Parlamentul cipriot a respins taxarea depozitelor

Conturile detinute la bancile din Cipru nu vor mai fi taxate de stat. Parlamentul nu a aprobat nici macar ultima varianta propusa, taxarea depozitelor de valoare mare, noteaza WSJ.com.


Dupa mai multe zile de negocieri intre guvernul din Cipru si partenerii financiari internationali, urmate de proteste ale cetatenilor tarii, parlamentul a decis totusi sa nu impuna niciun fel de taxa asupra depozitelor bancare.

Decizia vine dupa mai multe runde de discutii, ce au inclus si stabilirea unui prag minim cuprins intre 20.000 si 100.000 euro sub care clientii bancilor sa nu fie taxati, pentru a nu afectata economiile populatiei.

Decizia lasa insa Ciprului un deficit de finantare de 5,8 miliarde euro pe care guvernanti sperau sa ii obtina din taxarea conturilor dupa ce FMI si UE ii aprobasera un imprumut maxim de 10 miliarde euro, suma insuficienta.

In plus, UE si FMI au avertizat ca nu vor pune la dispozitia tarii cele 10 miliarde euro, pana cand Cipru nu va procura din surse proprii 6 miliarde euro. In paralel, Banca Centrala Europeana a amenintat ca va opri liniile de finantare de urgenta, care mentin acum bancile cipriote pe linia de plutire.

Astfel, problemele bancilor din Cipru sunt inca nerezolvate, iar situatia se mentine in continuare tensionata.

In prezent, o delegatie cipriota s-a indreptat catre Moscova pentru a cere ajutor financiar Rusiei in schimbul unei participatii in sistemul bancar. De altfel, rusii sunt printre principalii deponenti din Cipru, tara considerata paradis fiscal.

Totusi, autoritatile ruse nu s-au aratat nici in trecut extrem de favorabile Ciprului, avand in vedere ca multi cetateni rusi isi plaseaza detinerile in Cipru pentru a evitarea taxeaza din tara de rezidenta. De asemenea, autoritatile ruse au precizat si in trecut ca ar putea ajuta Ciprul doar in conditiile in care vor da detalii despre conturile cetatenilor rusi pe care le administreaza.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare
Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare

Cresterea inflatiei din ultima vreme si estimarile pesimiste ale BNR pentru finalul anului nu au determinat, cel putin deocamdata, o majorare a dobanzilor la termen, bancile avand suficient spatiu de manevra pentru intarzierea acestui pas.

31 Mai 2021 | Depozite

Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat
Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat

Pe 19 martie s-a inchis o noua oferta Fidelis pentru titluri de stat listate la bursa, iar subscrierile au fost aproape la jumatatea celor consemnate in decembrie 2020.

24 Martie 2021 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus