Parlamentul cipriot a respins taxarea depozitelor

Conturile detinute la bancile din Cipru nu vor mai fi taxate de stat. Parlamentul nu a aprobat nici macar ultima varianta propusa, taxarea depozitelor de valoare mare, noteaza WSJ.com.


Dupa mai multe zile de negocieri intre guvernul din Cipru si partenerii financiari internationali, urmate de proteste ale cetatenilor tarii, parlamentul a decis totusi sa nu impuna niciun fel de taxa asupra depozitelor bancare.

Decizia vine dupa mai multe runde de discutii, ce au inclus si stabilirea unui prag minim cuprins intre 20.000 si 100.000 euro sub care clientii bancilor sa nu fie taxati, pentru a nu afectata economiile populatiei.

Decizia lasa insa Ciprului un deficit de finantare de 5,8 miliarde euro pe care guvernanti sperau sa ii obtina din taxarea conturilor dupa ce FMI si UE ii aprobasera un imprumut maxim de 10 miliarde euro, suma insuficienta.

In plus, UE si FMI au avertizat ca nu vor pune la dispozitia tarii cele 10 miliarde euro, pana cand Cipru nu va procura din surse proprii 6 miliarde euro. In paralel, Banca Centrala Europeana a amenintat ca va opri liniile de finantare de urgenta, care mentin acum bancile cipriote pe linia de plutire.

Astfel, problemele bancilor din Cipru sunt inca nerezolvate, iar situatia se mentine in continuare tensionata.

In prezent, o delegatie cipriota s-a indreptat catre Moscova pentru a cere ajutor financiar Rusiei in schimbul unei participatii in sistemul bancar. De altfel, rusii sunt printre principalii deponenti din Cipru, tara considerata paradis fiscal.

Totusi, autoritatile ruse nu s-au aratat nici in trecut extrem de favorabile Ciprului, avand in vedere ca multi cetateni rusi isi plaseaza detinerile in Cipru pentru a evitarea taxeaza din tara de rezidenta. De asemenea, autoritatile ruse au precizat si in trecut ca ar putea ajuta Ciprul doar in conditiile in care vor da detalii despre conturile cetatenilor rusi pe care le administreaza.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Depozite


Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt
Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt

Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.

27 Octombrie 2020 | Depozite

Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari
Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.

13 Iulie 2020 | Depozite

Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat
Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat

Lansarea unor noi emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie dupa o pauza de 6 luni ofera ocazia de a reface comparatia cu depozitele la termen, dupa noi campanii din partea bancilor si o reducere a randamentelor din partea statului.

7 Iulie 2020 | Depozite

Bonus pentru tehnologie si fidelitate la depozitele online
Bonus pentru tehnologie si fidelitate la depozitele online

Unele banci incurajeaza constituirea depozitelor online cu un supliment de dobanda care poate fi, in unele situatii si in anumite conditii, semnificativ peste dobanda oferita uzual la ghiseu.

3 Iunie 2020 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus