top banner

Planurile de acumulare concureaza depozitele la termen

15 Februarie 2024 | Autor:

In conditiile scaderii dobanzilor atat la titlurile de stat cat si la depozitele bancare, diferenta de randament intre produsele diferite de economisire s-a strans foarte mult.
Ministerul Finantelor a anuntat recent dobanzi in scadere pentru titlurile de stat aferente programului Tezaur ce pot fi cumparate din 12 februarie. 
Astfel, dobanda la 1 an scade la 6% (de la 6,1% la precedenta emisiune) iar cea la 3 ani se reduce la 6,75% (de la 7%). Dobanzile sunt neimpozabile.
Bancile de talie mai mica, unde se plateau cele mai bune dobanzi la depozitele la termen, au cunoscut la randul lor ajustari ale randamentelor, astfel incat dobanzile la 12 luni pleaca acum de la 7,1% (TBI Bank-depozitul Simplu online), urmatoarele oferte fiind la dobanzi de 6,75% (Intesa Sanpaolo Bank-depozitul online si ProCredit Bank depozitul online), First Bank 6,7% (depozitul Star online), OTP Bank 6,6% (depozit online) etc. 
Dobanzile bancare sunt impozitate cu 10% din start si, in cazurile unor sume mai mari pastrate in depozite, se poate aplica si CASS pe veniturile din dobanzi. 
Planurile de acumulare pentru copii au dobanzi atractive
Vista KIDS este un produs Vista Bank ce propune acumularea periodica a unor sume de bani pana la majoratul copilului. Se pot face depuneri oricand si retrageri aniversare (fara a se reduce insa soldul minim impus de banca), iar dobanda se calculeaza zilnic si este capitalizata anual. Suma minima pentru deschiderea unui astfel de produs este de 2.000 lei/500 euro/500 dolari, iar dobanda anuala este de 6,7% pentru lei, 2,5% pentru euro si 3,5% pentru dolari. 
Depozitul pentru copii de la CEC Bank este pe locul doi in topul randamentului si este un plan de acumulare cu scadenta la un an care permite parintilor sa fac depuneri oricand (de minim 100 lei/50 euro)si retrageri partiale (fara a se afecta soldul minim de 500 lei/200 euro). Dobanda oferita este de 6,3% la lei si 2,35% la euro iar suma minima la constituire este de 500 lei/200 euro. 
Planul de economii pentru copii de la BCR propune o dobanda anuala de 5,5% si presupune fixarea unor sume lunare pentru alimentarea Planului (care pot fi majorate oricand, cu conditia modificarii planului initial, altfel sumele suplimentare vor fi bonificate cu o dobanda de doar 0,1%). Se ofera un bonus de dobanda in cazul respectarii coordonatelor Planului, de 0,2% pe an.
Atentie, insa! In cazul in care nu se respecta graficul de alimentare lunara a Planului de economii, dobanda bonificata va fi de doar 1% pe an. 
Spre deosebire de produsele descrise mai sus care sunt gandite ca planuri de acumulare, KID Cont de la Banca Transilvania este un cont de economii standard care nu presupune o anumita scadenta, doar mentinerea soldului minim de 500 lei/100 euro. Dobanda este de 5,5% la lei si 1,5% la euro, iar la aniversarea contului se ofera un bonus egal cu dobanda lunara. 
Dintre produsele cu dobanda de minim 5% la lei mai putem enumera Planului de acumulare de la Intesa Sanpaolo Bank, care nu este destinat insa exclusiv copiilor, si care ofera o dobanda de 5% la lei si 2,15% la euro. Suma lunara minima de economisit este de 150 lei/100 euro (reprezinta totodata si soldul minim ce trebuie mentinut), iar cea maxima de 10.000 lei/2.500 euro. 
Se pot face alimentari lunare cu valori intre 150 lei si 10.000 lei (100-2.500 euro) si retrageri fara restrictii (mentinand insa soldul minim)
Dintre bancile mentionate, doar Intesa si Banca Transilvania ofera la depozitul la termen de 12 luni o dobanda mai mare decat cea propusa la Planul de acumulare/contul de economii (6,75% vs 5% la Intesa si 5,75% vs 5,5% la KID Cont la Banca Transilvania). 
Migratia intre conturi, o solutie pentru depozitele la termen?
In conditiile in care dobanzile scad, iar planurile de acumulare/conturile de economii pentru copii au mobilitate net superioara si dobanzi comparabile, multi deponenti care au copii ar putea fi tentati sa isi transfere o parte a depozitelor ajunse la scadenta in conturile copiilor. Cel putin cata vreme nu apar ajustari mai agresive si pentru dobanzile acestor produse. 
Depunerile se pot face oricand, retragerile sunt mai flexibile decat la depozitul la termen, iar motivatia economisirii primeste un accent suplimentar (se strang bani pentru copii). 
Pentru a alege contul de economii/planul de acumulare cel mai potrivit accesati comparatorul Conso

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii