Inflatia tot mai mare erodeaza dobanzile la depozite! Ce alternativa apare?

Inflatia continua sa creasca, in ton cu estimarile analistilor, si trage dupa ia si dobanzile la credite. In mai, a ajuns la 5,41%, de la 5,2% in aprilie si erodeaza tot mai mult veniturile romanilor si castigurile la depozitele din banci. Populatia va avea, insa, in curand o alternativa de plasament la dobanzi de peste 4,5%. In ce conditii?


In primele cinci luni ale acestui an, inflatia a fost inflamata de preturile la legume si fructe si de produsele accizabile. Cartofii si fructele proaspete s-au scumpit foarte mult, cu peste 18%, dar si conservele de legume si fructe (cu 17%, respectiv 12%). In schimb s-au ieftinit ouale semnificativ, cu aproape 25%.

Dintre marfurile nealimantere, de la inceputul acestui an, cele mai importante majorari de tarife au fost consemnate la produsele cu preturi administrate sau accizabile, respectiv gaze naturale (10,43%), combustibil (5,7%), energie electrica si incalzire termica (aproape 5%) si tutun (3,7%). De asemenea, o scumpire semnificativa s-a inregistrat si la transportul aerian (prin prisma scumpirii combustibilului), cu 5,53%.

Inflatia este de asteptat sa mai creasca usor pana in toamna, iar apoi sa scada usor datorita efectului de baza (toamna trecuta au fost cresteri semnificative de preturi la energie, combustibili si unele alimente).

Intre timp, veniturile romanilor pierd din valoare din cauza cresterii preturilor, iar economiile in banci sunt tot mai putin rentabnile, avand in vedere ca dobanzile acordate de banci populatiei bat pasul pe loc (au crescut doar dobanzile acordate la depozitele firmelor).

In ce conditii poate cumpara populatia titluri de stat?

In curand, insa, populatia ar putea avea ocazia sa isi plaseze economiile in titluri de stat emise de Ministerul Finantelor special in acest scop. Aceste instrumente sunt promise inca din toamna anului trecut, insa lansarea lor efectiva a tot fost amanata. De data aceasta, insa, Guvernul a aprobat Hotararea prin care aproba emiterea acestora, iar ministrul Finantelor trebuie sa emita ordinul prin care se stabileste suma primei emisiuni si dobanda.

Ministrul Finantelor a declarat, insa, ca obligatiunile vor avea scadenta la cinci ani, cu o dobanda de peste 4,5% pe an, iar suma pe care statul isi propune sa o atraga de la populatie este de 4 miliarde de lei in acest an. 

Dobanda la aceste titluri nu se impoziteaza, iar comisioanele aferente vor fi suportate de stat.

Titlurile vor avea valoarea de un leu. Cei interesati de astfel de plasamente trebuie sa mearga la Posta sau la unitatile Trezoreriei si sa compleze formularul de subscriptie. La Trezorerie se pot subscrie titlurile si prin virament bancar, insa la Posta se va accepta doar numerar

Dezavantajul major al acestor plasamente consta in perioada lunga in care banii raman blocati, respectiv 5 ani, pentru ca “titlurile nu pot fi rascumparate inainte de scadenta si sunt netransferabile”.

Prin comparatie, titlurile emise prin programul Fidelis (2015 si 2016) au fost listate la Bursa, iar scadenta era la 2 ani.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Depozite


Cum economisim in vremuri de criza?
Cum economisim in vremuri de criza?

Cei care si-au pastrat economiile in lei vor avea in fata alegeri complicate. Cursul leu-euro ar putea fi pus sub presiune in perioada urmatoare, pe fondul acumularii unui deficit bugetar in crestere si nevoii autoritatilor de a relansa economia stimuland exporturile (ceea ce presupune un curs „competitiv”, a se citi „un leu mai slab”).

23 Aprilie 2020 | Depozite

Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?
Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?

Deponentii au posibilitatea sa isi retraga banii inainte de scadenta unei depozit la termen, insa acest lucru vine la pachet cu o penalizare: castigul se pierde deseori, dar sunt si cazuri cand banca acorda o dobanda compensatorie.

8 August 2019 | Depozite

Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite
Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite

Bancile au sistat pentru o buna perioada de timp majorarea dobanzilor la depozite, in principal pe fondul excesului de lichiditate din piata. Insa, in ultima luna, cateva banci mici in general, au decis cresterea dobanzilor la economiile populatiei in medie cu 0,5 pp.

25 Aprilie 2019 | Depozite

(P) Depozitul Centenar de la Banca Romaneasca a fost desemnat Produsul de economisire al anului
(P) Depozitul Centenar de la Banca Romaneasca a fost desemnat Produsul de economisire al anului

Banca Romaneasca a primit, in cadrul evenimentului "Bank of the Year" organizat de catre MasterCard, premiul "Produsul de economisire al anului 2018".

18 Aprilie 2019 | Articol sponsorizat

Mai multe articole

Inapoi sus