exista dobanzi de 4% pe an doar la TBI Bank, insa pentru depozitul pe 36 de luni. Chiar si asa, dobanda este real negativa (sub rata anuala a inflatiei). Fara sa mai adaugam impozitul pe venit care se retine din aceasta dobanda (de 10%) si eventualele comisioane percepute de banca.  
 
Mai mult, dobanzi de peste 3% pe an se obtin in prezent doar pentru depozitele constituite pe perioade mai lungi de 12 luni. In rest, bonificatiile raman sub acest nivel.
 
Cresteri de dobanzi infime si la sume mari
 
Spre exemplu, pentru un depozit de 3.000 de lei, de pana la un an, cu plata la scadenta, dobanda fixa a crescut cel mai mult cu pana la 1,25 puncte procentuale la Libra Internet Bank, aceasta fiind urmata de Bancpost cu o majorare de pana la un punct procentual si de Banca Romaneasca cu un plus de 0,85 puncte procentuale. 
Top depozite de 3.000 lei pe 12 luni
Denumire Banca Rata dobanzii
TBI Bank 3.25%
Credit Agricole 2.50%
Patria Bank 2.50%
Libra Internet Bank 2.50%
Idea Bank 2.45%
sursa: www.conso.ro
Pe de alta parte, banci mari precum BCR, BRD, Raiffeisen Bank sau UniCredit Bank nu s-au grabit sa pluseze la dobanzile platite deponentilor.
Spre exemplu, BCR a operat o crestere a dobanzilor de 0,15 pp, si aceasta doar pentru depozitele pe un an. La fel si ING si Raiffeisen, care au majorat bonificatiile cu 0,2, respectiv  0,5 puncte procentuale pentru aceeasi scadenta. In schimb, BRD si UniCredit nu au marit deloc dobanzile la depozitele populatiei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.

17 Mai 2024 | Depozite
Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii