top banner

Micii deponenti din Cipru ar putea fi scutiti de taxa pe depozite

19 Martie 2013 | Autor: Conso

Cea mai recenta propunere a autoritatilor cipriote implica scutirea de la plata taxei speciale pentru persoanele care au in cont mai putin de 100.000 euro.
Pragul de 100.000 euro a fost propus de Eurogrup si este de altfel si pragul de garantare a depozitelor la nivel european. Ministrul de finante din Cipru a propus insa ca pragul sub care sa nu fie aplicata nicio taxa sa fie de doar 20.000 euro.
Initial, prima propunere indica taxarea cu 6,75% a sumelor sub acest prag si cu 9,9% a sumelor mai mari, cu scopul de a o obtine o suma totala de 5,8 miliarde lei pentru sustinerea sistemului financiar.
Cu toate ca decizia a lovit mai mult in conturile mari ale strainilor ce isi pastreaza banii in Cipru, considerat paradis fiscal, cei mai nemultumiti au fost localnicii care si-au vazut taiate economiile.
Inainte de decizia parlamentarilor din aceasta seara, cirpiotii au organizat mai multe proteste impotriva decizie luate de autoritati impreuna cu oficialii UE si FMI.
In consecinta, autoritatile si-au revizuit propunerea initiala si mai multe optiuni au fost analizate, printre care si scutirea de la plata taxei a celor care au in cont sume mai mici de 100.000 euro.
Acest lucru ar insemna ca nivelul taxei va creste pentru conturile mai mari, pentru a atinge suma de 5,8 miliarde euro necesara.
Incepand de vineri seara, de cand a fost anuntata instituirea taxei, bancile cipriote au inghetat tranzactiile iar populatia a avut acces la bani doar prin intermediul bancomatelor. Luni a fost zi nebancara, datorita unei sarbatori locale, dar bancile au fost inchise si marti, in asteptarea decizie parlamentului cipriot.
Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Cele mai bune solutii de economisire pe termen scurt

Cele mai bune solutii de economisire pe termen scurt

Depozit la o luna cu optiunea de capitalizare sau cont de economii? Iata cele mai avantajoase solutii pentru cei care nu vor sa isi imobilizeze banii o perioada mai lunga si cauta randamente mai bune decat in cazul contului curent.

21 Iun 2022 | Depozite
Dobanzile la depozite si titluri de stat isi continua cresterea sustinuta

Dobanzile la depozite si titluri de stat isi continua cresterea sustinuta

Noua oferta a Trezoreriei la titlurile de stat pentru populatie este semnificativ peste oferta bancilor la depozite. Insa deja unele banci au ridicat manusa Ministerului Finantelor si au majorat semnificativ dobanzile.

07 Iun 2022 | Depozite
Statul ofera dobanzi mai mici populatiei decat bancilor

Statul ofera dobanzi mai mici populatiei decat bancilor

Dobanzile la care statul se imprumuta de la investitorii institutionali, in lei si valuta, pe piata interna si pe cea externa, sunt semnificativ mai mari decat cele oferite populatiei pentru certificatele de trezorerie.

31 Mai 2022 | Depozite
Dobanzile depozitelor la termen incep sa concureze randamentele obligatiunilor corporative

Dobanzile depozitelor la termen incep sa concureze randamentele obligatiunilor corporative

Sa primesti dobanda de 8-9% parea un vis frumos in urma cu un an, accesibil doar detinatorilor de obligatiuni corporative listate, dar iata ca depozitele la termen au inceput sa se apropie tot mai mult de aceasta borna.

18 Mai 2022 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii