top banner

Parlamentul cipriot a respins taxarea depozitelor

20 Martie 2013 | Autor: Conso

Conturile detinute la bancile din Cipru nu vor mai fi taxate de stat. Parlamentul nu a aprobat nici macar ultima varianta propusa, taxarea depozitelor de valoare mare, noteaza WSJ.com.
Dupa mai multe zile de negocieri intre guvernul din Cipru si partenerii financiari internationali, urmate de proteste ale cetatenilor tarii, parlamentul a decis totusi sa nu impuna niciun fel de taxa asupra depozitelor bancare.
Decizia vine dupa mai multe runde de discutii, ce au inclus si stabilirea unui prag minim cuprins intre 20.000 si 100.000 euro sub care clientii bancilor sa nu fie taxati, pentru a nu afectata economiile populatiei.
Decizia lasa insa Ciprului un deficit de finantare de 5,8 miliarde euro pe care guvernanti sperau sa ii obtina din taxarea conturilor dupa ce FMI si UE ii aprobasera un imprumut maxim de 10 miliarde euro, suma insuficienta.
In plus, UE si FMI au avertizat ca nu vor pune la dispozitia tarii cele 10 miliarde euro, pana cand Cipru nu va procura din surse proprii 6 miliarde euro. In paralel, Banca Centrala Europeana a amenintat ca va opri liniile de finantare de urgenta, care mentin acum bancile cipriote pe linia de plutire.
Astfel, problemele bancilor din Cipru sunt inca nerezolvate, iar situatia se mentine in continuare tensionata.
In prezent, o delegatie cipriota s-a indreptat catre Moscova pentru a cere ajutor financiar Rusiei in schimbul unei participatii in sistemul bancar. De altfel, rusii sunt printre principalii deponenti din Cipru, tara considerata paradis fiscal.
Totusi, autoritatile ruse nu s-au aratat nici in trecut extrem de favorabile Ciprului, avand in vedere ca multi cetateni rusi isi plaseaza detinerile in Cipru pentru a evitarea taxeaza din tara de rezidenta. De asemenea, autoritatile ruse au precizat si in trecut ca ar putea ajuta Ciprul doar in conditiile in care vor da detalii despre conturile cetatenilor rusi pe care le administreaza.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Continua scaderea dobanzilor la titlurile Fidelis in lei

Continua scaderea dobanzilor la titlurile Fidelis in lei

O noua emisiune de titluri de stat listate la bursa, disponibila la subscriere intre 18 septembrie si 3 octombrie, vine cu dobanzi mai reduse la lei si cu cresteri de dobanda la euro la scadenta de un an.

18 Sep 2023 | Depozite
Care sunt implicatiile daca se vor impozita (si) titlurile de stat?

Care sunt implicatiile daca se vor impozita (si) titlurile de stat?

Ultima varianta a pachetului de ajustari fiscale pregatit de autoritati ajunsa in presa tinteste, printre altele, cresterea veniturilor bugetare prin impozitarea dobanzilor la titlurile de stat.

05 Sep 2023 | Depozite
Donatorii de sange isi tranzactioneaza titlurile de stat cu bonus de dobanda

Donatorii de sange isi tranzactioneaza titlurile de stat cu bonus de dobanda

Titlurile de stat pentru donatorii de sange se tranzactioneaza la bursa peste valoarea nominala si exista schimburi zilnice, in ciuda numarului relativ mic de investori in cele doua emisiuni.

24 Aug 2023 | Depozite
Creste nisa produselor bancare cu asigurari atasate

Creste nisa produselor bancare cu asigurari atasate

Daca pana de curand bancile ofereau stimulente pentru asigurarile de viata sau somaj atasate creditelor, iata ca apar si asigurari cuplate cu depozitele la termen.

16 Aug 2023 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii