top banner

Micii deponenti din Cipru ar putea fi scutiti de taxa pe depozite

19 Martie 2013 | Autor: Conso

Cea mai recenta propunere a autoritatilor cipriote implica scutirea de la plata taxei speciale pentru persoanele care au in cont mai putin de 100.000 euro.
Pragul de 100.000 euro a fost propus de Eurogrup si este de altfel si pragul de garantare a depozitelor la nivel european. Ministrul de finante din Cipru a propus insa ca pragul sub care sa nu fie aplicata nicio taxa sa fie de doar 20.000 euro.
Initial, prima propunere indica taxarea cu 6,75% a sumelor sub acest prag si cu 9,9% a sumelor mai mari, cu scopul de a o obtine o suma totala de 5,8 miliarde lei pentru sustinerea sistemului financiar.
Cu toate ca decizia a lovit mai mult in conturile mari ale strainilor ce isi pastreaza banii in Cipru, considerat paradis fiscal, cei mai nemultumiti au fost localnicii care si-au vazut taiate economiile.
Inainte de decizia parlamentarilor din aceasta seara, cirpiotii au organizat mai multe proteste impotriva decizie luate de autoritati impreuna cu oficialii UE si FMI.
In consecinta, autoritatile si-au revizuit propunerea initiala si mai multe optiuni au fost analizate, printre care si scutirea de la plata taxei a celor care au in cont sume mai mici de 100.000 euro.
Acest lucru ar insemna ca nivelul taxei va creste pentru conturile mai mari, pentru a atinge suma de 5,8 miliarde euro necesara.
Incepand de vineri seara, de cand a fost anuntata instituirea taxei, bancile cipriote au inghetat tranzactiile iar populatia a avut acces la bani doar prin intermediul bancomatelor. Luni a fost zi nebancara, datorita unei sarbatori locale, dar bancile au fost inchise si marti, in asteptarea decizie parlamentului cipriot.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

Planurile de acumulare concureaza depozitele la termen

In conditiile scaderii dobanzilor atat la titlurile de stat cat si la depozitele bancare, diferenta de randament intre produsele diferite de economisire s-a strans foarte mult.

15 Feb 2024 | Depozite
E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

BCE poate incepe in curand reducerea progresiva a dobanzii de politica monetara in spatiul euro iar cei care economisesc in moneda unica europeana ar trebui sa anticipeze acest pas.

12 Feb 2024 | Depozite
Depozitele pe termen lung sunt tot mai descurajate

Depozitele pe termen lung sunt tot mai descurajate

Mai multe banci au redus succesiv dobanzile depozitelor pe termen de 2-3 ani pana cand randamentele au ajuns sa fie mai mici decat cele la 12 luni in timp ce titlurile de stat pastreaza avantajul detinerii pe termen mai lung.

30 Ian 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii