top banner

Garantie suplimentara pentru deponentii din UE

22 Iunie 2015 | Autor: Conso

Deponentii din statele membre ale Uniunii Europene vor fi protejati in cazul falimentului unei banci de o garantie la nivelul intregului spatiu comunitar. O astfel de garantie suplimentara se va adauga, de la jumatatea lui 2017, schemelor de garantare existente deja la nivel national.
Prevederea este cuprinsa intr-un raport care va fi prezentat luni de presedintii celor cinci institutii ale Uniunii Europene, informeaza Reuters.
Pentru a-i proteja pe contribuabilii europeni de riscul de a fi nevoiti sa vina in ajutorul bancilor, asa cum s-a intamplat dupa criza financiara din 2008, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, alaturi de alti lideri ai UE printre care si presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, au propus o schema de garantare a depozitelor la nivel european (European Deposit Insurance Scheme). Potrivit planului initial, bancile vor finanta ERIS, aceasta urmand sa se adauge contributiilor impuse deja institutiilor europene de credit pentru infiintaarea fondului unic de rezolutie a bancilor, Single Resolution Fund (SRF).
Propunerea prevede o serie de modificari in cazul SRF pentru ca acesta sa poata beneficia de sprijinul oferit de fondul de salvare a zonei euro (European Stability Mechanism) pana in 2024. ESM va oferi imprumuturi de urgenta pentru SRF in cazul in care capitalul acestuia din urma nu este suficient pentru a veni in sprijinul bancilor. La randul sau ESM este revizuit de liderii UE, care vor ca acest fond de 500 de miliarde de euro sa poata fi capabil sa recapitalizeze mai rapid bancile cu probleme decat se preconizeaza in prezent.
Obiectivul acestor modificari este ruperea cercului vicios sesizat in timpul crizei cand statele cu probleme de lichiditati au venit in sprijinul bancilor aflate in dificultate, care la randul lor erau cumparatori importanti de obligatiuni guvernamentale. In ideea de a limita acest cerc vicios, raportul sustine ca liderii UE ar trebui sa revizuiasca in mod periodic expunerea bancilor pe obligatiunile guvernamentale, de exemplu prin stabilirea unor limite de expunere.
Statele membre UE au deja obligatia de a proteja depozitele bancare de pana la 100.000 de euro dar performantele slabe inregistrate de unele institutii de credit precum si ingrijorarile cu privire la posibilitatea intrarii Greciei in incapacitate de plata, ceea ce ar afecta bancile elene, ar putea face insuficienta actuala garantie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

In primele 6 luni din 2024 dobanzile la care statul se imprumuta in cadrul programelor Tezaur si Fidelis au batut pasul pe loc in vreme ce bancile au taiat succesiv randamentele depozitelor cu scadente lungi.

19 Iun 2024 | Depozite
La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

Din raportarile catre investitorii de la BVB putem afla la ce dobanzi sunt plasati banii companiilor din energie si cat de mare e diferenta de randament fata de plasamentele deponentilor standard.

24 Mai 2024 | Depozite
Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.

17 Mai 2024 | Depozite
Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii