Inflatia tot mai mare erodeaza dobanzile la depozite! Ce alternativa apare?

Inflatia continua sa creasca, in ton cu estimarile analistilor, si trage dupa ia si dobanzile la credite. In mai, a ajuns la 5,41%, de la 5,2% in aprilie si erodeaza tot mai mult veniturile romanilor si castigurile la depozitele din banci. Populatia va avea, insa, in curand o alternativa de plasament la dobanzi de peste 4,5%. In ce conditii?

In primele cinci luni ale acestui an, inflatia a fost inflamata de preturile la legume si fructe si de produsele accizabile. Cartofii si fructele proaspete s-au scumpit foarte mult, cu peste 18%, dar si conservele de legume si fructe (cu 17%, respectiv 12%). In schimb s-au ieftinit ouale semnificativ, cu aproape 25%.

Dintre marfurile nealimantere, de la inceputul acestui an, cele mai importante majorari de tarife au fost consemnate la produsele cu preturi administrate sau accizabile, respectiv gaze naturale (10,43%), combustibil (5,7%), energie electrica si incalzire termica (aproape 5%) si tutun (3,7%). De asemenea, o scumpire semnificativa s-a inregistrat si la transportul aerian (prin prisma scumpirii combustibilului), cu 5,53%.

Inflatia este de asteptat sa mai creasca usor pana in toamna, iar apoi sa scada usor datorita efectului de baza (toamna trecuta au fost cresteri semnificative de preturi la energie, combustibili si unele alimente).

Intre timp, veniturile romanilor pierd din valoare din cauza cresterii preturilor, iar economiile in banci sunt tot mai putin rentabnile, avand in vedere ca dobanzile acordate de banci populatiei bat pasul pe loc (au crescut doar dobanzile acordate la depozitele firmelor).

In ce conditii poate cumpara populatia titluri de stat?

In curand, insa, populatia ar putea avea ocazia sa isi plaseze economiile in titluri de stat emise de Ministerul Finantelor special in acest scop. Aceste instrumente sunt promise inca din toamna anului trecut, insa lansarea lor efectiva a tot fost amanata. De data aceasta, insa, Guvernul a aprobat Hotararea prin care aproba emiterea acestora, iar ministrul Finantelor trebuie sa emita ordinul prin care se stabileste suma primei emisiuni si dobanda.

Ministrul Finantelor a declarat, insa, ca obligatiunile vor avea scadenta la cinci ani, cu o dobanda de peste 4,5% pe an, iar suma pe care statul isi propune sa o atraga de la populatie este de 4 miliarde de lei in acest an. 

Dobanda la aceste titluri nu se impoziteaza, iar comisioanele aferente vor fi suportate de stat.

Titlurile vor avea valoarea de un leu. Cei interesati de astfel de plasamente trebuie sa mearga la Posta sau la unitatile Trezoreriei si sa compleze formularul de subscriptie. La Trezorerie se pot subscrie titlurile si prin virament bancar, insa la Posta se va accepta doar numerar

Dezavantajul major al acestor plasamente consta in perioada lunga in care banii raman blocati, respectiv 5 ani, pentru ca “titlurile nu pot fi rascumparate inainte de scadenta si sunt netransferabile”.

Prin comparatie, titlurile emise prin programul Fidelis (2015 si 2016) au fost listate la Bursa, iar scadenta era la 2 ani.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat
Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat

Pe 19 martie s-a inchis o noua oferta Fidelis pentru titluri de stat listate la bursa, iar subscrierile au fost aproape la jumatatea celor consemnate in decembrie 2020.

24 Martie 2021 | Depozite

Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite
Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite

Luna martie incepe in forta pe piata titlurilor de stat pentru populatie. Se lanseaza noi emisiuni, atat in cadrul programului Tezaur cat si pentru Fidelis, programul certificatelor de trezorerie listate la bursa.

2 Martie 2021 | Depozite

Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt
Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt

Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.

27 Octombrie 2020 | Depozite

Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari
Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.

13 Iulie 2020 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus