top banner

Interesul fata de emisiunile Fidelis scade abrupt

06 Octombrie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Interesul fata de emisiunile Fidelis scade abrupt

Foto Unsplash.com

Fata de prima emisiune din acest an din aprilie, subscrierile la editia incheiata pe 3 octombrie s-au injumatatit. In continuare, interesul pentru plasamentele in euro ramane semnificativ mai mare decat pentru cele in lei. 
In intervalul 18 septembrie-3 octombrie, investitori interesati de titlurile de stat listate la bursa in cadrul programului Fidelis au plasat in total 1,5 miliarde lei in titlurile de stat in lei si euro.
Defalcat, este vorba de o suma de 535 milioane lei alocata pentru titlurile de stat in lei si de 191 milioane euro (echivalentul a circa 900 milioane lei) pentru cele doua scadente oferite pentru plasamentele in euro. 
Suma totala de 1,5 miliarde lei reprezinta jumatate din valoarea primei emisiuni Fidelis din 2022, cea din aprilie, cand a fost subscrisa o suma totala de 3 miliarde lei (din care 473 milioane euro au fost pentru transele destinate investitorilor in euro). 
La a doua emisiune din vara, suma totala a fost de 2,4 miliarde lei.
Comunicatul Ministerul Finantelor nu preciza atunci valorile cumulate lei-euro ci doar ca emisiunea in euro, cu scadenta la 5 ani si dobanda de 5,45%, a fost cea mai accesata, cu un total de peste 210 milioane de euro, iar a doua cea mai accesata a fost emisiunea in lei, cu scadenta la 3 ani si dobanda de 7,20%, cu un total de 421 milioane de lei.
Cum au evoluat randamentele?
La ultima emisiune Fidelis, investitorii au putut cumpara titluri de stat in lei, cu scadente de 1 an si 3 ani si dobanzi anuale de 6,25% si respectiv 7,10%, si titluri de stat in euro, cu scadente de 1 an si 5 ani si dobanzi anuale de 3,90%, respectiv 5,30%. Donatorii de sange au avut un bonus de 1 punct procentual (7,25% dobanda la un an). 
La doua emisiune, au fost oferite titluri de stat in lei, cu scadente de 1 an si 3 ani si dobanzi anuale de 6,30%, respectiv 7,20% si titluri de stat in euro, cu scadente de 1 an si 5 ani si dobanzi anuale de 3,85%, respectiv 5,45%.
Donatorii de sange au primi dobanda de 7,3% la plasamentele in lei pe un an. 
In sfarsit, prima emisiune Fidelis din 2023 a avut titluri de stat in lei, cu scadente de 1 an si 3 ani si dobanzi anuale de 6,70% si respectiv 7,35%, si titluri de stat in euro, cu scadente de 1 an si 5 ani si dobanzi anuale de 3,70%, respectiv 5,80%. Pentru donatori dobanda a fost de 7,7%.
Prima observatie care se poate face este ca scaderea sumelor investite s-a petrecut in paralel cu scaderea dobanzilor la lei si, partial, la euro (la scadenta de 5 ani). 
Cu toate astea, reducerile de dobanda nu sunt atat de spectaculoase incat sa justifice integral o injumatatire a sumelor plasate. Probabil ca entuziasmul fata de titlurile de stat scade odata cu inrautatirea parametrilor macroeconomici. 
De pilda, fata de aprilie, dobanda la titlurile in lei a scazut cu numai 0,45 puncte procentuale la scadenta de un an si 0,25 puncte procentuale la cea de trei ani in vreme ce dobanzile la titlurile de stat in euro la 5 ani au scazut cu 0,5 puncte procentuale (pentru emmisiunea la un an avem insa o crestere cu 0,2 puncte procentuale de la prima la ultima emisiune Fidelis). 
A doua observatie importanta este ca interesul fata de plasamentele in euro si sumele alocate in acest scop raman de aproximativ doua ori mai mari decat cel pentru plasamentele in lei in cadrul emisiunilor Fidelis. 
O separare mai greu de inteles prin prisma stabilitatii cursului de schimb din ultimii doi-trei ani dar care poate fi pusa, de asemenea, pe seama dezechilibrelor acumulate in economie, dezechilibre ce isi pot gasi la un moment dat o supapa in deprecierea cursului de schimb. 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

Planurile de acumulare concureaza depozitele la termen

In conditiile scaderii dobanzilor atat la titlurile de stat cat si la depozitele bancare, diferenta de randament intre produsele diferite de economisire s-a strans foarte mult.

15 Feb 2024 | Depozite
E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

BCE poate incepe in curand reducerea progresiva a dobanzii de politica monetara in spatiul euro iar cei care economisesc in moneda unica europeana ar trebui sa anticipeze acest pas.

12 Feb 2024 | Depozite
Depozitele pe termen lung sunt tot mai descurajate

Depozitele pe termen lung sunt tot mai descurajate

Mai multe banci au redus succesiv dobanzile depozitelor pe termen de 2-3 ani pana cand randamentele au ajuns sa fie mai mici decat cele la 12 luni in timp ce titlurile de stat pastreaza avantajul detinerii pe termen mai lung.

30 Ian 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii