top banner

Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte

28 Septembrie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte

Daca ne raportam la depozitele nou constituite pe termen de maxim 6 luni, aprecierea euro de la inceputul anului a facut mai profitabile depozitele in moneda europeana in fata celor in lei. 
Potrivit ultimului buletin lunar publicat de BNR, cel pentru luna iulie, dobanzile la depozitele in lei nou constituite au fost in medie de 1,16% (cu 0,47% pentru depozitele de pana la o luna inclusiv, 0,79% dobanda pentru depozitele cu scadenta intre 1 si 3 luni si 1,33% pentru depozitele pe 3-6 luni). 

De la inceputul anului si pana pe 27 septembrie euro se apreciase insa in fata leului cu 1,64%, ceea ce face ca toate aceste depozite in lei sa fi oferit un randament mai mic decat unul in euro, chiar daca dobanzile la euro sunt infime (0,05% este de pilda dobanda medie pentru depozitele cu scadenta cuprinsa intre 3 si 6 luni). 

Abia la depozitele cu scadenta cuprinsa intre 6 si 12 luni dobanda medie la lei urcase la 2% (fata de 0,11% la euro) ceea ce ar conferi inca un mic avantaj pentru economisirea in lei. 

Este adevarat ca exista si banci care ofera mai mult decat dobanda medie calculata de BNR pentru economisirea in lei-de pilda la scadenta la 6 luni avem TBI Bank cu 3,2%,  CEC Bank cu 2,5%, Intesa Sanpaolo Bank cu 2,25%, Garanti cu 2,2%-ce ar fi asigurat un gastig deponentilor in lei raportat la detinerile lor in euro pe aceasta scadenta, dar si destule banci sub aceasta medie

Similar in cazul detinerilor la un an, unde sunt banci ce ofera mai mult chiar de de 3% (TBI Bank-3,6%, CEC Bank-3,1%), deci peste media calculata de BNR. 

Cum stau lucrurile pe segmentul titurilor de stat

In acest moment Ministerul Finantelor vinde prin bursa pana pe 1 octombrie titluri de stat in lei cu dobanzi de 3,25% la un an si 3,75% la 3 ani si titluri in euro cu dobanzi de 1,6% la 5 ani. Daca in primii 3 ani deprecierea leului va fi mai mica de 2% anual, putem spune ca titlurile in lei vor fi mai profitabile.

Oricum, experienta ultimelor valuri de depreciere mai consistenta a monedei nationale (vezi precedenta criza financiara) ne-a aratat ca in momentul in care BNR accepta o devalorizare mai accentuata miscarea nu este una de durata ci se consuma rapid, in cateva saptamani. 

Astfel incat nu prea are sens sa cumparam titluri in euro cu scadenta la 5 ani, eventual doar daca mergem pe ideea ca acestea vor fi vandute si schimbate in lei imediat dupa ce se consuma o depreciere mai consistenta a menedei nationale.

Obligatiuni in euro la bursa

Daca dobanzi de 8-9% la lei, regasite deseori in oferta de obligatiuni corporative de la BVB, reprezinta un bonus considerabil raportat la titlurile de stat in lei, ce ati spune despre dobanzi de 7,5%-8% in euro, precum cele oferite de obligatiunile Prefera Foods sau Ansett Logistics listate recent?

Deja exista dobanzi in euro considerate atractive si raportate la plasamentele in lei dar in aceste cazuri un plus de prudenta nu strica, avem totusi de a face cu obligaituni negarantate in vreme ce la depozite sau titlurile de stat exista plafonul de garantare sau bonitatea statului in spate. 

Eventual, cei care ar vrea sa profite de asemenea randamente le pot include doar intr-un portofoliu foarte diversificat, unde expunerea pe cate un emitent sa nu fie prea consistenta. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii