Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu. 

Cine ar dori sa economiseasca in euro ar trebui sa se multumeasca in acest moment cu dobanzi de 1% la 3 ani (TBI Bank), 0,9% la 2 ani (tot TBI Bank) si de 0,6% la 12 luni (Credit Agricole). 

Bancile mari ofera dobanzi simbolice la depozitele in euro

Sunt cele mai bune oferte pentru clientii persoane fizice pe respectivele segmente, oferite de banci de talie mai mica, pentru ca bancile mari sunt mult mai retinute cand vine vorba de dobanzile la termen in euro-la un an, CEC-ul ofera 0,2% iar ING, UniCredit sau Banca Transilvania doar dobanda simbolica de 0,01%.

Sau pur si simplu au eliminat depozitele la termen in euro, precum BRD, care ofera doar depozite in lei si dolari, euro putand fi acumulat doar in conturile de economii, unde dobanda este insa zero.

Alternativa pentru cei care vor dobanzi mai mari ar fi sa cumpere prin bursa titluri de stat in euro (unde dobanda poate trece de 1%, precum la obligatiunile scadente in 2025 ce poarta o dobanda de 1,85%) dar dezavantajele aici sunt comisioanele brokerilor (0,1-0,2%) si faptul ca in prezent acestea se tranzactioneaza cu o mica prima peste valoarea nominala, deci randamentul efectiv este mai mic. 

Sau, cu o doza mai mare de risc asumat, sa cumpere obligatiuni corporative listate la BVB, unde dobanda ar putea ajunge chiar la 5% (vezi obligatiunile Libra Internet Bank in euro, scadente in 2030) cu dezavantajele enuntate anterior (se tranzactioneaza in acest moment la 103% din valoarea nominala, deci randamentul net este in final mai mic). 

Astfel incat cei care vor randamente mai mari in euro, fie pandesc lansarea unor noi emisiuni pentru a nu mai plati nimic peste valoarea nominala, fie asteapta cuminti la cumparare aparitia unor corectii la bursa (presiune la vanzare din partea unui investitor ce cauta un exit rapid).

Cateva argumente pentru un portofoliu echilibrat

Cum dobanzile la termen in lei ajung pana la 3,8% la 12 luni si 4,2% la 3 ani (TBI Bank), cei care ar dori sa economiseasca in euro par din start dezavantajati, singurul lucru pe care pot miza fiiind deprecierea mai accentuata a monedei nationale. 

Or, nimic nu pare a anunta acest lucru momentan. Euro termina anul 2020 la un curs de 4,8694 lei iar raportat la valorile actuale (4,9286 lei/euro pe 24 august) deprecierea ar fi putin peste 1% (1,2% mai exact) ceea ce nu ar umple diferenta dintre dobanzile la termen in lei si euro daca leul nu s-ar deprecia mai mult pe final de an. 

Daca punem insa baza la inceputul lunii ianuarie 2019, raportat la un curs de 4,6656 lei de atunci, deprecierea ar fi acum de 5,63% in 20 de luni, ceee ce echilibreaza foarte mult balanta. 

Care ar fi argumentele plasarii unei parti din bani in euro in acest moment, mai ales daca am reusi sa obtinem dobanzi mai bune decat media dobanzilor la depozitele bancare la termen?

Dezechilibrele din economie se accentueaza, se adancesc deficitele comercial si de cont curent, datoria publica a urcat puternic astfel incat este posibila o ajustare pe curs care sa aduc? un plus de competitivitate exporturilor. 

Epoca dobanzilor reduse pare aproape de final, inflatia a sosit mai peste tot in lume iar o crestere a dobanzilor reduce apetitul pentru active mai riscante, precum monedele emergente. 

In concluzie, alocarea unei parti a economiilor pentru plasamente denominate in euro pare sa aiba sens in perioada urmatoare, mai ales daca vorbim de sume consistente pentru care o fluctuatie de cateva procente a paritatii leu-euro se poate traduce prin castiguri/pierderi deloc neglijabile. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Dobanzile depozitelor la termen merg la pas, in vreme ce inflatia alearga
Dobanzile depozitelor la termen merg la pas, in vreme ce inflatia alearga

Dupa noile raportari privind cresterile preturilor, singura noutate pe piata dobanzilor bancare la termen este intercalarea unor banci de talie mica intre pozitiile detinute anterior de CEC si TBI Bank.

18 Ianuarie 2022 | Depozite

Deponentii vad luminita de la capatul tunelului
Deponentii vad luminita de la capatul tunelului

Dupa o lunga perioada in care dobanzile depozitelor au continuat sa scada, trendul s-a inversat, iar statul si bancile sunt pregatite sa isi recompenseze mai bine creditorii pe fondul inflatiei in crestere accelerata.

23 Noiembrie 2021 | Depozite

Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte
Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte

Daca ne raportam la depozitele nou constituite pe termen de maxim 6 luni, aprecierea euro de la inceputul anului a facut mai profitabile depozitele in moneda europeana in fata celor in lei.

28 Septembrie 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus