top banner

FGDB: Depozitele sub 100.000 de euro sunt garantate integral

28 Iulie 2016 | Autor: Conso

Mai putin de 25.000 de depozite constituite de persoane fizice la bancile din Romania depasesc pragul acoperit de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), respectiv 100.000 de euro. Ca numar, acestea reprezinta sub 0,12% din total, dar sumele care depasesc plafonul de garantare ajung la aproape 10%.
„In Romania, la 29 de banci participante la FGDB, din 13.971.200 de depozite ale persoanelor fizice, 24.919 sunt peste plafonul de 100.000 de euro. In cazul acestor depozite, doar suma de 100.000 de euro este acoperita de FGDB. (...) Datorita faptului ca cea mai mare parte a depozitelor  persoanelor fizice sunt mai mici decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, depozitele acoperite reprezinta 90,5% din depozitele eligibile, respectiv 127,4 miliarde lei la 30 iunie 2016”, se arata intr-un comunicat al instiutiei.
Doar 30% din economiile firmelor intra in sfera de garantare
La firme situatia este diferita avand in vedere ca depozitele constituite de acestea au valori mai mari. Astfel, in acest caz, depozitele acoperite de FGDB insumau, la 30 iunie 2016, 24,5 miliarde de lei (30,5% din valoarea totala a depozitelor eligibile ale persoanelor juridice).
In total, depozitele acoperite de FGDB la 30 iunie 2016 au insumat 152 miliarde lei, cu peste 12 miliarde lei peste nivelul de la 30 iunie 2015. Cresterea s-a datorat faptului ca, de la finalul anului trecut, sunt garantate si depozitele companiilor, insa tot in limita a 100.000 de euro.
In aceste conditii, la jumatatea acestui an, sfera de garantare a FGDB cuprindea peste trei sferturi din valoarea totala a depozitelor la cele 29 de institutii de credit autorizate in Romania de catre Banca Nationala a Romaniei.
Pentru suma „confiscata” deponentul primeste actiuni la banca
Potrivit legii, suma totala de bani pe care o detine un deponent la o banca este acoperita in limita a 100.000 euro, in echivalent lei, indiferent de situatia in care s-ar putea afla o institutie de credit (in stare de dificultate sau de insolventa).
Cu toate acestea, si „pentru partea din depozit care depaseste 100.000 euro, deponentii beneficiaza de un tratament preferential, creantele acestora avand un rang superior”, mentioneaza FGDB.
Astfel, in cazul unui depozit de 150.000 de euro, diferenta de 50.000 euro peste plafonul de acoperire poate intra sub incidenta recapitalizarii interne a bancii aflate in dificultate, numai in conditiile in care toate celelalte creante nu au fost suficiente pentru a absorbi pierderile si a asigura capitalizarea adecvata a bancii.
„Daca in ultima instanta se ajunge, totusi, la conversia sumei neacoperite de 50.000 euro, titularul depozitului respectiv primeste in schimb titluri de capital (de exemplu actiuni) la banca in cauza. Actionarii si creditorii bancii in rezolutie sunt primii care suporta pierderile”, se mai arata in comunicatul citat.
Fondul are resurse pentru despagubiri mai mari decat cerintele legale
Fondul de Garantare mentioneaza faptul ca raportul dintre resursele sale destinate garantarii depozitelor si depozitele acoperite este de 3,5%, mult peste nivelul minim de 0,8% care trebuie atins in toate statele membre ale Uniunii Europene pana in anul 2024.
Legea romaneasca privind garantarea depozitelor a fost actualizata in 2015, cu scopul de a extinde protectia deponentilor. Astfel, timpul de rambursare a banilor catre deponenti, in caz de faliment bancar, a fost scurtat de la 20 la 7 zile lucratoare, iar in sfera de garantare au intrat si companiile mari.
Noua lege reprezinta transpunerea in legislatia romaneasca a Directivei 2014/59/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 15 mai 2014 de instituire a unui cadru pentru redresarea si rezolutia institutiilor de credit si a firmelor de investitii.
Precizarile FGDB vin in contextul in care, recent, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat faptul ca masurile de rezolutie si redresare bancara, inclusiv prin utilizarea sumelor din depozite care depasesc plafonul garantat de 100.000 de euro per deponent per banca, sunt legale.  
„Masurile de rezolutie si redresare bancara, care au fost recent reintarite de Curtea Europeana de Justitie, reprezinta o serie de instrumente menite sa salveze bancile aflate in dificultate, apeland la mijloace interne bancii, cu protectia deponentilor cu depozite mai mici de 100.000 de euro si cu limitarea sprijinului guvernamental pentru banci”, se mai arata in comunicatul Fondului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.

17 Mai 2024 | Depozite
Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii