Extinderea scadentelor pentru titlurile de stat Fidelis in lei si euro poate aduce un impuls suplimentar economisirii in aceste instrumente.
Este o tendinta care reflecta randamentele in crestere la care se imprumuta statul, inclusiv din piata interna, evolutie care se consemneaza inca de dinainte de rezultatele turului I al alegerilor prezidentiale.
Astfel, in 21 noiembrie, statul s-a imprumutat pe 10 ani cu dobanda de 7,15%, randament in crestere fata de precedenta emisiune pe 10 ani (6.95%). Sunt cele mai mari dobanzi din noiembrie 2023, cand si inflatia era mai sus ca in prezent.
Cauzele acestor cresteri de randamente trebuie cautate in deteriorarea indicatorilor macro intre timp, deficitul bugetar fiind asteptat la 8% pe final de an iar cresterea economica la putin peste 1%, in conditiile in care datoria publica avanseaza ambitios peste pragul de 60% din PIB.
Anuntand ca urmeaza o noua emisiune Fidelis in decembrie, reprezentantii Ministerului Finantelor au declarat pe 28 noiembrie, intr-o conferinta organizata de o publicatie cu profil economic, ca pe viitor vor urmari o mai mare diversitate a scadentelor, atat in lei cat si in euro.
Statul a adunat peste 26 miliarde lei in cadrul emisiunilor Fidelis si Tezaur din acest an iar faptul ca bancile ridica la randul lor stacheta dobanzilor atunci cand sunt solicitate sa imprumute statul se poate reflecta intr-o crestere a dobanzilor si pentru persoanele fizice care cumpara titluri de stat, mai ales ca si inflatia da semne de urcare pe final de an.
Ce randamente au in prezent titlurile de stat si care este contraoferta bancilor?
Din 4 noiembrie se deruleaza o noua emisiune Tezaur iar dobanzile sunt de 5,95% la un an, 6.70% la 3 ani si 7,10% la 5 ani.
Ultima emisiune Fidelis, lansata in octombrie, a avut dobanzi de 5,85% la un an si 7% la 5 ani pentru lei si 3,95% la un an si 5% la 5 ani pentru titlurile in euro.
Dupa cum se vede, titlurile Fidelis au spatiu pentru inmultirea scadentelor intre 1 si 5 ani (la Tezaur exista scadenta intermediara la 3 ani) dar interesul investitorilor ar creste foarte mult daca apar si scadente mai mici de un an.
Asta deoarece cei care au banii plasati si in actiuni pot folosi cu mai mare eficienta scadentele scurte cand isi muta banii de pe actiuni pe obligatiuni (nu trebuie sa isi mai faca griji prea mari in privinta evolutiei cotatilor in functie de cea a dobanzilor).
Cele mai mari dobanzi la depozitele la termen de un an le gasim la TBI Bank si Techventures Bank, cu 7% pentru depozitele online, urmate la distanta de ProCredit Bank (6%), First Bank (5,8%) si Intesa Sanpaolo (5,75%), tot pentru produse ce pot fi deschise online.
Dobanzile sunt brute iar cel mai bun radament net in cazul primelor doua clasate este de 6,3% (peste ce ofera statul la un an-5,95%) dar coboara la 5,4-5,17% pentru urmatoarele locuri din top (deci sub oferta Finantelor).
La 2 ani, cea mai mare dobanda o ofera Techventures Bank, la depozitul online (6,5%), urmata de TBI Bank (5,95%), Intesa (5,75%), First Bank si ProCredit (5.5%).
La 6 luni randamentul net este sub 6% (cele mai bine dobanzi sunt la ProCredit Bank, unde depozitul Pro Save are dobanda de 6,5%, si la Techventures cu 6,5%).
Dupa cum se observa, titlurile Fidelis au un culoar mai bun de concurare a depozitelor in lei la scadenta de 2 ani decat pe cea de 6 luni, unde exista de altfel mai multe campanii promotionale din partea bancilor.
Similar, pentru scadenta de 2 ani in euro depozitele bancare au dobanzi ce pleaca de la 3% si de la 2,75% la 3 ani, sub ce ofera statul pentru titlurile la un an, deci si aici ar fi loc de noi scadente pentru emisiunile viitoare in euro.
De urmarit prin urmare noile dobanzi si, mai ales, noile scadente propuse de Ministerul Finantelor la urmatoarele emisiuni Fidelis.
Pentru a alege cele mai avantajoase depozite bancare consultati
Comparatorul Conso
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News