Dintre romanii care au economii in banci, 29% considera ca le-ar pierde in cazul in care banca respectiva ar da faliment, in timp ce 39% cred ca le-ar recupera, insa numai partial. O alta treime considera ca si-ar primi banii in totalitate inapoi.
Chiar si acestia insa nu cunosc procedura prin care banii le-ar fi returnati. Aproape un sfert nu stiu nimic despre conditiile in care se inapoiaza banii, un procent similar stiu ca exista o suma maxima si doar 13% din cei chestionati au indicat exact pragul stabilit prin lege, de 50.000 euro.
“Acesti indicatori sunt extrem de importanti deoarece arata ca un nivel scazut de informare a populatiei cu privire la sistemul bancar si rolul Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar poate influenta deciziile de economisire”, a explicat Eugen Dijmarescu, directorul Fondului.
Distribuie articolul
Falimentele bancare din trecut mai au ecou si in zilele noastre. Multi romani inca isi tin banii acasa, de teama sa nu ii piarda. Acestia trebuie sa stie, insa, ca banii din banca, sub orice forma ar fi depusi, sunt garantati in limita a 100.000 de euro. Cum si in cat timp se recupereaza banii daca banca intra in faliment?
Citeste mai multBancile din Romania continua sa castige semnificativ din marjele de dobanda dintre credite si depozite. In timp ce creditele cu dobanda variabila se scumpesc automat odata cu avansul Robor, depozitele raman perdante, pentru ca bancile “aliniaza” cu greu dobanzile la evolutia pietei si a inflatiei, care depaseste 4,5% anual.
Citeste mai multInflatia continua sa creasca, in ton cu estimarile analistilor, si trage dupa ia si dobanzile la credite. In mai, a ajuns la 5,41%, de la 5,2% in aprilie si erodeaza tot mai mult veniturile romanilor si castigurile la depozitele din banci. Populatia va avea, insa, in curand o alternativa de plasament la dobanzi de peste 4,5%. In ce conditii?
Citeste mai multIn contextul discutiilor actuale cu privire la banii de care vom beneficia la pensie, necesitatea economisirii devine tot mai evidenta. Depozitele din banci doboara record dupa record, insa acestea nu mai ofera castiguri deponentilor, ci din contra. Care ar fi alternativele de plasare a economiilor care sa asigure, cel putin, conservarea valorii?
Citeste mai mult