top banner

Grecii recurg la bitcoin pentru a-si proteja depozitele

06 Iulie 2015 | Autor: Conso

Grecii au gasit solutia pentru a ocoli restrictiile impuse la retragerile de la ATM-uri, care sunt limitate la 60 de euro pe zi! Sa isi converteasca depozitele in moneda virtuala bitcoin, transmite Reuters. Si asta pentru ca grecii se tem si de o eventuala devalorizare in cazul in care Grecia revine la drahma.
Utilizarea bitcoin permite grecilor sa transfere bani din conturile lor bancare si, daca doresc, peste hotare, operatiuni pe care, altfel, nu le pot realiza din cauza restrictiilor asupra miscarilor de capital.
„Atunci cand oamenii incearca sa transfere bani peste hotare si statul ii impiedica, bitcoin este singura modalitate”, a declarat Adam Vaziri, membru in consiliul de administratie al UK Digital Currency Association.
Potrivit Reuters, interesul grecilor in aceasta moneda, care nu poate fi controlata de nicio autoritate monetara si poate fi transferata cu ajutorul unui smartphone, a crescut semnificativ in ultima perioada. Numarul noilor clienti care au depozitat cel putin 50 de euro la BTCGreece, singura platforma de tranzactionare a bitcoin din Grecia, a crescut cu 400% in ultimele doua luni, iar fondatorul platformei, Thanos Marinos, sustine ca numarul  utilizatorilor se ridica la cateva mii.
Fondatorul BTCGreece sustine ca principalul obiectiv al cumparatorilor greci de bitcoin este sa-si protejeze fondurile fata de perspectiva iesirii Greciei din zona euro, care ar fi urmata de convertirea depozitelor din bancile grecesti intr-o noua moneda nationala puternic devalorizata.
Pe de alta parte, insa, bictoin este o moneda extrem de volatila, osciland intre un maxim de peste 1.200 de dolari pe unitate la finele lui 2013 si o depreciere de aproape 70% in mai putin de o luna dupa un atac al piratilor informatici asupra platformei japoneze de tranzactionare Mt. Gox  la inceputul lui 2014. In saptamana in care Grecia a intrat in incapacitate de plata, pretul bitcoin a urcat pana la 268 de dolari, in crestere cu 20% fata de valoarea de la inceputul lunii iunie, in timp ce numarul tranzactiilor zilnice a atins cifra record de 150.917.
Analistii sustin ca popularitatea in crestere a bitcoin are la baza, in principal, actiunile speculatorilor care mizeaza pe faptul ca restrictiile asupra miscarilor de capital vor declansa o cerere puternica pentru bitcoin.
In perioada martie-aprilie 2013, cand Ciprul a restrictionat retragerile de depozite din banci, valoarea bitcoin a crescut cu aproape 700%.
Moneda bitcoin a fost lansata in ianuarie 2009 si reprezinta un nou tip de moneda electronica digitala, in baza unui algoritm special. Moneda virtuala nu este sustinuta de nicio banca centrala sau Guvern si nici de active fizice, valoarea sa depinde strict de increderea oamenilor. Bitcoin poate fi schimbata online cu devize oficiale (euro, dolar, yen sau altele) sau utilizata pentru cumparaturi, chiar daca nu constituie inca o forma acceptata de plata de catre marii retaileri de genul Amazon.com, noteaza Reuters.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii