Micii deponenti din Cipru ar putea fi scutiti de taxa pe depozite

Cea mai recenta propunere a autoritatilor cipriote implica scutirea de la plata taxei speciale pentru persoanele care au in cont mai putin de 100.000 euro.


Pragul de 100.000 euro a fost propus de Eurogrup si este de altfel si pragul de garantare a depozitelor la nivel european. Ministrul de finante din Cipru a propus insa ca pragul sub care sa nu fie aplicata nicio taxa sa fie de doar 20.000 euro.

Initial, prima propunere indica taxarea cu 6,75% a sumelor sub acest prag si cu 9,9% a sumelor mai mari, cu scopul de a o obtine o suma totala de 5,8 miliarde lei pentru sustinerea sistemului financiar.

Cu toate ca decizia a lovit mai mult in conturile mari ale strainilor ce isi pastreaza banii in Cipru, considerat paradis fiscal, cei mai nemultumiti au fost localnicii care si-au vazut taiate economiile.

Inainte de decizia parlamentarilor din aceasta seara, cirpiotii au organizat mai multe proteste impotriva decizie luate de autoritati impreuna cu oficialii UE si FMI.

In consecinta, autoritatile si-au revizuit propunerea initiala si mai multe optiuni au fost analizate, printre care si scutirea de la plata taxei a celor care au in cont sume mai mici de 100.000 euro.

Acest lucru ar insemna ca nivelul taxei va creste pentru conturile mai mari, pentru a atinge suma de 5,8 miliarde euro necesara.

Incepand de vineri seara, de cand a fost anuntata instituirea taxei, bancile cipriote au inghetat tranzactiile iar populatia a avut acces la bani doar prin intermediul bancomatelor. Luni a fost zi nebancara, datorita unei sarbatori locale, dar bancile au fost inchise si marti, in asteptarea decizie parlamentului cipriot.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt
Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt

Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.

27 Octombrie 2020 | Depozite

Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari
Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.

13 Iulie 2020 | Depozite

Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat
Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat

Lansarea unor noi emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie dupa o pauza de 6 luni ofera ocazia de a reface comparatia cu depozitele la termen, dupa noi campanii din partea bancilor si o reducere a randamentelor din partea statului.

7 Iulie 2020 | Depozite

Bonus pentru tehnologie si fidelitate la depozitele online
Bonus pentru tehnologie si fidelitate la depozitele online

Unele banci incurajeaza constituirea depozitelor online cu un supliment de dobanda care poate fi, in unele situatii si in anumite conditii, semnificativ peste dobanda oferita uzual la ghiseu.

3 Iunie 2020 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus