Romanii au din ce in ce mai putini bani in conturi si depozite

Soldul depozitelor bancare detinute de populatie si firme a scazut usor in luna februarie. Chiar si comparativ cu anul anterior, cresterea soldului nu a depasit rata inflatiei.


La finalul lunii februarie, valoarea totala a depozitelor detinute de populatie si firme la banci era de 195,5 miliarde lei, conform datelor BNR, in scaderea usoara fata de luna anterioara.

Nivelul nu este cu mult mai mare decat cel din februarie 2011, in ultimul an inregistrandu-se o crestere de doar 3,7%, insuficienta pentru a acoperi deprecierea cauzata de rata inflatiei.

In plus, romanii continua sa aiba mai multa incredere in valuta. In ultimele 12 luni, soldul depozitelor in valuta a urcat cu 16,7% in timp ce soldul depozitelor in lei a scazut cu 2,7%. Ca si pondere insa, valoarea sumelor detinute in lei continua sa reprezinte peste 63% din total.

Pe segmente de clienti, populatia detine in banci aproximativ 123,4 miliarde lei, in echivalent, in timp ce firmele detin 72,1 miliarde lei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Deponentii vad luminita de la capatul tunelului
Deponentii vad luminita de la capatul tunelului

Dupa o lunga perioada in care dobanzile depozitelor au continuat sa scada, trendul s-a inversat, iar statul si bancile sunt pregatite sa isi recompenseze mai bine creditorii pe fondul inflatiei in crestere accelerata.

23 Noiembrie 2021 | Depozite

Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte
Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte

Daca ne raportam la depozitele nou constituite pe termen de maxim 6 luni, aprecierea euro de la inceputul anului a facut mai profitabile depozitele in moneda europeana in fata celor in lei.

28 Septembrie 2021 | Depozite

Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus