Economiile in lei aduc dobanzi mai mici cu 0,5 procente fata de anul trecut

Bancile au continuat tentinta de reducere a dobanzilor oferite la depozite pe tot parcursul anului 2012. In prezent, economiile in lei aduc randamente mai mici cu 0,5 procente.


Dobanda medie oferita de banci la un depozit in lei variaza intre 5,3% si 5,6% in functie de scadenta, conform datelor Conso.ro.

O dobanda de peste 7% se mai intalneste doar in cazuri izolate sau in cadrul campaniilor promotionale, in timp ce mai putin de 10 banci ofera dobanzi de peste 6,5%, chiar si pentru scadente pe peste 1 an sau atipice.

Reducerile vin insa la pachet si cu o intensificare a presiunilor inflationiste. La finalul lui 2012, rata inflatiei a depasit tinta BNR, ajungand la 4,95% in timp ce pentru 2013 prognoza oficiala este de 3,5%, erodand astfel castigul net al deponentilor. In cazul depozitelor in euro rata dobanzii a fost redusa intr-un ritm mai temperat.

Dobanda medie in prezent variaza intre 2,85% si 3,15%, cu aproximativ 0,2 procente sub nivelul de la finalul anului anterior.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare
Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare

Cresterea inflatiei din ultima vreme si estimarile pesimiste ale BNR pentru finalul anului nu au determinat, cel putin deocamdata, o majorare a dobanzilor la termen, bancile avand suficient spatiu de manevra pentru intarzierea acestui pas.

31 Mai 2021 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus