Promotiile bancilor nu au convins populatia sa economiseasca in valuta

Soldul depozitelor in valuta ale populatiei s-a mentinut aproape neschimbat in septembrie fata de luna anterioara, conform datelor BNR. Cresterea cursului a adus insa un plus de 3% deponentilor.


Exprimat in euro, soldul depozitelor detinute de populatie la banci s-a ridicat la 9,43 miliarde euro (41,06 miliarde lei) la finalul lunii septembrie, valoare cu doar 6 milioane euro mai mica decat in luna august.

Scaderea, chiar daca nesemnificativa, vine in ciuda promotiilor derulate in ultima perioada chiar in zona economisirii in valuta.

Pe de alta parte, cei care si-au pastrat banii in euro au obtinut un plus de 3% in septembrie, ca urmare a cresterii cursului de schimb.

In continuare insa, populatia prefera depozitele in lei, care ofera atat dobanzi mai mari dar si protectie fata de evolutia pietei valutare. Soldul depozitelor detinute in lei a urcat in luna septembrie cu 1,3%, pana la 68,73 miliarde lei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Deponentii vad luminita de la capatul tunelului
Deponentii vad luminita de la capatul tunelului

Dupa o lunga perioada in care dobanzile depozitelor au continuat sa scada, trendul s-a inversat, iar statul si bancile sunt pregatite sa isi recompenseze mai bine creditorii pe fondul inflatiei in crestere accelerata.

23 Noiembrie 2021 | Depozite

Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte
Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte

Daca ne raportam la depozitele nou constituite pe termen de maxim 6 luni, aprecierea euro de la inceputul anului a facut mai profitabile depozitele in moneda europeana in fata celor in lei.

28 Septembrie 2021 | Depozite

Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus