Guvernul vrea sa impoziteze si dobanzile oferite la conturile de economii si la cele de economisire-creditare, conform unui proiect legislativ de modificare a Codului Fiscal, publicat pe Hotnews.
„Veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la vedere/conturi curente precum si cele la depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, realizate incepand cu 1 iunie 2010 se impun cu o cota de 16% din suma acestora, impozitul fiind final“, se precizeaza in proiectul guvernului.
Conform calculelor furnizate in nota de fundamentare, impozitarea depozitelor la termen si la vedere precum si a conturilor curente ar aduce in 2010 la bugetul de stat un plus de 217 milioane lei, iar in perioada urmatoare veniturile suplimentare s-ar stabiliza la 440-460 milioane lei/an.
Pana in 2009, au fost impozitate doar dobanzile aferente depozitelor la termen, cele acordate de banci pentru conturile curente si cele de economii fiind scutite. Din 2009 si pana in prezent insa, in vederea stimularii economisirii, guvernul a eliminat impozitul aferent oricarei forme de depozit bancar.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
Pe 19 martie s-a inchis o noua oferta Fidelis pentru titluri de stat listate la bursa, iar subscrierile au fost aproape la jumatatea celor consemnate in decembrie 2020.
24 Martie 2021 | Depozite
Luna martie incepe in forta pe piata titlurilor de stat pentru populatie. Se lanseaza noi emisiuni, atat in cadrul programului Tezaur cat si pentru Fidelis, programul certificatelor de trezorerie listate la bursa.
2 Martie 2021 | Depozite
Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.
27 Octombrie 2020 | Depozite
Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.
13 Iulie 2020 | Depozite