top banner

La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

24 Mai 2024 | Autor: Cristian Dogaru

La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

Foto Unsplash.com

Din raportarile catre investitorii de la BVB putem afla la ce dobanzi sunt plasati banii companiilor din energie si cat de mare e diferenta de randament fata de plasamentele deponentilor standard.
Pe 10 mai Hidroelectrica anunta intr-un comunicat transmis BVB ca a plasat pe 7 mai 450 milioane lei in 3 depozite deschise la Exim Banca Romaneasca (a caror valoare era de 200 milioane lei, 50 milioane, 200 milioane lei) cu dobanda de 5,75% pe an si scadenta plasata pe 26 iunie 2024. 
Scadenta este atipica-o luna si 20 de zile-dar cauzele acestei constructii a depozitelor trebuie cautate in apropierea momentului in care Hidroelectrica va trebui sa platesca dividendele aferente anului 2023 actionarilor sai (pe 28 iunie). 
In acest an compania a mai deschis depozite la Exim Banca Romaneasca pe 21 februarie (3 depozite de cate 200 milioane lei fiecare, cu scadenta pe 21 mai si dobanda de 5,85% pe an) si pe 10 ianuarie (doua depozite in valoare de 200 milioane lei si 100 milioane lei, cu scadenta pe 10 mai si dobanda de 6% pe an). Dupa cum se vede respectivele plasamente au fost pe 3 luni, respectiv pe 5 luni. 
Nuclearelectrica la randul sau a  deschis in acest an 4 depozite la CEC Bank. Pe 1 februarie a depus 200 milioane lei cu scadenta la 19 iunie si dobanda de 6%, pe 15 februarie a depus 165 milioane lei cu scadenta in 19 august si dobanda de 5,9%, pe 21 februarie inca 105 milioane lei tot cu scadenta in 19 august si dobanda de 5,85% si in 14 martie a adus 250 milioane lei pentru scadenta din 16 septembrie si dobanda 5,75%. Cu alte cuvinte, plasamentele au avut scadentele cuprinse intre 4 luni si 19 zile si 6 luni si 4 zile iar dobanzile au oscilat intre 5,75% si 6%. 
Romgaz a anuntat recent printr-un comunicat remis bursei ca in 15 mai a deschis un depozit de 272 milioane lei la Exim Banca Romaneasca cu scadenta in 25 iulie si o dobanda de 5,85%. 
In ianuarie compania mai plasase 340 milioane lei in 4 depozite la aceeasi banca si cu scadente in mai si iunie si dobanzi de 6,05-6%, in 15 februarie 2 depozite in valoare totala de 180 milioane lei si scadente in 25 iunie cu dobanzi de 5,7-5,85%, in 19 si 25 martie alte doua depozite in valoare totala de 447 milioane lei si scadente in 25 iunie cu dobanzi de 5,7-5,77%. In sfarsit, plasamentele din aprilie si mai au scadenta in iulie (15-25) si dobanzi cuprinse intre 5,85-5,87%.
In concluzie, plasamentele companiilor din energie din 2024 au avut scadentele foarte variate, rareori multiplu intreg de 30 de zile, de regula intre 2 luni si 6 luni, motivate in unele cazuri de datele fixate pentru plata dividendelor, iar dobanzile au oscilat in acest an intre 5,7% si 6%, in functie de lungimea scadentei. 
Care ar fi diferenta fata de ofertele de retail?
In primul rand, ofertele bancilor pentru clientii persoane fizice au scadente bine determinate in marea majoritate a cazurilor-1,3,5,6,9,12,24,36 luni. Scadentele atipice pot fi negociate de la caz la caz, in functie de marimea sumelor depuse, dar aceasta facilitate se adreseaza mai mult firmelor si clientilor de private banking. 
Cele mai bune dobanzi la o luna pleaca de la 5,4% (TBI Bank la depozitul online), oferte atractive fiind intalnite si la Patria Bank-5,15% (depozitul Patria Clasic online), Intesa Sanpaolo si OTP Bank cu 5% la depozitele constituite online. 
La 3 luni gasim pe prima pozitie oferta Garanti BBVA cu 6,5% (campanie Small Fresh Funds), urmeaza TBI Bank cu 6,45% (depozitul Simplu online) si Patria Bank cu 6% (depozitul Patria Clasic online).
Iar la 6 luni, cea mai bune oferta o are Garanti (aceeasi campanie, se va incheia in 31 mai) cu 6,75%, urmata de TBI Bank cu 6,7% (depozitul Simplu online), ProCredit Bank cu 6,65% (depozit ProSave) si Intesa Sanpaolo Bank cu 6,25% (depozit la termen constituit online). 
Dupa cum se vede, desi marile companii din energie depun de sume considerabile, randamentele obtinute nu depasesc cele mai bune oferte pentru persoanele fizice decat pentru scadentele mai scurte de 3 luni, peste aceasta borna lucrurile se inverseaza iar clientii persoane fizice pot obtine dobanzi chiar mai bune daca aleg bancile din topul randamentelor. 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

In primele 6 luni din 2024 dobanzile la care statul se imprumuta in cadrul programelor Tezaur si Fidelis au batut pasul pe loc in vreme ce bancile au taiat succesiv randamentele depozitelor cu scadente lungi.

19 Iun 2024 | Depozite
Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.

17 Mai 2024 | Depozite
Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii