Economiile in lei aduc dobanzi mai mici cu 0,5 procente fata de anul trecut

Bancile au continuat tentinta de reducere a dobanzilor oferite la depozite pe tot parcursul anului 2012. In prezent, economiile in lei aduc randamente mai mici cu 0,5 procente.


Dobanda medie oferita de banci la un depozit in lei variaza intre 5,3% si 5,6% in functie de scadenta, conform datelor Conso.ro.

O dobanda de peste 7% se mai intalneste doar in cazuri izolate sau in cadrul campaniilor promotionale, in timp ce mai putin de 10 banci ofera dobanzi de peste 6,5%, chiar si pentru scadente pe peste 1 an sau atipice.

Reducerile vin insa la pachet si cu o intensificare a presiunilor inflationiste. La finalul lui 2012, rata inflatiei a depasit tinta BNR, ajungand la 4,95% in timp ce pentru 2013 prognoza oficiala este de 3,5%, erodand astfel castigul net al deponentilor. In cazul depozitelor in euro rata dobanzii a fost redusa intr-un ritm mai temperat.

Dobanda medie in prezent variaza intre 2,85% si 3,15%, cu aproximativ 0,2 procente sub nivelul de la finalul anului anterior.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite
Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite

Luna martie incepe in forta pe piata titlurilor de stat pentru populatie. Se lanseaza noi emisiuni, atat in cadrul programului Tezaur cat si pentru Fidelis, programul certificatelor de trezorerie listate la bursa.

2 Martie 2021 | Depozite

Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt
Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt

Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.

27 Octombrie 2020 | Depozite

Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari
Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.

13 Iulie 2020 | Depozite

Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat
Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat

Lansarea unor noi emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie dupa o pauza de 6 luni ofera ocazia de a reface comparatia cu depozitele la termen, dupa noi campanii din partea bancilor si o reducere a randamentelor din partea statului.

7 Iulie 2020 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus