top banner

Parlamentul cipriot a respins taxarea depozitelor

20 Martie 2013 | Autor: Conso

Conturile detinute la bancile din Cipru nu vor mai fi taxate de stat. Parlamentul nu a aprobat nici macar ultima varianta propusa, taxarea depozitelor de valoare mare, noteaza WSJ.com.
Dupa mai multe zile de negocieri intre guvernul din Cipru si partenerii financiari internationali, urmate de proteste ale cetatenilor tarii, parlamentul a decis totusi sa nu impuna niciun fel de taxa asupra depozitelor bancare.
Decizia vine dupa mai multe runde de discutii, ce au inclus si stabilirea unui prag minim cuprins intre 20.000 si 100.000 euro sub care clientii bancilor sa nu fie taxati, pentru a nu afectata economiile populatiei.
Decizia lasa insa Ciprului un deficit de finantare de 5,8 miliarde euro pe care guvernanti sperau sa ii obtina din taxarea conturilor dupa ce FMI si UE ii aprobasera un imprumut maxim de 10 miliarde euro, suma insuficienta.
In plus, UE si FMI au avertizat ca nu vor pune la dispozitia tarii cele 10 miliarde euro, pana cand Cipru nu va procura din surse proprii 6 miliarde euro. In paralel, Banca Centrala Europeana a amenintat ca va opri liniile de finantare de urgenta, care mentin acum bancile cipriote pe linia de plutire.
Astfel, problemele bancilor din Cipru sunt inca nerezolvate, iar situatia se mentine in continuare tensionata.
In prezent, o delegatie cipriota s-a indreptat catre Moscova pentru a cere ajutor financiar Rusiei in schimbul unei participatii in sistemul bancar. De altfel, rusii sunt printre principalii deponenti din Cipru, tara considerata paradis fiscal.
Totusi, autoritatile ruse nu s-au aratat nici in trecut extrem de favorabile Ciprului, avand in vedere ca multi cetateni rusi isi plaseaza detinerile in Cipru pentru a evitarea taxeaza din tara de rezidenta. De asemenea, autoritatile ruse au precizat si in trecut ca ar putea ajuta Ciprul doar in conditiile in care vor da detalii despre conturile cetatenilor rusi pe care le administreaza.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii