top banner

Leu, euro sau dolar? In ce este mai bine sa economisim si sa ne imprumutam

01 Noiembrie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Leu, euro sau dolar? In ce este mai bine sa economisim si sa ne imprumutam

Foto Unsplash.com

Cursul leu-euro a parasit in vara stabilitatea cu care ne obisnuise in ultimele luni, cand oscilase putin in jurul valorii de 4,94 lei, dar per total cei care au economisit in lei sunt in castig in 2022 fata de cei care au economisit in euro.
Din trimestrul trei 2021 (curs mediu de 4,93) si pana la finalul lunii iulie a acestui an cursul euro-leu a stationat in jurul valorii de 4,94 lei si, cand aproape nimeni nu se mai astepta la miscari bruste, a avut o luna de apreciere pana la 4,82 lei/euro, valoare atinsa la inceputul lui septembrie. 
Cursul euro-leu a devenit brusc volatil
Apoi am avut o revenire la 4,94 lei/euro si din nou o apreciere a leului spre un curs de 4,87 lei/euro in octombrie, urmat de o noua revenire la 4,91 lei/euro la finalul lunii.
Miscarea din vara a fost pusa pe seama remiterilor romanilor din strainatate, presiunea pe vanzarea de valuta depreciind cotatiile euro. 
Dar in toamna explicatia pare sa fie alta, si anume ca probabil asistam la semnalul ca BNR va permite oscilatii mai ample ale cursului in locul stabilitatii cu care ne obisnuise anterior, o politica ce ar permite corectarea unor dezechilibre (un euro prea scump are efect asupra inflatiei).
Una peste alta, la finalul lunii octombrie mai exista totusi o usoara apreciere a leului fata de euro, de sub un procent, ceea ce inseamna ca cei care au economisit in lei sunt in castig date fiind si dobanzile la termen mai bune. Sa nu uitam ca in ultimele 12 luni, zlotul polonez s-a depreciat cu 2,5% iar forintul maghiar cu 14,4%.
Pe termen lung, deficitul de cont curent care tinde spre 9% din PIB poate fi o problema pentru moneda nationala, o depreciere care sa dea o gura de oxigen exporturilor fiind posibila. 
In plus, diferentialul de dobanda leu-euro s-a redus dupa ultima majorare a dobanzilor in spatiul euro operata la finalul lunii octombrie (2% in prezent fata de 3,25% in SUA si 6,25% in Romania) astfel incat dobanzile pe lei si-au mai diminuat din atractivitate pentru investitorii straini. 
Bancile locale au inceput sa majoreze la randul lor dobanzile la termen in euro odata cu schimbarea de politica monetara a BCE iar in prezent, cele mai bune dobanzi la 12 luni se regasesc la Banca Romaneasca (2,25%), Pro Credit Bank (2%), Intesa Sanpaolo Bank (1,7%). 
Comparatorul Conso va ofera, la un singur click distanta, informatii despre cele mai bune dobanzi la depozitele in euro. 
Dolarul, un castigator incontestabil
Daca in septembrie 2021 cursul mediu dolar-leu fusese de 4,20 lei, un an mai tarziu, in septembrie 2022, il regaseam la 4,95 lei. Este o valoare calculata prin intermediul cursului euro-dolar, in depreciere puternica in ultimul an. 
De altfel, indicele dolarului american (US Dollar Index), ce masoara evolutia dolarului fata de un cos format din alte sase monede, are o apreciere de circa 19% in ultimele douasprezece luni, perioada in care dolarul s-a intarit puternic fata de euro, yenul japonez si lira sterlina. 
Contextul aprecierii dolarului e dat de cresterea inflatiei in lume, fapt ce a determinat bancile centrale sa ridice dobanzile (cea a SUA fiind printre primele), razboiul din Ucraina care a adancit criza energetica din Europa (SUA sta incomparabil mai bine pe partea de resurse, dovada ca exporta acum gaz lichefiat scump in Europa), blocajele din lanturile comerciale si de aprovizionare si perspective de recesiune pentru economia globala (dolarul e perceput ca moneda de refugiu, alaturi de francul elvetian). 
De altfel, in contextul unor piete de capital in scadere, dolarul a fost unul dintre activele care a performat bine in 2022, cotatiile aurului fiiind la randul lor in scadere cu aproximativ 10%. 
Chiar daca aprecierea sa este sub cea a dolarului, francul elvetian a urcat la randul sau de la un curs mediu de 4,55 lei/franc in septembrie 2021, la 5,09 lei in septembrie 2022. 
Cele mai bune dobanzi la termen pentru dolari la 12 luni le ofera Banca Transilvania si Intesa Sanpaolo cu 3,5%, urmate de Granti Bank cu 3% si CEC Bank cu 2,5%.
Consultati aici comparatorul Conso pentru oferta bancilor la depozitele la termen in dolari! 
Atentie la combinatia dintre riscul valutar si cel legat de dobanzi
In conditiile in care Robor a intrat pe un trend clar ascendent in 2022 iar IRCC il urmeaza cu un decalaj de 6 luni, multi potentiali debitori au inceput sa cocheteze cu ideea unor imprumuturi in valuta. 
Dobanzile par mai avantajoase iar experienta nefericita a anilor 2005-2008, cand creditele in valuta au parut de asemenea mai tentante, pare uitata cu atat mai mult cu cat vorbim in majoritatea cazurilor de o noua generatie de debitori. 
Sa tinem cont insa de faptul ca si in zona euro au inceput sa urce dobanzile, iar potentialul de depreciere al cursului euro-leu pe termen mediu ar putea anula diferenta intre dobanzile la creditele in lei si cele in euro. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii