ING sustine ca 52% din romani reusesc sa puna bani deoparte

Conform unui studiu comandat de ING Bank, un procent de 52% din romani reusesc sa economiseasca iar 40% au economii care le acopera cheltuielile curente pe 3 luni.


Mai mult, romanii nu doar ca economisesc intr-o pondere foarte mare, dar tendinta este ascendenta, chiar daca intr-un ritm mai moderat comparativ cu alte state europene. Romanii economisesc in special din nevoia de independenta si de siguranta financiara.

Studiul a fost realizat de firma TNS Nipo pentru ING Bank, in luna noiembrie 2012.

Pe de alta parte, un alt studiu comandat de ING Bank si realizat in decembrie 2012 de catre alta firma, indica faptul ca romanii si-ar dori sa economiseasca chiar mai mult dar declara ca acest lucru presupune un efort financiar greu de sustinut.

Studiile mai indica faptul ca, intrucat romanii au perceptia ca pentru a economisi la banca este necesara o suma semnificativa, 40% dintre cei care au sume disponibile aleg sa isi pastreze banii intr-un cont curent iar 30% economisesc “la saltea”.

Cei din urma spun ca aleg aceasta varianta pentru ca sunt interesati de economisirea unor sume mici, de 20-30 euro lunar, si vor sa aiba acces facil si direct la bani. In schimb, cei care aleg sa mearga la banca se uita in special la raportul dintre dobanda primita si costurile percepute.

Conform ultimelor date publicate de BNR, soldul depozitelor si conturilor bancare ale populatiei ajungea la 122,8 miliarde lei la finalul lunii ianuarie, fiind in crestere usoara fata de anul anterior doar pe zona economisirii in valuta.

In acelasi timp, datele bancii centrale au indicat pe tot parcursul anului 2012 o inrautatire a situatiei financiare pentru populatie, in special pentru persoanele cu datorii la banci, valoarea restantelor la credite urcand cu 2 miliarde lei.

Crezi ca sondajele comandate de ING Bank reflecta realitatea? Spune-ne parerea ta aici sau pe pagina noastra de Facebook.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare
Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare

Cresterea inflatiei din ultima vreme si estimarile pesimiste ale BNR pentru finalul anului nu au determinat, cel putin deocamdata, o majorare a dobanzilor la termen, bancile avand suficient spatiu de manevra pentru intarzierea acestui pas.

31 Mai 2021 | Depozite

Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat
Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat

Pe 19 martie s-a inchis o noua oferta Fidelis pentru titluri de stat listate la bursa, iar subscrierile au fost aproape la jumatatea celor consemnate in decembrie 2020.

24 Martie 2021 | Depozite

Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite
Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite

Luna martie incepe in forta pe piata titlurilor de stat pentru populatie. Se lanseaza noi emisiuni, atat in cadrul programului Tezaur cat si pentru Fidelis, programul certificatelor de trezorerie listate la bursa.

2 Martie 2021 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus