top banner

Pachet riscant pentru consumatori: Depozitul bancar si investitia in fond mutual

31 Martie 2011 | Autor: Marius Serban

Pachetele ce combina depozitele bancare cu investitii in fonduri mutuale pot avea un final nefericit pentru consumatori. Riscul ca un client sa aleaga o solutie nepotrivita creste atunci cand rata dobanzii la depozit este inalta. O decizie gresita duce la incasarea unei pierderi, prin rascumpararea unitatilor de fond dupa un timp prea scurt.
O serie de banci ofera clientilor pachete de economisire mixte, ce permit ca o parte din bani sa fie depusi intr-un depozit la termen, iar restul sa fie investiti intr-un fond mutual. Aceste produse pot fi insa nepotrivite pentru consumatori, daca functionarea lor nu este bine explicata de catre functionarii bancari.
Riscurile au fost semnalate de autoritatea de supraveghere financiara din Marea Britanie (Financial Service Authority - FSA) intr-un raport publicat recent, concluziile fiind insa valabile si pentru ofertele financiare vandute la noi.
Dobanzile mari de la depozite amplifica riscurile
Principala problema provine din faptul ca rata dobanzii oferita la depozit este, de regula, superioara depozitelor standard de pe piata.
Cu cat aceasta dobanda este mai mare, cu atat creste sansa ca aceste produse sa fie vandute unor clienti nepotriviti.
Atrasi de nivelul inalt al dobanzii, clientii pierd din vedere perioada de economisire aferenta celor doua produse.
Depozitul bancar cu dobanda exceptional de mare se constituie pe o perioada de 3-6 luni, dupa care banii pot fi retrasi, fara nicio penalizare. In schimb, investitia in fondurile mutuale trebuie pastrata un timp mult mai indelungat (1-2 ani) pentru a aduce profit. Daca banii sunt retrasi la scadenta depozitului, sunt sanse mari ca suma investita sa nu fie recuperata, din cauze multiple:
-    Unitatea de fond nu a crescut suficient pentru a recupera comisionul de subscriere platit initial;
-    Unele fonduri au comisioane mari de rascumparare daca banii sunt retrasi dupa un timp scurt;
-    Unitatile de fond pot suferi scaderi conjuncturale, ca urmare a evolutiei pietelor financiare pe care investesc, ceea ce genereaza pierderi pe termen scurt.
Cele doua produse nu ar trebui combinate
Clientii ar trebui atentionati din start asupra acestui aspect, astfel incat persoanele care au nevoie de banii depusi in scurt timp sa nu cumpere aceste pachete.
Autoritatea de supraveghere britanica considera ca ar fi dorit ca bancile sa nu combine aceste doua produse, deoarece ele vizeaza clienti cu profiluri de risc diferite.
“Este crucial ca acolo unde pachetele de produse de investitii implica riscuri de vanzari nepotrivite, institutiile sa puna in practica controale puternice la punctele de vanzare care sa asigure ca produsele achizitionate corespund nevoilor clientilor”, se arata in raportul FSA.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

De ce unele banci ofera dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat la cele pe un an?

De ce unele banci ofera dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat la cele pe un an?

Mai multe banci au inceput sa isi modifice strategia de bonificare a depozitelor la termen, stimuland mai mult economisirea pe termen scurt, in asteptarea reducerii mai agresive a inflatiei pe final de an.

07 Mar 2023 | Depozite
Se contureaza un trend de scadere a dobanzilor la depozite

Se contureaza un trend de scadere a dobanzilor la depozite

Mai multe banci au anuntat reduceri ale dobanzilor la depozite, pentru inceput in special in zona ofertelor pe termen lung sau a celor promotionale.

14 Feb 2023 | Depozite
Bancile incep sa prefere depozitele pe termen scurt

Bancile incep sa prefere depozitele pe termen scurt

Depozitele pe termen de 3 ani au inceput sa aiba dobanzi mai mici decat cele pe un an la mai multe banci, semn ca lichiditatea buna din sistem si previziunile de scadere a inflatiei au redus presiunile de finantare pe termen lung.

27 Ian 2023 | Depozite
Puteti negocia cu banca si pe partea de economisire

Puteti negocia cu banca si pe partea de economisire

Chiar daca ne-am obisnuit cu ideea ca doar un imprumut in dificultate poate fi rescadentat, ajustat la un nou indice sau inghetat o perioada, in urma discutiilor cu banca, si in cazul depozitelor exista acum loc de negociere.

08 Dec 2022 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii