Micii deponenti din Cipru ar putea fi scutiti de taxa pe depozite

Cea mai recenta propunere a autoritatilor cipriote implica scutirea de la plata taxei speciale pentru persoanele care au in cont mai putin de 100.000 euro.


Pragul de 100.000 euro a fost propus de Eurogrup si este de altfel si pragul de garantare a depozitelor la nivel european. Ministrul de finante din Cipru a propus insa ca pragul sub care sa nu fie aplicata nicio taxa sa fie de doar 20.000 euro.

Initial, prima propunere indica taxarea cu 6,75% a sumelor sub acest prag si cu 9,9% a sumelor mai mari, cu scopul de a o obtine o suma totala de 5,8 miliarde lei pentru sustinerea sistemului financiar.

Cu toate ca decizia a lovit mai mult in conturile mari ale strainilor ce isi pastreaza banii in Cipru, considerat paradis fiscal, cei mai nemultumiti au fost localnicii care si-au vazut taiate economiile.

Inainte de decizia parlamentarilor din aceasta seara, cirpiotii au organizat mai multe proteste impotriva decizie luate de autoritati impreuna cu oficialii UE si FMI.

In consecinta, autoritatile si-au revizuit propunerea initiala si mai multe optiuni au fost analizate, printre care si scutirea de la plata taxei a celor care au in cont sume mai mici de 100.000 euro.

Acest lucru ar insemna ca nivelul taxei va creste pentru conturile mai mari, pentru a atinge suma de 5,8 miliarde euro necesara.

Incepand de vineri seara, de cand a fost anuntata instituirea taxei, bancile cipriote au inghetat tranzactiile iar populatia a avut acces la bani doar prin intermediul bancomatelor. Luni a fost zi nebancara, datorita unei sarbatori locale, dar bancile au fost inchise si marti, in asteptarea decizie parlamentului cipriot.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare
Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare

Cresterea inflatiei din ultima vreme si estimarile pesimiste ale BNR pentru finalul anului nu au determinat, cel putin deocamdata, o majorare a dobanzilor la termen, bancile avand suficient spatiu de manevra pentru intarzierea acestui pas.

31 Mai 2021 | Depozite

Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat
Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat

Pe 19 martie s-a inchis o noua oferta Fidelis pentru titluri de stat listate la bursa, iar subscrierile au fost aproape la jumatatea celor consemnate in decembrie 2020.

24 Martie 2021 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus