Promotiile bancilor nu au convins populatia sa economiseasca in valuta

Soldul depozitelor in valuta ale populatiei s-a mentinut aproape neschimbat in septembrie fata de luna anterioara, conform datelor BNR. Cresterea cursului a adus insa un plus de 3% deponentilor.


Exprimat in euro, soldul depozitelor detinute de populatie la banci s-a ridicat la 9,43 miliarde euro (41,06 miliarde lei) la finalul lunii septembrie, valoare cu doar 6 milioane euro mai mica decat in luna august.

Scaderea, chiar daca nesemnificativa, vine in ciuda promotiilor derulate in ultima perioada chiar in zona economisirii in valuta.

Pe de alta parte, cei care si-au pastrat banii in euro au obtinut un plus de 3% in septembrie, ca urmare a cresterii cursului de schimb.

In continuare insa, populatia prefera depozitele in lei, care ofera atat dobanzi mai mari dar si protectie fata de evolutia pietei valutare. Soldul depozitelor detinute in lei a urcat in luna septembrie cu 1,3%, pana la 68,73 miliarde lei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare
Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare

Cresterea inflatiei din ultima vreme si estimarile pesimiste ale BNR pentru finalul anului nu au determinat, cel putin deocamdata, o majorare a dobanzilor la termen, bancile avand suficient spatiu de manevra pentru intarzierea acestui pas.

31 Mai 2021 | Depozite

Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat
Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat

Pe 19 martie s-a inchis o noua oferta Fidelis pentru titluri de stat listate la bursa, iar subscrierile au fost aproape la jumatatea celor consemnate in decembrie 2020.

24 Martie 2021 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus