Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Revine Robor pe crestere accelerata?

Autor: Conso |

Publicat in: Depozite

 

Indicele Robor la 3 luni, in functie de care se actualizeaza dobanzile la creditele in lei a crescut, luni, semnificativ in comparatie cu evolutia din ultimele luni, cand ne-a obisnuit cu pasi mici de la o zi la alta. Aceasta crestere vine la putin timp dupa anuntul referitor la inflatia din luna martie, de 5%.

Astfel, indicele a urcat de la 2,07% pe an vineri, 13 aprilie, la 2,13% pe an, luni 16 aprilie. Aceasta evolutie ne aminteste de salturile puternice din toamna anului trecut care au dus la o majorare de peste 1,5 puncte procentuale in doar 2 luni.


Majorarea indicelui era anticipata de majoritatea analistilor, care se asteapta ca acesta sa treaca de 3% in urmatoarele 12 luni.

Dobanzile la depozite, tot mai macinate de inflatie

Daca dobanzile la credite urmeaza trendul inflatiei, cele la depozite stagneaza in cele mai multe cazuri si sunt, astfel, anihilate de cresterile de pret. Mai mult, pentru ca dobanzile platite de banci sunt in jur de 1%, inflatia mananca si din suma depusa in depozit. Momentan, doar cateva banci au decis sa majoreze dobanzile afisate la depozite noi, insa cresterile au fost usoare, de maxim 0,5-0,6%.

Pe de alta parte, bancile spun ca majorarea Robor va aduce, dupa sine, si o crestere a dobanzilor la depozite, insa cu un anumit decalaj in timp.

Cu toate acestea, este putin probabil ca dobanzile la depozite sa urmeze acelasi trend in perioada urmatoare, pentru ca, desi dobanzile la depozite nu mai aduc de mult castiguri (ci chiar pierderi in tot mai multe cazuri, avand in vedere dobanzile reduse, taxele si comisioanele percepute de banci si, mai nou, inflatia) nivelul economisirii din banci doboara record dupa record.

Datele publicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) exprima decelerarea creditarii si intensificarea economisirii. In februarie fata de ianuarie, economiile firmelor si populatiei au urcat cu 0,9% fiecare, insa de la an la an dinamica este semnificativa: componenta in lei a urcat cu 12,6%, iar segmentul valutar a crescut cu 13,4% (in special cu aportul populatiei). Asadar, revine in atentia romanilor economisirea in valuta!

In schimb, creditarea da semne de incetinire, iar temerile sunt ca aceasta va continua din cauza incertitudinilor legate de evolutia economiei. Dinamica an/an a soldului creditului neguvernamental a decelerat de la 6,8% in ianuarie la 6,1% in februarie.

Astfel, raportul credite-depozite a scazut de la 76,6% in ianuarie la 76,1% in februarie (minimul ultimelor decenii). Asta inseamna ca bancile, per total, au surplus de bani (pe care nu reusesc sa ii plaseze in credite) motiv pentru care nu au nici un interes sa stimuleze economisirea prin majorarea dobanzilor la depozite.

Avertisment de la guvernatorul BNR

Economistii Bancii Transilvania estimeaza ca depozitele vor creste cu ritmuri mult superioare creditarii in urmatorii ani, fapt care va duce la reducerea si mai drastica a raportului credite/depozite si, implicit, la lipsa de apetit a bancilor pentru economiile populatiei de firmelor.

“Previzionam cresterea creditului privat cu ritmuri medii anuale de 3,9% in 2018, 2,2% in 2019 si 0,9% in 2020. Pentru depozitele neguvernamentale ne asteptam la dinamici medii anuale de 10,5% in 2018, 9,4% in 2019 si 9,1% in 2020”, se arata intr-o analiza a bancii.

La nivelul redus al dobanzilor la depozite a facut referire, recent, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunand ca acestea sunt nejustificat de reduse, mult sub dobanda la facilitatea de depozit a BNR, de 1,25%.

“In multe cazuri dobanzile la depozite sunt sub 1%. Este camp pentru dansii (bancherii -n.r.) de majorare a dobanzii catre clienti. Ecartul este cam mare…”, a punctat guvernatorul BNR.

Alte articole din Depozite

Depozite

Romanii continua sa piarda bani din depozite! Cu cat au crescut dobanzile?

Bancile din Romania continua sa castige semnificativ din marjele de dobanda dintre credite si depozite. In timp ce creditele cu dobanda variabila se scumpesc automat odata cu avansul Robor, depozitele raman perdante, pentru ca bancile “aliniaza” cu greu dobanzile la evolutia pietei si a inflatiei, care depaseste 4,5% anual. Citeste mai mult

Inflatia tot mai mare erodeaza dobanzile la depozite! Ce alternativa apare?

Inflatia continua sa creasca, in ton cu estimarile analistilor, si trage dupa ia si dobanzile la credite. In mai, a ajuns la 5,41%, de la 5,2% in aprilie si erodeaza tot mai mult veniturile romanilor si castigurile la depozitele din banci. Populatia va avea, insa, in curand o alternativa de plasament la dobanzi de peste 4,5%. In ce conditii? Citeste mai mult

Opinii recente

de carmen popescu

"in urma cu 2 ani jumate,am luat prin cetelem un TV in val. de 1900ron,rata a fost de 145lei timp de 1 an jumate. . . totul ..."

Facebook