top banner

Dobanzile progresive la depozite pot securiza randamente bune

20 Iulie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Dobanzile progresive la depozite pot securiza randamente bune

Foto Unsplash.com

In conditiile in care dobanzile la termen par sa-si fi atins maximele, alegerea unui randament bun care sa nu ne lege de o scadenta prea lunga nu este o incercare usoara. 
Cele mai mari dobanzi se ofera de regula la 2,3 ani, atat in ceea ce priveste depozitele in lei cat si la cele in valuta. Iar dorinta de a acumula cateva fractiuni de procent in plus se loveste de retinerea cu care ne confruntam cand trebuie sa ne imobilizam banii o perioada mai lunga. 
Exista insa posibilitatea de a ne securiza randamente bune fara a ne lega neaparat de scadente foarte lungi.
O alternativa ideala pentru economisirea in euro
BRD are un produs denumit Depozit Progresso care propune transe diferite de dobanda la fiecare perioada de 6 luni. 
Depozitul Progresso la un an in euro are o dobanda de 3% dupa primele 6 luni si 4,2% dupa urmatoarele 6 luni astfel incat randamentul mediu ar fi de 3,6%. 
Banca s-ar plasa pe primul loc in topul depozitelor la termen in euro si in sectiunea scadentelor la 6 luni si in cea a scadentelor la 12 luni, avand in vedere ca cele mai bune oferte la 6 luni pleaca de la 3% (ProCredit Bank, Exim Banca Romaneasca) iar cele la 12 luni pornesc de la 3,25% (ProCredit Bank, OTP Bank).
Pentru varianta depozitului Progresso la 3 ani, dobanzile in euro nu mai sunt la fel de stimulative (1,3%, 1,6%, 1,8%, 2,10%, 2,30%, 2,60%) iar randamentul mediu ar fi putin sub 2%. 
Similar, pentru depozitele in lei, randamentul mediu la un an este de 6,8% iar la 3 ani de 6,68%. 
Avantajul unui astfel de depozit, pe langa dobanda, ar fi faptul ca nu pierzi toti banii daca produsul este lichidat inainte de scadenta, dupa primele perioade de cate 6 luni, cum s-ar intampla la un depozit la termen clasic. 
Depozitele pentru copii au dobanda fixa pana la scadenta
Produsul Depozitul pentru Copii de la CEC Bank se comporta ca un cont de economii ce permite depuneri si retrageri ulterioare daca se pastreaza soldul minim (500 lei/200 euro). 
Avantajul in acest context de piata cu dobanzi la termen in scadere este ca randamentele oferite pentru soldul acestor depozite raman constante pana la scadenta odata semnat contractul de constituire (maturitatea este de un an) chiar daca in piata dobanzile la termen sunt ajustate in jos si chiar daca oferta CEC-ului pentru aceste produse devine mai putin atractiva la randul sau. 
Daca in perioadele in care dobanzile erau in crestere cei care aveau conturi deschise pentru copii aveau motive de nemultumire, acum cand dobanzile scad acest produs echivaleaza cu securizarea unei dobanzi din prezent, una destul de buna de altfel pentru economiile in lei (7,25% pe an). Pentru euro, atractivitatea este insa mai redusa (dobanda de 1,85%). 
Titlurile de stat listate au o perioada buna
La inceputul anului, cei care aveau titluri de stat cumparatate in 2021-2022, cand dobanzile erau reduse, au avut surpriza sa constate ca valoarea de piata se reduce semnificativ. 
Asta deoarece investitorii doresc sa aibe acces la randamente similare cu cele ale ultimelor oferte iar pentru asta ar trebui ca valoarea de cumparare sa fie sub cea nominala pentru titlurile mai vechi pentru a se obtine astfel de randamente. 
Acum insa, cand dobanzile sunt in scadere, titlurile cumparate la dobanzi inca atractive isi pot aprecia valoarea de piata daca dobanzile scad intre timp astfel incat cei care nu doresc sa astepte pana la scadenta vor incasa si fractiunea de dobanda cuvenita pentru perioada detinerii si o valoare superioara valorii nominale a unui titlu. 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile depozitelor bancare in lei au intrat la apa

Dobanzile depozitelor bancare in lei au intrat la apa

In ultima perioada mai multe banci si-au ajustat dobanzile la termen in lei, cele mai lovite fiind randamentele pe termen de 24-36 luni. Pe anumite scadente, plasamentele in euro rivalizeaza cu cele in lei.

07 Dec 2023 | Depozite
Dobanzile in euro ameninta randamentele in lei in programul Fidelis

Dobanzile in euro ameninta randamentele in lei in programul Fidelis

In intervalul 27 noiembrie-15 decembrie, investitorii sunt tentanti cu o noua transa de titluri de stat in lei si euro. In vreme ce randamentele in lei la scadenta de un an s-au redus, cele in euro au crescut din nou.

27 Noi 2023 | Depozite
Bancile au inceput sa concureze statul la atragerea de euro

Bancile au inceput sa concureze statul la atragerea de euro

Dupa modelul randamentelor oferite de titlurile de stat din emisiunile Fidelis, bancile cresc treptat dobanzile la termen in moneda europeana.

18 Oct 2023 | Depozite
Interesul fata de emisiunile Fidelis scade abrupt

Interesul fata de emisiunile Fidelis scade abrupt

Fata de prima emisiune din acest an din aprilie, subscrierile la editia incheiata pe 3 octombrie s-au injumatatit. In continuare, interesul pentru plasamentele in euro ramane semnificativ mai mare decat pentru cele in lei.

06 Oct 2023 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii