top banner

Leul ramane rege pe zona economisirii

23 Februarie 2012 | Autor: Conso

Leul ramane rege pe zona economisirii

Atat populatia cat si firmele isi mentin preferinta pentru pastrarea economiilor in moneda nationala. Dobanzile mai mari dar si lipsa riscului valutar au facut ca soldul depozitelor si conturilor bancare in lei sa urce cu 13,5% in ultimul an. Comparativ, economiile in valuta au inregistrat o scadere fata de inceputul anului trecut.
La finalul lunii ianuarie, depozitele in lei ale populatiei au urcat cu 13,7% fata de aceeasi perioada din 2011, in timp ce economiile companiilor au inregistrat o crestere similara, conform datelor BNR.
Astfel, in ciuda unei tendinte generale de majorare a dobanzilor pentru depozitele in valuta, soldul acestora a urcat in ultimele 12 luni cu doar 3% pe segmentul populatiei si a scazut cu 10% pe segmentul companiilor.
Spre deosebire de creditare, unde dobanzile mai mici la euro imping populatia catre imprumuturi in valuta, pe zona de economisire, situatia este exact inversa.
Dobanda medie pentru un depozit in lei pe 3 luni oferita pentru populatie este de aproximativ 6%, in scadere usoara fata de finalul anului trecut, conform statisticilor Conso.ro.
Dobanda maxima ajunge insa si la 8% in cazul unei banci, pentru diverse scadente.
BNR a atras atentia in ultima perioada asupra nivelului prea mare pe care bancile il ofera in cazul depozitelor, nivel considerat nesustenabil.
De asemenea, BNR a scazut dobanda de politica monetara pana la minimul de 5,5%, miscare ce va antrena o scadere a dobanzilor in lei, atat la credite cat si la depozite.
La euro, dobanzile cele mai ridicate la depozite nu sar de 5% in timp ce timp ce dobanda medie se situeaza in jurul nivelului de 3%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

In primele 6 luni din 2024 dobanzile la care statul se imprumuta in cadrul programelor Tezaur si Fidelis au batut pasul pe loc in vreme ce bancile au taiat succesiv randamentele depozitelor cu scadente lungi.

19 Iun 2024 | Depozite
La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

Din raportarile catre investitorii de la BVB putem afla la ce dobanzi sunt plasati banii companiilor din energie si cat de mare e diferenta de randament fata de plasamentele deponentilor standard.

24 Mai 2024 | Depozite
Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.

17 Mai 2024 | Depozite
Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii