Metodele confuze de prezentare a ofertelor revin in practica bancilor


Intr-o perioada in care putine banci mai ofera deponentilor un castig real la economiile din depozite bancare, un articol publicitar postat pe unul dintre site-urile cu trafic important atrage atentia.
O banca anunta ca ofera un castig de 4,5% la economii, “uitand” sa precizeze, insa, care este perioada de economisire necesara pentru in astfel de castig.

Desi suntem in anul 2017, practici de vanzare pe care le consideram de mult apuse, mai sunt inca adoptate de bancile aflate in cautare de clienti si de lichiditati.

”Banca Comerciala Carpatica a lansat o noua oferta pentru depozitele in lei garantand un castig de pana la 4,5% pentru depozitele in lei la 24 de luni si zero comisioane la administrarea depozitului sau retragerea banilor din depozit in ziua scadentei”. Asa suna anuntul de promovare, postat sub forma de articol publicitar pe un site de stiri foarte cunoscut.

Care este dobanda anuala oferita de banca?

Modalitatea de exprimare, care se regaseste intr-o forma relativ similara si pe site-ul bancii, il poate face pe un deponent neavizat sa creada ca a dat marea lovitura si ca beneficiaza de fapt de o dobanda de 4,5% pe an, pentru un depozit cu scadenta la 2 ani. In realitate, insa, respectivul castig este obtinut la finalul celor doi ani de economisire, si nu reprezinta nicidecum dobanda anuala. Aceasta este, de fapt, de 2,25% pe an.

Iar o dobanda de 4,5% pe an, pentru un depozit cu scadenta la 2 ani ar putea fi intr-adevar o oferta de nerefuzat, in conditiile in care dobanzile anuale pentru depozitele cu scadenta la 2 ani nu depasesc la nicio banca din Romania nivelul de 2,4%.

Analizand oferta in context, se observa ca Banca Comerciala Carpatica nu ofera insa o dobanda anuala peste piata, existand oferte cu dobanzi usor mai mari, conform tabelelor comparative Conso.ro. Astfel, Idea Bank plateste o dobanda de 2,35% -2,4%, in functie de suma economisita, iar Intesa Sanpaolo plateste deponentilor o dobanda similara Bancii Carpatica, respectiv 2,25%

Top dobanzi depozite pe 2 ani in lei

Denumire Banca

Tip dobanda

Rata dobanzii

Idea Bank

fixa

2.40%

Intesa Sanpaolo Bank

fixa

2.25%

Carpatica

fixa

2.25%

Libra Internet Bank

fixa

2%

Sursa: Conso.ro


Prin urmare, deponentii trebuie sa manifeste o atentie sporita fata de modul de exprimare a dobanzilor din campaniile publicitare,.

Aceasta practica nu este insa una noua, in trecut existand banci care au iesit in fata potentialilor clienti cu un exemplu similar. Si atunci, la fel ca si acum, Conso.ro a explicat clar, pe intelesul consumatorilor, cum stau lucrurile, pentru a-i ajuta sa ia decizia corecta de economisire.

Ce sume economisesc romanii in depozite?

Mai mult, anuntul publicitar ofera si un exemplu de calcul care nu este adaptat comportamentului de economisire al majoritatii romanilor. Potrivit acestuia, la 50.000 de lei economisiti pe 2 ani, castigul efectiv (net) dupa scaderea impozitului pe dobanda (de 16%) ajunge la 1.890 de lei. Pe de alta parte, pentru 10.000 lei, acesta este de 378 lei.

Din cele mai recente date prezentate de Banca Nationala a Romaniei rezulta ca, din cele aproximativ 10 milioane de persoane care au depozite bancare, 40% (4 milioane de deponenti) detin sume mai mici de 100 de lei. Mai mult, media acestor depozite este de doar 21 de lei. 

Alte doua milioane de deponenti au in banci sume cuprinse intre 100 si 1.000 de lei, inca 3,4 milioane de clienti au economii cuprinse intre 1.000 si 50.000 de lei, si doar 600.000 au depozite de peste 50.000 de lei.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Depozite


Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?
Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?

Deponentii au posibilitatea sa isi retraga banii inainte de scadenta unei depozit la termen, insa acest lucru vine la pachet cu o penalizare: castigul se pierde deseori, dar sunt si cazuri cand banca acorda o dobanda compensatorie.

8 August 2019 | Depozite

Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite
Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite

Bancile au sistat pentru o buna perioada de timp majorarea dobanzilor la depozite, in principal pe fondul excesului de lichiditate din piata. Insa, in ultima luna, cateva banci mici in general, au decis cresterea dobanzilor la economiile populatiei in medie cu 0,5 pp.

25 Aprilie 2019 | Depozite

(P) Depozitul Centenar de la Banca Romaneasca a fost desemnat Produsul de economisire al anului
(P) Depozitul Centenar de la Banca Romaneasca a fost desemnat Produsul de economisire al anului

Banca Romaneasca a primit, in cadrul evenimentului "Bank of the Year" organizat de catre MasterCard, premiul "Produsul de economisire al anului 2018".

18 Aprilie 2019 | Articol sponsorizat

Cum functioneaza garantarea depozitelor bancare?
Cum functioneaza garantarea depozitelor bancare?

Falimentele bancare din trecut mai au ecou si in zilele noastre. Multi romani inca isi tin banii acasa, de teama sa nu ii piarda. Acestia trebuie sa stie, insa, ca banii din banca, sub orice forma ar fi depusi, sunt garantati in limita a 100.000 de euro. Cum si in cat timp se recupereaza banii daca banca intra in faliment?

9 Octombrie 2018 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus