top banner

Interesul fata de emisiunile Fidelis scade abrupt

06 Octombrie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Interesul fata de emisiunile Fidelis scade abrupt

Foto Unsplash.com

Fata de prima emisiune din acest an din aprilie, subscrierile la editia incheiata pe 3 octombrie s-au injumatatit. In continuare, interesul pentru plasamentele in euro ramane semnificativ mai mare decat pentru cele in lei. 
In intervalul 18 septembrie-3 octombrie, investitori interesati de titlurile de stat listate la bursa in cadrul programului Fidelis au plasat in total 1,5 miliarde lei in titlurile de stat in lei si euro.
Defalcat, este vorba de o suma de 535 milioane lei alocata pentru titlurile de stat in lei si de 191 milioane euro (echivalentul a circa 900 milioane lei) pentru cele doua scadente oferite pentru plasamentele in euro. 
Suma totala de 1,5 miliarde lei reprezinta jumatate din valoarea primei emisiuni Fidelis din 2022, cea din aprilie, cand a fost subscrisa o suma totala de 3 miliarde lei (din care 473 milioane euro au fost pentru transele destinate investitorilor in euro). 
La a doua emisiune din vara, suma totala a fost de 2,4 miliarde lei.
Comunicatul Ministerul Finantelor nu preciza atunci valorile cumulate lei-euro ci doar ca emisiunea in euro, cu scadenta la 5 ani si dobanda de 5,45%, a fost cea mai accesata, cu un total de peste 210 milioane de euro, iar a doua cea mai accesata a fost emisiunea in lei, cu scadenta la 3 ani si dobanda de 7,20%, cu un total de 421 milioane de lei.
Cum au evoluat randamentele?
La ultima emisiune Fidelis, investitorii au putut cumpara titluri de stat in lei, cu scadente de 1 an si 3 ani si dobanzi anuale de 6,25% si respectiv 7,10%, si titluri de stat in euro, cu scadente de 1 an si 5 ani si dobanzi anuale de 3,90%, respectiv 5,30%. Donatorii de sange au avut un bonus de 1 punct procentual (7,25% dobanda la un an). 
La doua emisiune, au fost oferite titluri de stat in lei, cu scadente de 1 an si 3 ani si dobanzi anuale de 6,30%, respectiv 7,20% si titluri de stat in euro, cu scadente de 1 an si 5 ani si dobanzi anuale de 3,85%, respectiv 5,45%.
Donatorii de sange au primi dobanda de 7,3% la plasamentele in lei pe un an. 
In sfarsit, prima emisiune Fidelis din 2023 a avut titluri de stat in lei, cu scadente de 1 an si 3 ani si dobanzi anuale de 6,70% si respectiv 7,35%, si titluri de stat in euro, cu scadente de 1 an si 5 ani si dobanzi anuale de 3,70%, respectiv 5,80%. Pentru donatori dobanda a fost de 7,7%.
Prima observatie care se poate face este ca scaderea sumelor investite s-a petrecut in paralel cu scaderea dobanzilor la lei si, partial, la euro (la scadenta de 5 ani). 
Cu toate astea, reducerile de dobanda nu sunt atat de spectaculoase incat sa justifice integral o injumatatire a sumelor plasate. Probabil ca entuziasmul fata de titlurile de stat scade odata cu inrautatirea parametrilor macroeconomici. 
De pilda, fata de aprilie, dobanda la titlurile in lei a scazut cu numai 0,45 puncte procentuale la scadenta de un an si 0,25 puncte procentuale la cea de trei ani in vreme ce dobanzile la titlurile de stat in euro la 5 ani au scazut cu 0,5 puncte procentuale (pentru emmisiunea la un an avem insa o crestere cu 0,2 puncte procentuale de la prima la ultima emisiune Fidelis). 
A doua observatie importanta este ca interesul fata de plasamentele in euro si sumele alocate in acest scop raman de aproximativ doua ori mai mari decat cel pentru plasamentele in lei in cadrul emisiunilor Fidelis. 
O separare mai greu de inteles prin prisma stabilitatii cursului de schimb din ultimii doi-trei ani dar care poate fi pusa, de asemenea, pe seama dezechilibrelor acumulate in economie, dezechilibre ce isi pot gasi la un moment dat o supapa in deprecierea cursului de schimb. 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii