Economiile depuse in banci au scazut usor in luna octombrie

Atat populatia cat si companiile si-au diminuat depunerile in conturi la banci, in lei sau valuta. Soldul depozitelor a scazut in total cu 0,8% fata de luna anterioara, conform datelor BNR.


Depozitele in lei ale populatiei au fost singura componenta care a inregistrat o crestere in luna octombrie, respectiv 0,9%, pana la un total de 69,3 miliarde lei.

Economiile in valuta ale populatiei, exprimate in lei, au scazut cu 1,9%. Datorita evolutiei de scadere a cursului de schimb, soldul depozitelor in valuta, exprimat in euro, a scazut cu 1,3%.

Depozitele in lei ale companiilor s-au diminuat cu 1,5% in timp ce depozitele in euro, exprimate in lei, s-au redus cu 2% pe parcursul lunii octombrie.

In total, sumele depuse de cele doua categorii de clienti in conturi bancare au ajuns la 179,6 miliarde lei.

Reducerea anuleaza aproape integral cresterea inregistrata in luna septembrie, cand depozitele clientilor companii si populatiei inregistrasera o crestere de sold de 1,7%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Deponentii vad luminita de la capatul tunelului
Deponentii vad luminita de la capatul tunelului

Dupa o lunga perioada in care dobanzile depozitelor au continuat sa scada, trendul s-a inversat, iar statul si bancile sunt pregatite sa isi recompenseze mai bine creditorii pe fondul inflatiei in crestere accelerata.

23 Noiembrie 2021 | Depozite

Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte
Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte

Daca ne raportam la depozitele nou constituite pe termen de maxim 6 luni, aprecierea euro de la inceputul anului a facut mai profitabile depozitele in moneda europeana in fata celor in lei.

28 Septembrie 2021 | Depozite

Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus