top banner

Interesul fata de emisiunile Fidelis scade abrupt

06 Octombrie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Interesul fata de emisiunile Fidelis scade abrupt

Foto Unsplash.com

Fata de prima emisiune din acest an din aprilie, subscrierile la editia incheiata pe 3 octombrie s-au injumatatit. In continuare, interesul pentru plasamentele in euro ramane semnificativ mai mare decat pentru cele in lei. 
In intervalul 18 septembrie-3 octombrie, investitori interesati de titlurile de stat listate la bursa in cadrul programului Fidelis au plasat in total 1,5 miliarde lei in titlurile de stat in lei si euro.
Defalcat, este vorba de o suma de 535 milioane lei alocata pentru titlurile de stat in lei si de 191 milioane euro (echivalentul a circa 900 milioane lei) pentru cele doua scadente oferite pentru plasamentele in euro. 
Suma totala de 1,5 miliarde lei reprezinta jumatate din valoarea primei emisiuni Fidelis din 2022, cea din aprilie, cand a fost subscrisa o suma totala de 3 miliarde lei (din care 473 milioane euro au fost pentru transele destinate investitorilor in euro). 
La a doua emisiune din vara, suma totala a fost de 2,4 miliarde lei.
Comunicatul Ministerul Finantelor nu preciza atunci valorile cumulate lei-euro ci doar ca emisiunea in euro, cu scadenta la 5 ani si dobanda de 5,45%, a fost cea mai accesata, cu un total de peste 210 milioane de euro, iar a doua cea mai accesata a fost emisiunea in lei, cu scadenta la 3 ani si dobanda de 7,20%, cu un total de 421 milioane de lei.
Cum au evoluat randamentele?
La ultima emisiune Fidelis, investitorii au putut cumpara titluri de stat in lei, cu scadente de 1 an si 3 ani si dobanzi anuale de 6,25% si respectiv 7,10%, si titluri de stat in euro, cu scadente de 1 an si 5 ani si dobanzi anuale de 3,90%, respectiv 5,30%. Donatorii de sange au avut un bonus de 1 punct procentual (7,25% dobanda la un an). 
La doua emisiune, au fost oferite titluri de stat in lei, cu scadente de 1 an si 3 ani si dobanzi anuale de 6,30%, respectiv 7,20% si titluri de stat in euro, cu scadente de 1 an si 5 ani si dobanzi anuale de 3,85%, respectiv 5,45%.
Donatorii de sange au primi dobanda de 7,3% la plasamentele in lei pe un an. 
In sfarsit, prima emisiune Fidelis din 2023 a avut titluri de stat in lei, cu scadente de 1 an si 3 ani si dobanzi anuale de 6,70% si respectiv 7,35%, si titluri de stat in euro, cu scadente de 1 an si 5 ani si dobanzi anuale de 3,70%, respectiv 5,80%. Pentru donatori dobanda a fost de 7,7%.
Prima observatie care se poate face este ca scaderea sumelor investite s-a petrecut in paralel cu scaderea dobanzilor la lei si, partial, la euro (la scadenta de 5 ani). 
Cu toate astea, reducerile de dobanda nu sunt atat de spectaculoase incat sa justifice integral o injumatatire a sumelor plasate. Probabil ca entuziasmul fata de titlurile de stat scade odata cu inrautatirea parametrilor macroeconomici. 
De pilda, fata de aprilie, dobanda la titlurile in lei a scazut cu numai 0,45 puncte procentuale la scadenta de un an si 0,25 puncte procentuale la cea de trei ani in vreme ce dobanzile la titlurile de stat in euro la 5 ani au scazut cu 0,5 puncte procentuale (pentru emmisiunea la un an avem insa o crestere cu 0,2 puncte procentuale de la prima la ultima emisiune Fidelis). 
A doua observatie importanta este ca interesul fata de plasamentele in euro si sumele alocate in acest scop raman de aproximativ doua ori mai mari decat cel pentru plasamentele in lei in cadrul emisiunilor Fidelis. 
O separare mai greu de inteles prin prisma stabilitatii cursului de schimb din ultimii doi-trei ani dar care poate fi pusa, de asemenea, pe seama dezechilibrelor acumulate in economie, dezechilibre ce isi pot gasi la un moment dat o supapa in deprecierea cursului de schimb. 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

In primele 6 luni din 2024 dobanzile la care statul se imprumuta in cadrul programelor Tezaur si Fidelis au batut pasul pe loc in vreme ce bancile au taiat succesiv randamentele depozitelor cu scadente lungi.

19 Iun 2024 | Depozite
La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

Din raportarile catre investitorii de la BVB putem afla la ce dobanzi sunt plasati banii companiilor din energie si cat de mare e diferenta de randament fata de plasamentele deponentilor standard.

24 Mai 2024 | Depozite
Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.

17 Mai 2024 | Depozite
Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii