Prognozele pesimiste indreapta populatia catre economisirea in valuta

Prognozele pesimiste cu privire la evolutia inflatiei si a cursului de schimb determina tot mai multi romani sa revina la preferinta pentru economiile in valuta. In ultimul an, se observa clar cum depozitele populatiei in moneda straina cresc constant, depasind ca ritm de crestere economiile in lei.

Cele mai recente date publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata ca, in februarie, depozitele populatiei in valuta au inregistrat o crestere de 13,2% fata de februarie 2017, in timp ce economiile persoanelor fizice in lei urcau cu doar 8,8% ca ritm anual.

In 2017, tendinta era inversa: economiile in valuta avansau cu aproximativ 9%, iar cele in lei urcat cu aproape 13% de la un an la altul.

Ca suma absoluta, insa, economiile in lei raman inca dominante, cu un total de 113,7 miliarde de lei (depozite ale populatiei) la nivelul sectorului bancar, fata de doar 68,2 miliarde echivalent lei cat insumeaza depozitele polulatiei in valuta.

In cazul firmelor, insa, economiile in lei predomina atat ca ritm de crestere (17,7% la lei fata de 13,8% la valuta), cat si ca suma totala (95 de miliarde - persoane fizice fata de 30 de miliarde - persoane juridice).

Unde vad analistii cursul si inflatia?

Cele mai recente estimari ale analistilor financiar bancari arata o depreciere a leului pana la 4,7651 lei/euro in urmatoarele 12 luni, in timp ce inflatia este de asteptat sa creasca la 5% in prima parte a acestui an, pentru ca apoi sa revina in prognoza BNR de final de an, respectiv 3,5%.

In privinta creditelor, situatia este net favorabila finantarilor in lei, care continua sa creasca, timid in cazul companiilor, insa cu doua cifre pe segmentul persoanelor fizice. In schimb, soldul creditelor in valuta continua sa scada pe ambele categorii de clienti.

La lei, creditarea persoanelor fizice a inregistrat un ritm anual de crestere de 21,4% in februarie 2018 fata de februarie 2017, in timp ce pe segmentul persoane juridice, avansul a fost de doar 9,4%.

In schimb, la valuta, soldul creditelor pentru populatie a scazut cu 10,6% in perioada mentionata, iar finantarile pentru firme s-au redus cu 3,4% an la an.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat
Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat

Pe 19 martie s-a inchis o noua oferta Fidelis pentru titluri de stat listate la bursa, iar subscrierile au fost aproape la jumatatea celor consemnate in decembrie 2020.

24 Martie 2021 | Depozite

Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite
Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite

Luna martie incepe in forta pe piata titlurilor de stat pentru populatie. Se lanseaza noi emisiuni, atat in cadrul programului Tezaur cat si pentru Fidelis, programul certificatelor de trezorerie listate la bursa.

2 Martie 2021 | Depozite

Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt
Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt

Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.

27 Octombrie 2020 | Depozite

Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari
Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.

13 Iulie 2020 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus