Revine Robor pe crestere accelerata?


Indicele Robor la 3 luni, in functie de care se actualizeaza dobanzile la creditele in lei a crescut, luni, semnificativ in comparatie cu evolutia din ultimele luni, cand ne-a obisnuit cu pasi mici de la o zi la alta. Aceasta crestere vine la putin timp dupa anuntul referitor la inflatia din luna martie, de 5%.


Astfel, indicele a urcat de la 2,07% pe an vineri, 13 aprilie, la 2,13% pe an, luni 16 aprilie. Aceasta evolutie ne aminteste de salturile puternice din toamna anului trecut care au dus la o majorare de peste 1,5 puncte procentuale in doar 2 luni.


Majorarea indicelui era anticipata de majoritatea analistilor, care se asteapta ca acesta sa treaca de 3% in urmatoarele 12 luni.

Dobanzile la depozite, tot mai macinate de inflatie

Daca dobanzile la credite urmeaza trendul inflatiei, cele la depozite stagneaza in cele mai multe cazuri si sunt, astfel, anihilate de cresterile de pret. Mai mult, pentru ca dobanzile platite de banci sunt in jur de 1%, inflatia mananca si din suma depusa in depozit. Momentan, doar cateva banci au decis sa majoreze dobanzile afisate la depozite noi, insa cresterile au fost usoare, de maxim 0,5-0,6%.

Pe de alta parte, bancile spun ca majorarea Robor va aduce, dupa sine, si o crestere a dobanzilor la depozite, insa cu un anumit decalaj in timp.

Cu toate acestea, este putin probabil ca dobanzile la depozite sa urmeze acelasi trend in perioada urmatoare, pentru ca, desi dobanzile la depozite nu mai aduc de mult castiguri (ci chiar pierderi in tot mai multe cazuri, avand in vedere dobanzile reduse, taxele si comisioanele percepute de banci si, mai nou, inflatia) nivelul economisirii din banci doboara record dupa record.

Datele publicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) exprima decelerarea creditarii si intensificarea economisirii. In februarie fata de ianuarie, economiile firmelor si populatiei au urcat cu 0,9% fiecare, insa de la an la an dinamica este semnificativa: componenta in lei a urcat cu 12,6%, iar segmentul valutar a crescut cu 13,4% (in special cu aportul populatiei). Asadar, revine in atentia romanilor economisirea in valuta!

In schimb, creditarea da semne de incetinire, iar temerile sunt ca aceasta va continua din cauza incertitudinilor legate de evolutia economiei. Dinamica an/an a soldului creditului neguvernamental a decelerat de la 6,8% in ianuarie la 6,1% in februarie.

Astfel, raportul credite-depozite a scazut de la 76,6% in ianuarie la 76,1% in februarie (minimul ultimelor decenii). Asta inseamna ca bancile, per total, au surplus de bani (pe care nu reusesc sa ii plaseze in credite) motiv pentru care nu au nici un interes sa stimuleze economisirea prin majorarea dobanzilor la depozite.

Avertisment de la guvernatorul BNR

Economistii Bancii Transilvania estimeaza ca depozitele vor creste cu ritmuri mult superioare creditarii in urmatorii ani, fapt care va duce la reducerea si mai drastica a raportului credite/depozite si, implicit, la lipsa de apetit a bancilor pentru economiile populatiei de firmelor.

“Previzionam cresterea creditului privat cu ritmuri medii anuale de 3,9% in 2018, 2,2% in 2019 si 0,9% in 2020. Pentru depozitele neguvernamentale ne asteptam la dinamici medii anuale de 10,5% in 2018, 9,4% in 2019 si 9,1% in 2020”, se arata intr-o analiza a bancii.

La nivelul redus al dobanzilor la depozite a facut referire, recent, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunand ca acestea sunt nejustificat de reduse, mult sub dobanda la facilitatea de depozit a BNR, de 1,25%.

“In multe cazuri dobanzile la depozite sunt sub 1%. Este camp pentru dansii (bancherii -n.r.) de majorare a dobanzii catre clienti. Ecartul este cam mare…”, a punctat guvernatorul BNR.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Depozite


Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?
Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?

Deponentii au posibilitatea sa isi retraga banii inainte de scadenta unei depozit la termen, insa acest lucru vine la pachet cu o penalizare: castigul se pierde deseori, dar sunt si cazuri cand banca acorda o dobanda compensatorie.

8 August 2019 | Depozite

Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite
Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite

Bancile au sistat pentru o buna perioada de timp majorarea dobanzilor la depozite, in principal pe fondul excesului de lichiditate din piata. Insa, in ultima luna, cateva banci mici in general, au decis cresterea dobanzilor la economiile populatiei in medie cu 0,5 pp.

25 Aprilie 2019 | Depozite

(P) Depozitul Centenar de la Banca Romaneasca a fost desemnat Produsul de economisire al anului
(P) Depozitul Centenar de la Banca Romaneasca a fost desemnat Produsul de economisire al anului

Banca Romaneasca a primit, in cadrul evenimentului "Bank of the Year" organizat de catre MasterCard, premiul "Produsul de economisire al anului 2018".

18 Aprilie 2019 | Articol sponsorizat

Cum functioneaza garantarea depozitelor bancare?
Cum functioneaza garantarea depozitelor bancare?

Falimentele bancare din trecut mai au ecou si in zilele noastre. Multi romani inca isi tin banii acasa, de teama sa nu ii piarda. Acestia trebuie sa stie, insa, ca banii din banca, sub orice forma ar fi depusi, sunt garantati in limita a 100.000 de euro. Cum si in cat timp se recupereaza banii daca banca intra in faliment?

9 Octombrie 2018 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus