ING sustine ca 52% din romani reusesc sa puna bani deoparte

Conform unui studiu comandat de ING Bank, un procent de 52% din romani reusesc sa economiseasca iar 40% au economii care le acopera cheltuielile curente pe 3 luni.


Mai mult, romanii nu doar ca economisesc intr-o pondere foarte mare, dar tendinta este ascendenta, chiar daca intr-un ritm mai moderat comparativ cu alte state europene. Romanii economisesc in special din nevoia de independenta si de siguranta financiara.

Studiul a fost realizat de firma TNS Nipo pentru ING Bank, in luna noiembrie 2012.

Pe de alta parte, un alt studiu comandat de ING Bank si realizat in decembrie 2012 de catre alta firma, indica faptul ca romanii si-ar dori sa economiseasca chiar mai mult dar declara ca acest lucru presupune un efort financiar greu de sustinut.

Studiile mai indica faptul ca, intrucat romanii au perceptia ca pentru a economisi la banca este necesara o suma semnificativa, 40% dintre cei care au sume disponibile aleg sa isi pastreze banii intr-un cont curent iar 30% economisesc “la saltea”.

Cei din urma spun ca aleg aceasta varianta pentru ca sunt interesati de economisirea unor sume mici, de 20-30 euro lunar, si vor sa aiba acces facil si direct la bani. In schimb, cei care aleg sa mearga la banca se uita in special la raportul dintre dobanda primita si costurile percepute.

Conform ultimelor date publicate de BNR, soldul depozitelor si conturilor bancare ale populatiei ajungea la 122,8 miliarde lei la finalul lunii ianuarie, fiind in crestere usoara fata de anul anterior doar pe zona economisirii in valuta.

In acelasi timp, datele bancii centrale au indicat pe tot parcursul anului 2012 o inrautatire a situatiei financiare pentru populatie, in special pentru persoanele cu datorii la banci, valoarea restantelor la credite urcand cu 2 miliarde lei.

Crezi ca sondajele comandate de ING Bank reflecta realitatea? Spune-ne parerea ta aici sau pe pagina noastra de Facebook.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite
Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite

Luna martie incepe in forta pe piata titlurilor de stat pentru populatie. Se lanseaza noi emisiuni, atat in cadrul programului Tezaur cat si pentru Fidelis, programul certificatelor de trezorerie listate la bursa.

2 Martie 2021 | Depozite

Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt
Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt

Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.

27 Octombrie 2020 | Depozite

Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari
Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.

13 Iulie 2020 | Depozite

Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat
Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat

Lansarea unor noi emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie dupa o pauza de 6 luni ofera ocazia de a reface comparatia cu depozitele la termen, dupa noi campanii din partea bancilor si o reducere a randamentelor din partea statului.

7 Iulie 2020 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus