Haiducie legala: Finantele obliga bancile sa impoziteze si dobanzile depozitelor constituite inainte de 1 iulie

Ministerul Finantelor a transmis bancherilor o adresa prin care le comunica ca trebuie sa impoziteze cu 16% toate veniturile din dobanzi aferente depozitelor la termen cu plata la scadenta, indiferent de data constituirii lor. Interpretarea ministerului conduce la impozitarea cu 16% a intregii dobanzi, si nu doar a celei acumulate dupa 1 iulie.


Ordonanta de guvern prin care s-a modificat Codul Fiscal prevede impozitarea dobanzilor aferente depozitelor, conturilor de economii si conturilor curente cu 16%. Insa modul de redactare al reglementarii conduce, in practica, la aplicarea retroactiva a acesteia.

“Veniturile sub forma de dobanzi realizate incepand cu 1 iulie 2010 pentru depozitele la termen constituite (...) se impun cu o cota de 16% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic. (...) Pentru veniturile sub forma de dobanzi, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului (...)”, se precizeaza in textul ordonantei de urgenta.Cititorii Conso.ro se considera nedreptatiti

Cititorii Conso.ro au inceput inca de vineri, 2 iulie, sa ne trimita mesaje si intrebari legate de aplicarea impozitului. Majoritatea semnalau faptul ca bancile aplica impozitul de 16% la intreaga valoare a dobanzii, fara sa tina cont de faptul ca depozitele erau constituite in urma cu 3, 6 sau chiar 12 luni.

“Am constituit un depozit de valoare mare cu scadenta la un an si cu plata dobanzii la scadenta pe data de 2 iulie 2009 si am ales banca cu cel mai mare randament din piata la acea vreme. Acum, cand depozitul a expirat, am constatat ca in loc sa primesc dobanda pe care o asteptam, am primit cu cateva mii de lei noi mai putin. Cum este posibil asa ceva?”, ne-a spus unul dintre cititorii Conso.ro

“Eu am avut un depozit la banca, care a fost constituit cu 3 luni in urma si a expirat in 2 iulie. Cand am fost sa ridic banii, banca mi-a luat 16% din totalul dobanzii si nu doar pentru cele 2 zile trecute din iulie. Ma gandesc ca in mod sigur voi pati la fel si pe 28 iulie cand am un alt depozit care a fost constituit acum 6 luni. Este legala aceasta procedura si daca nu, ce-mi recomandati sa fac?” ne-a scris un alt cititor.

Bancile tin partea clientilor, dar Finantele se opun

Bancile au sesizat ca formularea din ordonanta de urgenta este neclara si ar putea conduce la interpretari defavorabile clientilor. Asociatia Romana a Bancilor a sesizat in scris problema catre oficialii Ministerului Finantelor, iar una dintre banci – Raiffeisen Bank a luat o pozitie publica favorabila clientilor.

“Interpretarea noastra este aceea ca impozitul ar trebui aplicat pro-rata, adica doar aferent partii din castigul din dobanda realizat dupa 1 iulie. Practic, modalitatea de calcul utilizata de banci pentru dobanda datorata clientilor este cea zilnica, doar scadenta dobanzii fiind la implinirea termenului depozitului. Cu alte cuvinte, clientul al carui castig se impoziteaza realizeaza zilnic un venit din dobanzi, deci venitul realizat astfel inainte de 1 iulie nu ar trebui impozitat” ne-au declarat reprezentantii Raiffeisen Bank.

Din pacate pentru clienti, raspunsul ministrului Finantelor transmis catre Asociatia Romana a Bancilor contrazice aceasta varianta. “In cazul unui depozit la termen constituit pe 10 ianuarie 2010 cu scadenta la 10 iulie 2010, dobanda aferenta acestui depozit care se inregistreaza in contul curent sau in contul de depozit incepand cu data de 1 iulie 2010 este impozabila” sustine Sebastian Vladescu.

Interpretarea Finantelor afecteaza procesul de economisire

Adresa ministrului Finantelor nu explica insa de ce, in interpretarea agreata de minister, se ajunge ca dobanda aferenta depozitelor cu plata dobanzii la scadenta, constituite cu multe luni inainte ca actul normativ sa fie adoptat, sa fie impozitata integral cu 16%.

Constituirea depozitelor fiind mult anterioara chiar ideii de impozitare a dobanzilor, este nu doar imoral, ci la limita legalitatii si constitutionalitatii, daca nu chiar dincolo de ea, ca impozitul sa se aplice pentru intreaga perioada de economisire si nu doar pentru perioada scursa intre 1 iulie, data intrarii in vigoare a modificarilor aduse Codului Fiscal si scadenta depozitului.  

Daca actuala interpretare se va mentine si nici nu va fi desfiintata de Curtea Constitutionala sau in justitie, inclinatia spre economisire a romanilor va primi o grea lovitura. Dupa ce ani de zile bancile s-au straduit sa convinga oamenii sa economiseasca pe termene cat mai lungi, actuala situatie va conduce, probabil, la o reintoarcere a romanilor catre depozitele pe termen scurt si foarte scurt.

UPDATE
07 iulie 2010

Ministerul de Finante regleaza modul de impozitare a dobanzilor la depozitele vechi


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Depozite


Cum economisim in vremuri de criza?
Cum economisim in vremuri de criza?

Cei care si-au pastrat economiile in lei vor avea in fata alegeri complicate. Cursul leu-euro ar putea fi pus sub presiune in perioada urmatoare, pe fondul acumularii unui deficit bugetar in crestere si nevoii autoritatilor de a relansa economia stimuland exporturile (ceea ce presupune un curs „competitiv”, a se citi „un leu mai slab”).

23 Aprilie 2020 | Depozite

Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?
Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?

Deponentii au posibilitatea sa isi retraga banii inainte de scadenta unei depozit la termen, insa acest lucru vine la pachet cu o penalizare: castigul se pierde deseori, dar sunt si cazuri cand banca acorda o dobanda compensatorie.

8 August 2019 | Depozite

Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite
Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite

Bancile au sistat pentru o buna perioada de timp majorarea dobanzilor la depozite, in principal pe fondul excesului de lichiditate din piata. Insa, in ultima luna, cateva banci mici in general, au decis cresterea dobanzilor la economiile populatiei in medie cu 0,5 pp.

25 Aprilie 2019 | Depozite

(P) Depozitul Centenar de la Banca Romaneasca a fost desemnat Produsul de economisire al anului
(P) Depozitul Centenar de la Banca Romaneasca a fost desemnat Produsul de economisire al anului

Banca Romaneasca a primit, in cadrul evenimentului "Bank of the Year" organizat de catre MasterCard, premiul "Produsul de economisire al anului 2018".

18 Aprilie 2019 | Articol sponsorizat

Mai multe articole

Inapoi sus