top banner

Mai are sens sa economisim in euro?

26 August 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Mai are sens sa economisim in euro?
Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu. 
Cine ar dori sa economiseasca in euro ar trebui sa se multumeasca in acest moment cu dobanzi de 1% la 3 ani (TBI Bank), 0,9% la 2 ani (tot TBI Bank) si de 0,6% la 12 luni (Credit Agricole). 

Bancile mari ofera dobanzi simbolice la depozitele in euro

Sunt cele mai bune oferte pentru clientii persoane fizice pe respectivele segmente, oferite de banci de talie mai mica, pentru ca bancile mari sunt mult mai retinute cand vine vorba de dobanzile la termen in euro-la un an, CEC-ul ofera 0,2% iar ING, UniCredit sau Banca Transilvania doar dobanda simbolica de 0,01%.

Sau pur si simplu au eliminat depozitele la termen in euro, precum BRD, care ofera doar depozite in lei si dolari, euro putand fi acumulat doar in conturile de economii, unde dobanda este insa zero.

Alternativa pentru cei care vor dobanzi mai mari ar fi sa cumpere prin bursa titluri de stat in euro (unde dobanda poate trece de 1%, precum la obligatiunile scadente in 2025 ce poarta o dobanda de 1,85%) dar dezavantajele aici sunt comisioanele brokerilor (0,1-0,2%) si faptul ca in prezent acestea se tranzactioneaza cu o mica prima peste valoarea nominala, deci randamentul efectiv este mai mic. 

Sau, cu o doza mai mare de risc asumat, sa cumpere obligatiuni corporative listate la BVB, unde dobanda ar putea ajunge chiar la 5% (vezi obligatiunile Libra Internet Bank in euro, scadente in 2030) cu dezavantajele enuntate anterior (se tranzactioneaza in acest moment la 103% din valoarea nominala, deci randamentul net este in final mai mic). 

Astfel incat cei care vor randamente mai mari in euro, fie pandesc lansarea unor noi emisiuni pentru a nu mai plati nimic peste valoarea nominala, fie asteapta cuminti la cumparare aparitia unor corectii la bursa (presiune la vanzare din partea unui investitor ce cauta un exit rapid).

Cateva argumente pentru un portofoliu echilibrat

Cum dobanzile la termen in lei ajung pana la 3,8% la 12 luni si 4,2% la 3 ani (TBI Bank), cei care ar dori sa economiseasca in euro par din start dezavantajati, singurul lucru pe care pot miza fiiind deprecierea mai accentuata a monedei nationale. 

Or, nimic nu pare a anunta acest lucru momentan. Euro termina anul 2020 la un curs de 4,8694 lei iar raportat la valorile actuale (4,9286 lei/euro pe 24 august) deprecierea ar fi putin peste 1% (1,2% mai exact) ceea ce nu ar umple diferenta dintre dobanzile la termen in lei si euro daca leul nu s-ar deprecia mai mult pe final de an. 

Daca punem insa baza la inceputul lunii ianuarie 2019, raportat la un curs de 4,6656 lei de atunci, deprecierea ar fi acum de 5,63% in 20 de luni, ceee ce echilibreaza foarte mult balanta. 

Care ar fi argumentele plasarii unei parti din bani in euro in acest moment, mai ales daca am reusi sa obtinem dobanzi mai bune decat media dobanzilor la depozitele bancare la termen?

Dezechilibrele din economie se accentueaza, se adancesc deficitele comercial si de cont curent, datoria publica a urcat puternic astfel incat este posibila o ajustare pe curs care sa aduc? un plus de competitivitate exporturilor. 

Epoca dobanzilor reduse pare aproape de final, inflatia a sosit mai peste tot in lume iar o crestere a dobanzilor reduce apetitul pentru active mai riscante, precum monedele emergente. 

In concluzie, alocarea unei parti a economiilor pentru plasamente denominate in euro pare sa aiba sens in perioada urmatoare, mai ales daca vorbim de sume consistente pentru care o fluctuatie de cateva procente a paritatii leu-euro se poate traduce prin castiguri/pierderi deloc neglijabile. 

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Bancile isi concureaza propriile campanii promotionale

Bancile isi concureaza propriile campanii promotionale

Reducerea lichiditatii din piata interbancara, concurenta cu titlurile de stat si cresterea inflatiei au fortat bancile sa creasca accelerat dobanzile la depozite.

02 Aug 2022 | Depozite
Aventura subscrierii online a titlurilor de stat Tezaur

Aventura subscrierii online a titlurilor de stat Tezaur

Desi numarul de pasi pentru generarea unei achizitii online din partea celor inregistrati in SPV-ul ANAF nu este mare, procedura nu e deloc simpla. Complicatiile apar la aproape fiecare etapa care trebuie parcursa.

29 Iul 2022 | Depozite
Cum poti profita de mobilitatea si randamentul conturilor de economii

Cum poti profita de mobilitatea si randamentul conturilor de economii

Majorarea dobanzilor la titlurile de stat a declansat o miscare similara pe partea depozitelor la termen. Conturile de economii pot fi insa o sursa importanta de fidelizare de care dispun bancile, la care statul nu are contraoferte.

14 Iul 2022 | Depozite
Cum poti obtine randamente anualizate de peste 7% la titluri de stat detinute cateva luni

Cum poti obtine randamente anualizate de peste 7% la titluri de stat detinute cateva luni

Nu trebuie sa ne imobilizam banii cel putin un an pentru a avea titluri de stat in portofoliu, putem cumpara din emisiunile deja listate cu scadenta in august, octombrie sau decembrie 2022.

05 Iul 2022 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii