Revine Robor pe crestere accelerata?

Indicele Robor la 3 luni, in functie de care se actualizeaza dobanzile la creditele in lei a crescut, luni, semnificativ in comparatie cu evolutia din ultimele luni, cand ne-a obisnuit cu pasi mici de la o zi la alta. Aceasta crestere vine la putin timp dupa anuntul referitor la inflatia din luna martie, de 5%.

Astfel, indicele a urcat de la 2,07% pe an vineri, 13 aprilie, la 2,13% pe an, luni 16 aprilie. Aceasta evolutie ne aminteste de salturile puternice din toamna anului trecut care au dus la o majorare de peste 1,5 puncte procentuale in doar 2 luni.


Majorarea indicelui era anticipata de majoritatea analistilor, care se asteapta ca acesta sa treaca de 3% in urmatoarele 12 luni.

Dobanzile la depozite, tot mai macinate de inflatie

Daca dobanzile la credite urmeaza trendul inflatiei, cele la depozite stagneaza in cele mai multe cazuri si sunt, astfel, anihilate de cresterile de pret. Mai mult, pentru ca dobanzile platite de banci sunt in jur de 1%, inflatia mananca si din suma depusa in depozit. Momentan, doar cateva banci au decis sa majoreze dobanzile afisate la depozite noi, insa cresterile au fost usoare, de maxim 0,5-0,6%.

Pe de alta parte, bancile spun ca majorarea Robor va aduce, dupa sine, si o crestere a dobanzilor la depozite, insa cu un anumit decalaj in timp.

Cu toate acestea, este putin probabil ca dobanzile la depozite sa urmeze acelasi trend in perioada urmatoare, pentru ca, desi dobanzile la depozite nu mai aduc de mult castiguri (ci chiar pierderi in tot mai multe cazuri, avand in vedere dobanzile reduse, taxele si comisioanele percepute de banci si, mai nou, inflatia) nivelul economisirii din banci doboara record dupa record.

Datele publicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) exprima decelerarea creditarii si intensificarea economisirii. In februarie fata de ianuarie, economiile firmelor si populatiei au urcat cu 0,9% fiecare, insa de la an la an dinamica este semnificativa: componenta in lei a urcat cu 12,6%, iar segmentul valutar a crescut cu 13,4% (in special cu aportul populatiei). Asadar, revine in atentia romanilor economisirea in valuta!

In schimb, creditarea da semne de incetinire, iar temerile sunt ca aceasta va continua din cauza incertitudinilor legate de evolutia economiei. Dinamica an/an a soldului creditului neguvernamental a decelerat de la 6,8% in ianuarie la 6,1% in februarie.

Astfel, raportul credite-depozite a scazut de la 76,6% in ianuarie la 76,1% in februarie (minimul ultimelor decenii). Asta inseamna ca bancile, per total, au surplus de bani (pe care nu reusesc sa ii plaseze in credite) motiv pentru care nu au nici un interes sa stimuleze economisirea prin majorarea dobanzilor la depozite.

Avertisment de la guvernatorul BNR

Economistii Bancii Transilvania estimeaza ca depozitele vor creste cu ritmuri mult superioare creditarii in urmatorii ani, fapt care va duce la reducerea si mai drastica a raportului credite/depozite si, implicit, la lipsa de apetit a bancilor pentru economiile populatiei de firmelor.

“Previzionam cresterea creditului privat cu ritmuri medii anuale de 3,9% in 2018, 2,2% in 2019 si 0,9% in 2020. Pentru depozitele neguvernamentale ne asteptam la dinamici medii anuale de 10,5% in 2018, 9,4% in 2019 si 9,1% in 2020”, se arata intr-o analiza a bancii.

La nivelul redus al dobanzilor la depozite a facut referire, recent, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunand ca acestea sunt nejustificat de reduse, mult sub dobanda la facilitatea de depozit a BNR, de 1,25%.

“In multe cazuri dobanzile la depozite sunt sub 1%. Este camp pentru dansii (bancherii -n.r.) de majorare a dobanzii catre clienti. Ecartul este cam mare…”, a punctat guvernatorul BNR.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat
Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat

Pe 19 martie s-a inchis o noua oferta Fidelis pentru titluri de stat listate la bursa, iar subscrierile au fost aproape la jumatatea celor consemnate in decembrie 2020.

24 Martie 2021 | Depozite

Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite
Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite

Luna martie incepe in forta pe piata titlurilor de stat pentru populatie. Se lanseaza noi emisiuni, atat in cadrul programului Tezaur cat si pentru Fidelis, programul certificatelor de trezorerie listate la bursa.

2 Martie 2021 | Depozite

Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt
Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt

Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.

27 Octombrie 2020 | Depozite

Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari
Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.

13 Iulie 2020 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus