Romanii continua sa piarda bani din depozite! Cu cat au crescut dobanzile?

Bancile din Romania continua sa castige semnificativ din marjele de dobanda dintre credite si depozite. In timp ce creditele cu dobanda variabila se scumpesc automat odata cu avansul Robor, depozitele raman perdante, pentru ca bancile “aliniaza” cu greu dobanzile la evolutia pietei si a inflatiei, care depaseste 4,5% anual.
 
Deponentii continua sa piarda bani din economiile plasate la banca, avand in vedere ca dobanzile raman infime in comparatie cu rata inflatiei care erodeaza valoarea banilor.
 
Spre exemplu, media dobanzilor la depozitele populatiei ajunge cu greu la 1,6% pe an doar in cazul depozitelor noi constituite pe perioade intre 6 si 12 luni. La economiile in sold, media generala este 1% pe an, si ajunge la 1,17% pe an doar pentru scadente mai lungi, in crestere nesemnificativa fata de inceputul anului, potrivit rapoartelor BNR
 
In schimb, inflatia anuala a ajuns, lunile trecute, la 5,4%. Desi indicatorul a scazut in luna iulie la 4,56%, estimarile economistilor nu sunt prea optimiste. Chiar si BNR prognozeaza o inflatie de 3,5% la finalul acestui an, asadar mult peste dobanzile acordate de majoritatea bancilor la depozite.
 
Cu toate acestea, BNR a decis, in cele mai recente doua sedinte de politica monetara, mentinerea dobanzii cheie la 2,5% pe an, “pe fondul temperarii infatiei”.
 
Ce dobanzi ofera bancile in prezent?
 
De la inceputul anului, unele banci au marit bonificatiile la depozite, insa in mica masura si doar pentru scadente mai indelungate si sume relativ mari. In acelasi timp, au majorat consistent dobanzile la credite.
 
De la 1 ianuarie pana in prezent, Robor la 3 luni, luat in calcul la actualizarea dobanzilor la majoritatea creditelor populatiei, a crescut cu 1,25 puncte (procent care se adauga automat la dobanda creditului in perioada de actualizare). In schimb, doar o banca a majorat dobanzile la depozite in acelasi cuantum si doar pentru anumite produse.
 
In aceste conditii, in prezent, in piata exista dobanzi de 4% pe an doar la TBI Bank, insa pentru depozitul pe 36 de luni. Chiar si asa, dobanda este real negativa (sub rata anuala a inflatiei). Fara sa mai adaugam impozitul pe venit care se retine din aceasta dobanda (de 10%) si eventualele comisioane percepute de banca.  
 
Mai mult, dobanzi de peste 3% pe an se obtin in prezent doar pentru depozitele constituite pe perioade mai lungi de 12 luni. In rest, bonificatiile raman sub acest nivel.
 
Cresteri de dobanzi infime si la sume mari
 
Spre exemplu, pentru un depozit de 3.000 de lei, de pana la un an, cu plata la scadenta, dobanda fixa a crescut cel mai mult cu pana la 1,25 puncte procentuale la Libra Internet Bank, aceasta fiind urmata de Bancpost cu o majorare de pana la un punct procentual si de Banca Romaneasca cu un plus de 0,85 puncte procentuale. 

Top depozite de 3.000 lei pe 12 luni
Denumire Banca Rata dobanzii
TBI Bank 3.25%
Credit Agricole 2.50%
Patria Bank 2.50%
Libra Internet Bank 2.50%
Idea Bank 2.45%
sursa: www.conso.ro

Pe de alta parte, banci mari precum BCR, BRD, Raiffeisen Bank sau UniCredit Bank nu s-au grabit sa pluseze la dobanzile platite deponentilor.

Spre exemplu, BCR a operat o crestere a dobanzilor de 0,15 pp, si aceasta doar pentru depozitele pe un an. La fel si ING si Raiffeisen, care au majorat bonificatiile cu 0,2, respectiv  0,5 puncte procentuale pentru aceeasi scadenta. In schimb, BRD si UniCredit nu au marit deloc dobanzile la depozitele populatiei.Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat
Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat

Pe 19 martie s-a inchis o noua oferta Fidelis pentru titluri de stat listate la bursa, iar subscrierile au fost aproape la jumatatea celor consemnate in decembrie 2020.

24 Martie 2021 | Depozite

Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite
Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite

Luna martie incepe in forta pe piata titlurilor de stat pentru populatie. Se lanseaza noi emisiuni, atat in cadrul programului Tezaur cat si pentru Fidelis, programul certificatelor de trezorerie listate la bursa.

2 Martie 2021 | Depozite

Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt
Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt

Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.

27 Octombrie 2020 | Depozite

Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari
Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.

13 Iulie 2020 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus