Metodele confuze de prezentare a ofertelor revin in practica bancilor

Intr-o perioada in care putine banci mai ofera deponentilor un castig real la economiile din depozite bancare, un articol publicitar postat pe unul dintre site-urile cu trafic important atrage atentia. O banca anunta ca ofera un castig de 4,5% la economii, “uitand” sa precizeze, insa, care este perioada de economisire necesara pentru in astfel de castig.

Desi suntem in anul 2017, practici de vanzare pe care le consideram de mult apuse, mai sunt inca adoptate de bancile aflate in cautare de clienti si de lichiditati.

”Banca Comerciala Carpatica a lansat o noua oferta pentru depozitele in lei garantand un castig de pana la 4,5% pentru depozitele in lei la 24 de luni si zero comisioane la administrarea depozitului sau retragerea banilor din depozit in ziua scadentei”. Asa suna anuntul de promovare, postat sub forma de articol publicitar pe un site de stiri foarte cunoscut.

Care este dobanda anuala oferita de banca?

Modalitatea de exprimare, care se regaseste intr-o forma relativ similara si pe site-ul bancii, il poate face pe un deponent neavizat sa creada ca a dat marea lovitura si ca beneficiaza de fapt de o dobanda de 4,5% pe an, pentru un depozit cu scadenta la 2 ani. In realitate, insa, respectivul castig este obtinut la finalul celor doi ani de economisire, si nu reprezinta nicidecum dobanda anuala. Aceasta este, de fapt, de 2,25% pe an.

Iar o dobanda de 4,5% pe an, pentru un depozit cu scadenta la 2 ani ar putea fi intr-adevar o oferta de nerefuzat, in conditiile in care dobanzile anuale pentru depozitele cu scadenta la 2 ani nu depasesc la nicio banca din Romania nivelul de 2,4%.

Analizand oferta in context, se observa ca Banca Comerciala Carpatica nu ofera insa o dobanda anuala peste piata, existand oferte cu dobanzi usor mai mari, conform tabelelor comparative Conso.ro. Astfel, Idea Bank plateste o dobanda de 2,35% -2,4%, in functie de suma economisita, iar Intesa Sanpaolo plateste deponentilor o dobanda similara Bancii Carpatica, respectiv 2,25%

Top dobanzi depozite pe 2 ani in lei

Denumire Banca

Tip dobanda

Rata dobanzii

Idea Bank

fixa

2.40%

Intesa Sanpaolo Bank

fixa

2.25%

Carpatica

fixa

2.25%

Libra Internet Bank

fixa

2%

Sursa: Conso.ro


Prin urmare, deponentii trebuie sa manifeste o atentie sporita fata de modul de exprimare a dobanzilor din campaniile publicitare,.

Aceasta practica nu este insa una noua, in trecut existand banci care au iesit in fata potentialilor clienti cu un exemplu similar. Si atunci, la fel ca si acum, Conso.ro a explicat clar, pe intelesul consumatorilor, cum stau lucrurile, pentru a-i ajuta sa ia decizia corecta de economisire.

Ce sume economisesc romanii in depozite?

Mai mult, anuntul publicitar ofera si un exemplu de calcul care nu este adaptat comportamentului de economisire al majoritatii romanilor. Potrivit acestuia, la 50.000 de lei economisiti pe 2 ani, castigul efectiv (net) dupa scaderea impozitului pe dobanda (de 16%) ajunge la 1.890 de lei. Pe de alta parte, pentru 10.000 lei, acesta este de 378 lei.

Din cele mai recente date prezentate de Banca Nationala a Romaniei rezulta ca, din cele aproximativ 10 milioane de persoane care au depozite bancare, 40% (4 milioane de deponenti) detin sume mai mici de 100 de lei. Mai mult, media acestor depozite este de doar 21 de lei. 

Alte doua milioane de deponenti au in banci sume cuprinse intre 100 si 1.000 de lei, inca 3,4 milioane de clienti au economii cuprinse intre 1.000 si 50.000 de lei, si doar 600.000 au depozite de peste 50.000 de lei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare
Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare

Cresterea inflatiei din ultima vreme si estimarile pesimiste ale BNR pentru finalul anului nu au determinat, cel putin deocamdata, o majorare a dobanzilor la termen, bancile avand suficient spatiu de manevra pentru intarzierea acestui pas.

31 Mai 2021 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus