Prognozele pesimiste indreapta populatia catre economisirea in valuta


Prognozele pesimiste cu privire la evolutia inflatiei si a cursului de schimb determina tot mai multi romani sa revina la preferinta pentru economiile in valuta. In ultimul an, se observa clar cum depozitele populatiei in moneda straina cresc constant, depasind ca ritm de crestere economiile in lei.


Cele mai recente date publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata ca, in februarie, depozitele populatiei in valuta au inregistrat o crestere de 13,2% fata de februarie 2017, in timp ce economiile persoanelor fizice in lei urcau cu doar 8,8% ca ritm anual.

In 2017, tendinta era inversa: economiile in valuta avansau cu aproximativ 9%, iar cele in lei urcat cu aproape 13% de la un an la altul.

Ca suma absoluta, insa, economiile in lei raman inca dominante, cu un total de 113,7 miliarde de lei (depozite ale populatiei) la nivelul sectorului bancar, fata de doar 68,2 miliarde echivalent lei cat insumeaza depozitele polulatiei in valuta.

In cazul firmelor, insa, economiile in lei predomina atat ca ritm de crestere (17,7% la lei fata de 13,8% la valuta), cat si ca suma totala (95 de miliarde - persoane fizice fata de 30 de miliarde - persoane juridice).

Unde vad analistii cursul si inflatia?

Cele mai recente estimari ale analistilor financiar bancari arata o depreciere a leului pana la 4,7651 lei/euro in urmatoarele 12 luni, in timp ce inflatia este de asteptat sa creasca la 5% in prima parte a acestui an, pentru ca apoi sa revina in prognoza BNR de final de an, respectiv 3,5%.

In privinta creditelor, situatia este net favorabila finantarilor in lei, care continua sa creasca, timid in cazul companiilor, insa cu doua cifre pe segmentul persoanelor fizice. In schimb, soldul creditelor in valuta continua sa scada pe ambele categorii de clienti.

La lei, creditarea persoanelor fizice a inregistrat un ritm anual de crestere de 21,4% in februarie 2018 fata de februarie 2017, in timp ce pe segmentul persoane juridice, avansul a fost de doar 9,4%.

In schimb, la valuta, soldul creditelor pentru populatie a scazut cu 10,6% in perioada mentionata, iar finantarile pentru firme s-au redus cu 3,4% an la an.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Depozite


Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?
Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?

Deponentii au posibilitatea sa isi retraga banii inainte de scadenta unei depozit la termen, insa acest lucru vine la pachet cu o penalizare: castigul se pierde deseori, dar sunt si cazuri cand banca acorda o dobanda compensatorie.

8 August 2019 | Depozite

Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite
Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite

Bancile au sistat pentru o buna perioada de timp majorarea dobanzilor la depozite, in principal pe fondul excesului de lichiditate din piata. Insa, in ultima luna, cateva banci mici in general, au decis cresterea dobanzilor la economiile populatiei in medie cu 0,5 pp.

25 Aprilie 2019 | Depozite

(P) Depozitul Centenar de la Banca Romaneasca a fost desemnat Produsul de economisire al anului
(P) Depozitul Centenar de la Banca Romaneasca a fost desemnat Produsul de economisire al anului

Banca Romaneasca a primit, in cadrul evenimentului "Bank of the Year" organizat de catre MasterCard, premiul "Produsul de economisire al anului 2018".

18 Aprilie 2019 | Articol sponsorizat

Cum functioneaza garantarea depozitelor bancare?
Cum functioneaza garantarea depozitelor bancare?

Falimentele bancare din trecut mai au ecou si in zilele noastre. Multi romani inca isi tin banii acasa, de teama sa nu ii piarda. Acestia trebuie sa stie, insa, ca banii din banca, sub orice forma ar fi depusi, sunt garantati in limita a 100.000 de euro. Cum si in cat timp se recupereaza banii daca banca intra in faliment?

9 Octombrie 2018 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus