Metodele confuze de prezentare a ofertelor revin in practica bancilor

Intr-o perioada in care putine banci mai ofera deponentilor un castig real la economiile din depozite bancare, un articol publicitar postat pe unul dintre site-urile cu trafic important atrage atentia. O banca anunta ca ofera un castig de 4,5% la economii, “uitand” sa precizeze, insa, care este perioada de economisire necesara pentru in astfel de castig.

Desi suntem in anul 2017, practici de vanzare pe care le consideram de mult apuse, mai sunt inca adoptate de bancile aflate in cautare de clienti si de lichiditati.

”Banca Comerciala Carpatica a lansat o noua oferta pentru depozitele in lei garantand un castig de pana la 4,5% pentru depozitele in lei la 24 de luni si zero comisioane la administrarea depozitului sau retragerea banilor din depozit in ziua scadentei”. Asa suna anuntul de promovare, postat sub forma de articol publicitar pe un site de stiri foarte cunoscut.

Care este dobanda anuala oferita de banca?

Modalitatea de exprimare, care se regaseste intr-o forma relativ similara si pe site-ul bancii, il poate face pe un deponent neavizat sa creada ca a dat marea lovitura si ca beneficiaza de fapt de o dobanda de 4,5% pe an, pentru un depozit cu scadenta la 2 ani. In realitate, insa, respectivul castig este obtinut la finalul celor doi ani de economisire, si nu reprezinta nicidecum dobanda anuala. Aceasta este, de fapt, de 2,25% pe an.

Iar o dobanda de 4,5% pe an, pentru un depozit cu scadenta la 2 ani ar putea fi intr-adevar o oferta de nerefuzat, in conditiile in care dobanzile anuale pentru depozitele cu scadenta la 2 ani nu depasesc la nicio banca din Romania nivelul de 2,4%.

Analizand oferta in context, se observa ca Banca Comerciala Carpatica nu ofera insa o dobanda anuala peste piata, existand oferte cu dobanzi usor mai mari, conform tabelelor comparative Conso.ro. Astfel, Idea Bank plateste o dobanda de 2,35% -2,4%, in functie de suma economisita, iar Intesa Sanpaolo plateste deponentilor o dobanda similara Bancii Carpatica, respectiv 2,25%

Top dobanzi depozite pe 2 ani in lei

Denumire Banca

Tip dobanda

Rata dobanzii

Idea Bank

fixa

2.40%

Intesa Sanpaolo Bank

fixa

2.25%

Carpatica

fixa

2.25%

Libra Internet Bank

fixa

2%

Sursa: Conso.ro


Prin urmare, deponentii trebuie sa manifeste o atentie sporita fata de modul de exprimare a dobanzilor din campaniile publicitare,.

Aceasta practica nu este insa una noua, in trecut existand banci care au iesit in fata potentialilor clienti cu un exemplu similar. Si atunci, la fel ca si acum, Conso.ro a explicat clar, pe intelesul consumatorilor, cum stau lucrurile, pentru a-i ajuta sa ia decizia corecta de economisire.

Ce sume economisesc romanii in depozite?

Mai mult, anuntul publicitar ofera si un exemplu de calcul care nu este adaptat comportamentului de economisire al majoritatii romanilor. Potrivit acestuia, la 50.000 de lei economisiti pe 2 ani, castigul efectiv (net) dupa scaderea impozitului pe dobanda (de 16%) ajunge la 1.890 de lei. Pe de alta parte, pentru 10.000 lei, acesta este de 378 lei.

Din cele mai recente date prezentate de Banca Nationala a Romaniei rezulta ca, din cele aproximativ 10 milioane de persoane care au depozite bancare, 40% (4 milioane de deponenti) detin sume mai mici de 100 de lei. Mai mult, media acestor depozite este de doar 21 de lei. 

Alte doua milioane de deponenti au in banci sume cuprinse intre 100 si 1.000 de lei, inca 3,4 milioane de clienti au economii cuprinse intre 1.000 si 50.000 de lei, si doar 600.000 au depozite de peste 50.000 de lei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite
Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite

Luna martie incepe in forta pe piata titlurilor de stat pentru populatie. Se lanseaza noi emisiuni, atat in cadrul programului Tezaur cat si pentru Fidelis, programul certificatelor de trezorerie listate la bursa.

2 Martie 2021 | Depozite

Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt
Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt

Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.

27 Octombrie 2020 | Depozite

Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari
Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.

13 Iulie 2020 | Depozite

Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat
Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat

Lansarea unor noi emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie dupa o pauza de 6 luni ofera ocazia de a reface comparatia cu depozitele la termen, dupa noi campanii din partea bancilor si o reducere a randamentelor din partea statului.

7 Iulie 2020 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus