top banner

Garantarea depozitelor: Miza amendamentului Severin-Bodu

21 Martie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Modificarea legislatiei europene privind schemele de garantare a depozitelor a iscat un scandal cu iz de mita, in care sunt implicati si europarlamentari romani. Controversa are la baza o initiativa a Comisiei Europene privind reducerea termenului de plata a despagubirilor de la 1 luna la 7 zile, pentru a creste increderea clientilor in banci.
Europarlamentarii Adrian Severin si Sebastian Bodu sunt implicati intr-un scandal privind luarea de mita pentru facilitarea inserarii unui amendament in cadrul celui mai recent proiect de directiva privind garantarea depozitelor.
Cum justifica Bodu amendamentul buclucas?
In februarie 2011, la aproximativ 7 luni de la publicarea proiectului unei noi directive privind garantarea depozitelor, europarlamentarul Sebastian Bodu, al carui nume a fost implicat de Adrian Severin in scandalul mitei, a depus un amendament, conform portalului Parlamentului European.
Printre modificarile solicitate, se numara mentinerea unui termen de 4 saptamani pentru finalizarea platii despagubirilor catre deponenti.
“O reducere a termenului la o saptamana ar pune sistemele in situatia fie de a nu putea respecta practic acest termen, fie ar duce la erori de plata sau cresteri considerabile ale costurilor administrative. Experienta curenta cu termenul de 4 saptamani, reglementat prin Directiva 2009/14/CE, ar trebui sa fie mai intai evaluata, inainte de a se avea in vedere o viitoare reducere”, si-a justificat Bodu amendamentul pe propriul blog.
Directiva a urmarit sa creasca increderea deponentilor
Pentru a intelege importanta acestui amendament este util de stiut modul in care legislatia europeana s-a modificat in ultimii ani.
La 7 octombrie 2008, imediat de la debutul crizei financiare ce avea sa afecteze intreg spatiul european, Consiliul UE a convenit ca trebuie restabilita increderea in sectorul financiar si a incurajat Comisia Europeana sa prezinte o propunere privind convergenta sistemelor de garantare a depozitelor.
Aceasta a dus la adoptarea Directivei 2009/14/CE, transpusa ulterior in legislatiile nationale. Directiva impune plata despagubirilor in cel mult 20 zile lucratoare, in cazul in care depozitele devin indisponibile, cu posibilitatea prelungirii termenului cu inca 10 zile.
“Intrucat, din cauza rapiditatii cu care s-au desfasurat negocierile, nu au putut fi abordate toate aspectele, aceasta directiva a fost doar o masura de urgenta menita sa mentina increderea deponentilor”, s-a precizat insa ulterior.  
In consecinta, in iulie 2010, Comisia Europeana a pus la punct un nou text prin care se scurta perioada de plata a compensatiilor de la 20 zile lucratoare la o saptamana.
Comisia a sustinut ca termenul actual este prea lung pentru a impiedica fenomenul “bank run” (n.r. retrageri masive ale depunerilor in cazul unor informatii negative) si pentru a raspunde nevoilor financiare ale deponentilor.
Bancherii romani au pareri impartite in privinta reducerii termenului
Intre 29 mai si 27 iulie 2009, Comisia Europeana a organizat o consultare, care si-a propus sa dea posibilitatea tuturor celor interesati sa-si exprime punctul de vedere in legatura  cu proiectul noii directive. Respondentii au fost in principal banci, asociatii bancare si sisteme de garantare a depozitelor.
“O mare majoritate a respondentilor s-au declarat impotriva unei noi reduceri a termenului de plata a compensatiilor; multi dintre acestia au argumentat ca inainte de a lua in calcul o noua reducere a termenului, este necesara o evaluare a experientei aplicarii noului termen de 4-6 saptamani prevazut de Directiva 2009/14/CE”, se arata in documentele Comisiei Europene.
Si bancile romanesti au fost consultate in privinta propunerii de directiva, inclusiv in legatura cu termenul necesar pentru plata despagubirilor.
UniCredit Tiriac Bank s-a pronuntat pentru mentinerea actualei structuri, ce presupune plata in 4-6 saptamani. Pe de alta parte BRD si Volksbank s-au dovedit mai flexibile si au mentionat ca sustin reducerea perioadei de plata a despagubirilor la 7 zile.
“Plata mai rapida in perioade de criza se dovedeste a fi mai de ajutor pentru clienti decat o suma mai mare platita intr-o perioada de 4-6 saptamani”, au precizat reprezentantii BRD.
Si Carpatica a transmis o opinie insa in privind perioadei de despagubire s-a abtinut de la formularea unui raspuns, plasand aceasta optiune in sarcina Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).
Autoritatile de supraveghere vor fi nevoite sa se implice mai mult
Pe de alta parte insa, Comisia Europeana a preferat sa dezvolte alte mecanisme prin care sa faciliteze plata compensatiilor in 7 zile, decat sa renunte la reducerea termenului.
In acest sens, se va solicita inclusiv implicarea autoritatilor de supraveghere din fiecare stat membru, care au datoria de a tine legatura cu sistemul de garantare si de a atentiona atunci cand exista premisele unui faliment bancar.
“Pentru a respecta termenul atat de scurt de plata a compensatiilor, autoritatile competente sunt obligate sa informeze din oficiu sistemele de garantare a depozitelor atunci cand devine probabila incapacitatea unei banci de a-si onora obligatiile”, se precizeaza in preambulul actului normativ.
Fondul de garantare sustine ca nu s-a implicat
Pe blogul personal, Sebastian Bodu si-a argumentat decizia de a depune un amendament si pe discutiile pe care sustine ca le-ar fi avut cu reprezentantii FGDB.
“Unui fond de garantare a depozitelor ii este imposibil sa isi lichideze investitiile intr-o saptamana (cat e noul termen propus de Comisia Europeana) pentru a plati compensatiile respective. Acest lucru mi-a fost comunicat si de reprezentantii Fondului din Romania si, deci, am mers pe un termen de o luna, cat este si in prezent.”
Insa reprezentantii FGDB au negat orice implicare sau contact pe aceasta tema.
”In legatura cu informatiile aparute in mass-media cu privire la un amendament despre schemele de garantare a depozitelor bancare si termenul de restituire a acestora, aflat in dezbaterea Parlamentului European, precizam ca Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar si directorul acestuia nu au fost solicitati sa  exprime vreo opinie in legatura cu acest amendament”, au precizat oficialii FGDB.
Pe de alta parte, in vara anului 2009, Fondul de Garantare si-a transmis opiniile privind proiectul noii directive. La momentul repectiv, Fondul de pronunta in favoarea mentinerii actualei perioade de plata a despagubirilor de 20 zile lucratoare, cu posibilitatea prelungirii la 30 zile.  
Cand se vor aplica noile reguli?
Soarta proiectului de directiva, cu tot cu amendamentul propus, se transeaza chiar astazi in cadrul Comisiei pentru Afaceri Juridice din Parlamentul European.
“Asupra acestui amendament se va vota luni in Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European si sper sa imi conving colegii din PPE ca mentinerea termenului actual de 30 de zile este un lucru pozitiv din punct de vedere legislativ”, a precizat pe blog Sebastian Bodu.
Reducerea termenului la 7 zile, in cazul in care amendamentul lui Bodu ar fi respins, ar urma sa intre in vigoare din 2013.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

In primele 6 luni din 2024 dobanzile la care statul se imprumuta in cadrul programelor Tezaur si Fidelis au batut pasul pe loc in vreme ce bancile au taiat succesiv randamentele depozitelor cu scadente lungi.

19 Iun 2024 | Depozite
La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

Din raportarile catre investitorii de la BVB putem afla la ce dobanzi sunt plasati banii companiilor din energie si cat de mare e diferenta de randament fata de plasamentele deponentilor standard.

24 Mai 2024 | Depozite
Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.

17 Mai 2024 | Depozite
Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii