Romanii au din ce in ce mai putini bani in conturi si depozite

Soldul depozitelor bancare detinute de populatie si firme a scazut usor in luna februarie. Chiar si comparativ cu anul anterior, cresterea soldului nu a depasit rata inflatiei.


La finalul lunii februarie, valoarea totala a depozitelor detinute de populatie si firme la banci era de 195,5 miliarde lei, conform datelor BNR, in scaderea usoara fata de luna anterioara.

Nivelul nu este cu mult mai mare decat cel din februarie 2011, in ultimul an inregistrandu-se o crestere de doar 3,7%, insuficienta pentru a acoperi deprecierea cauzata de rata inflatiei.

In plus, romanii continua sa aiba mai multa incredere in valuta. In ultimele 12 luni, soldul depozitelor in valuta a urcat cu 16,7% in timp ce soldul depozitelor in lei a scazut cu 2,7%. Ca si pondere insa, valoarea sumelor detinute in lei continua sa reprezinte peste 63% din total.

Pe segmente de clienti, populatia detine in banci aproximativ 123,4 miliarde lei, in echivalent, in timp ce firmele detin 72,1 miliarde lei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt
Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt

Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.

27 Octombrie 2020 | Depozite

Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari
Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.

13 Iulie 2020 | Depozite

Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat
Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat

Lansarea unor noi emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie dupa o pauza de 6 luni ofera ocazia de a reface comparatia cu depozitele la termen, dupa noi campanii din partea bancilor si o reducere a randamentelor din partea statului.

7 Iulie 2020 | Depozite

Bonus pentru tehnologie si fidelitate la depozitele online
Bonus pentru tehnologie si fidelitate la depozitele online

Unele banci incurajeaza constituirea depozitelor online cu un supliment de dobanda care poate fi, in unele situatii si in anumite conditii, semnificativ peste dobanda oferita uzual la ghiseu.

3 Iunie 2020 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus