Dobanzile oferite la depozite in lei, la jumatate fata de nivelul din mai 2009

Dobanzile la depozitele in lei au intrat pe o panta de scadere puternica in ultimii 3 ani, ajungand la mai putin de jumatate din nivelul anterior. La euro, reducerea este usor mai mica.


Dobanzile medii la depozitele in lei cu scadente intre 1 luna si 1 an s-au asezat pe palierul de 5%, in conditiile in care in urma cu 3 ani acestea depaseau nivelul de 11%. Pe de alta parte, dobanzile in euro au scazut mai putin, de la valori medii de peste 4% la niveluri cuprise intre 2,70% si 3,20%, intrucat in ultima perioada mai multe banci au inceput sa reia procesul de majorare usoara a acestora.

Recent, Raiffeisen Bank a scazut dobanzile la lei cu pana la 0,25 procente, plafonand astfel nivelul maxim ce poate fi incasat la depozitele standard la 5,50%.

Pe de alta parte, Volksbank a decis recent sa mearga contra curentului, majorand astfel cu pana la 0,75 puncte procentuale ratele de dobanda remunerate clientilor. Aceasta afiseaza in prezent dobanzi intre 6% si 6,50% la depozitele standard in lei, respectiv intre 3,50%s si 4,50% la euro.

Si RBS a decis sa majoreze dobanda la depozitul in euro pe 6 luni, de la 3,25% la 3,50%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Deponentii vad luminita de la capatul tunelului
Deponentii vad luminita de la capatul tunelului

Dupa o lunga perioada in care dobanzile depozitelor au continuat sa scada, trendul s-a inversat, iar statul si bancile sunt pregatite sa isi recompenseze mai bine creditorii pe fondul inflatiei in crestere accelerata.

23 Noiembrie 2021 | Depozite

Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte
Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte

Daca ne raportam la depozitele nou constituite pe termen de maxim 6 luni, aprecierea euro de la inceputul anului a facut mai profitabile depozitele in moneda europeana in fata celor in lei.

28 Septembrie 2021 | Depozite

Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus