top banner

Economisire: greseli costisitoare

19 Ianuarie 2012 | Autor: Marius Serban

Economisire: greseli costisitoare

Atunci cand mergeti intr-o banca si solicitati un produs de economisire, trebuie sa cascati bine ochii  deoarece este posibil sa primiti altceva. Daca nu cititi atent contractul s-ar putea sa descoperiti acasa ca ati facut investitii in fonduri mutuale, ati cumparat o asigurare sau un contract de economisire-creditare. Greseala va poate arde la buzunar!
A trecut de mult vremea cand mergeai la banca sa depui banii si aveai de ales doar intre un depozit la termen si un certificat de depozit. Chiar daca functionarul nu avea o tinuta de business, iar unitatea arata uneori jalnic, clientul stia ca, peste 1 luna, va primi dobanda si va putea retrage banii fara penalizari, daca doreste.
Acest comportament a devenit in timp un automatism, ca nici prin cap nu-i trece omului de rand ca functionarul i-ar putea propune ca solutie de economisire altceva decat tot un fel de depozit la termen.
Lucrurile se complica din momentul in care bancile pun presiune pe functionari sa vanda in unitati si produsele altor enitati, acestea fiind prezentate clientilor ca “solutii de economisire”.
Contracte de economisire creditare  
Contractele de economisire-creditare sunt produse deosebit de utile daca le obtii in scopul in care ele au fost concepute: sa pui deoparte o suma lunara timp de cativa ani, iar ulterior sa folosesti banii pentru a-ti renova casa. Daca acesta este planul tau, atunci nu ai de ce sa iti faci griji!
Daca insa vrei sa depuni banii la banca pentru cateva luni, iar functionarul iti vinde acest produs, atunci vei avea o mare problema cand vei dori sa retragi banii. O parte importanta din suma depusa a fost retinuta de banca sub forma de comision, astfel ca vei inregistra o pierdere de cateva sute de lei, daca retragi banii dupa cateva luni.
Asa au patit mai multi clienti cand au vizitat sucursalele BCR, conform relatarilor postate la Vocea clientului. In loc sa le depuna banii in depozite la termen, functionarii i-au convins ca este mai bine sa aleaga un contract de economisire-creditare la BCR Banca pentru Locuinte.
Investitii in fonduri mutuale
Fondurile mutuale reprezinta o alternativa la depozitele bancare, fiind destinate celor care doresc sa obtina castiguri mai mari. Pentru a beneficia de aceste castiguri superioare, e nevoie de ceva mai multa rabdare din partea clientilor. In general, este recomandat sa pastrezi investitia cel putin 2-3 ani daca faci plasamente la fonduri monetare si de obligatiuni si cel putin 5 ani, daca investesti in fonduri mai riscante, cum sunt cele diversificate sau de actiuni.
Prin urmare, daca vrei sa-ti depui economiile la banca pentru cateva luni, fondurile mutuale nu sunt o alegere potrivita si poti ajunge chiar in situatia de a pierde bani, atat ca urmare a comisioanelor practicate (la subscriere si la rascumpare), cat si din cauza evolutiei nefavorabile a unitatii de fond.
Printre bancile care pun un accent mai deosebit pe atragerea deponentilor catre fonduri mutuale se numara BCR si Raiffeisen, fapt reflectat si prin cresterea numarului de investitori la fondurile administrate de Erste AM si Raiffeisen AM. Conso.ro a semnalat anterior ca practicile de vanzare ale fondurilor mutuale pot da nastere la confuzii in randul clientilor.
Asigurari de viata
Asigurarile de viata sunt vandute deseori la pachet cu programe de investitii unit-linked. In cadrul unui astfel de pachet, o parte din sumele platite de clienti reprezinta prima anuala aferenta asigurarii de viata, iar restul banilor sunt plasati la fonduri de investitii.
Pentru a beneficia la maxim de avantajele acestor programe, clientul trebuie sa investeasca banii pe o perioada mult mai lunga (peste 10-15 ani). In caz contrar, va suporta penalitati, astfel ca risca sa incaseze mai putini bani decat a depus.
In mod uzual, companiile de asigurari denumesc unele dintre aceste pachete ca fiind “programe de economisire”, atunci cand gradul de risc investitional este mai scazut.
Termenul corect ar fi insa “programe de investitii”, prin simplul fapt ca profitul generat depinde de eficienta plasamentelor efectuate.
Atat timp cat aceste produse sunt vandute direct de catre asiguratori sau brokeri de asigurari, riscul ca un client sa confunde programele unit-linked cu solutiile bancare de economisire este scazut. Situatia se complica insa cand functionarul bancar recomanda aceste produse ca “programe de economisire”, deoarece clientul le poate confunda cu conturile de economii.
Recent, Credit Europe Bank a lansat chiar un produs denumit “Contul Flexbil de Economii”. Acesta este de fapt o asigurare de viata, cu componenta unit-linked, oferita de Aviva, singura legatura a produsului cu adevaratele conturi bancare de economii fiind denumirea.
Cei care cumpara aceasta asigurare vor avea posibilitatea sa faca retrageri partiale sau totale fara penalizari abia dupa primii 15 ani. In cazul in care banca nu va explica bine acest aspect clientilor, exista riscul ca produsul sa fie achizitionat de persoane carora nu li se potriveste.
Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Bancile premiaza clientii noi cu dobanzi mai mari la depozite

Bancile premiaza clientii noi cu dobanzi mai mari la depozite

Daca practica oferirii unor dobanzi mai bune pentru fondurile nou atrase nu e noua in piata bancara, CEC Bank propune un pachet de cont curent cu dobanda preferentiala la depozitul cu depuneri ulterioare, doar pentru clientii noi.

21 Sep 2022 | Depozite
Economisirea pe termen lung in euro are dezavantaje acum

Economisirea pe termen lung in euro are dezavantaje acum

In conditiile in care bancile centrale din UE si SUA se misca in directia cresterii dobanzilor, blocarea banilor pe scadente mai lungi in euro la dobanzile din prezent se poate dovedi o idee neinspirata.

19 Sep 2022 | Depozite
Statul scade usor dobanzile la titlurile de stat. Ce vor face bancile?

Statul scade usor dobanzile la titlurile de stat. Ce vor face bancile?

Atat titlurile de stat din programul Tezaur, cat si cele din programul Fidelis puse la vanzare din 1 septembrie au dobanzi mai mici la lei decat la precedentele emisiuni, in ciuda mentinerii inflatiei la cote ridicate.

02 Sep 2022 | Depozite
Economiile pentru copii sunt avantajoase si pentru adulti

Economiile pentru copii sunt avantajoase si pentru adulti

Produsele de economisire pentru copii pot fi folosite ca pretext pentru a pune bani de-o parte de intreaga familie, atunci cand randamentele sunt incurajatoare.

18 Aug 2022 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii