top banner

Dobanzile la depozite si titluri de stat isi continua cresterea sustinuta

07 Iunie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Dobanzile la depozite si titluri de stat isi continua cresterea sustinuta
Noua oferta a Trezoreriei la titlurile de stat pentru populatie este semnificativ peste oferta bancilor la depozite. Insa deja unele banci au ridicat manusa Ministerului Finantelor si au majorat semnificativ dobanzile.
Arma bancilor centrale in lupta cu inflatia este majorarea dobanzii de politica monetara. Creditul se scumpeste, dar in acelasi timp se stimuleaza economisirea si exista o motivatie pentru amanarea consumului. Iar in conditiile subtierii cererii in economie, preturile au un motiv suplimentar sa sufere un recul. 
Decizia Ministerului Finantelor de a mari dobanda titlurilor de stat pentru populatie la 7,2% la un an si 7,8% la 3 ani (atat pentru titlurile din programul Fidelis cat si pentru cele din programul Tezaur) aruncand manusa bancilor, pare gandita in tandem cu BNR, care incearca pe partea sa o aspirare a lichiditatii. 
BNR a ales sa mearga mai lent cu ajustarile dobanzii de politica monetara (3,75% in prezent, in conditiile in care in regiune s-a sarit de borna de 5%) pentru a menaja debitorii, alegand simultan sa aspire lichiditatea din piata si obligand astfel bancile sa supraliciteze la depozitele la termen.
Iar aceste semnale s-au resimtit intr-o anumita masura, mai multe banci venind deja cu oferte imbunatatite la depozitele la termen. Desi randamentele la putine banci sar deocamdata de 5% la un an, este de asteptat sa vedem mutari spectaculoase in perioada urmatoare.
Spre exemplu, de la inceputul acestei saptamani ProCredit Bank a crescut cu 1,5 p.p. nivelul dobanzii la depozite pentru un an – de la 5,5% la 7%, iar TBI Bank a mers si mai departe, majorand dobanda la depozitele cu scadenta la un an cu 2 p.p. – de la 6% la 8%.
Si bancile care pana acum au stat intr-o oarecare expectativa vor trebui sa accelereze masurile de crestere a dobanzilor la depozite pentru a nu se confrunta cu o migrare a resurselor spre Trezorerie sau spre concurenta, iar inflatia, cu o crestere previzibila pentru luna mai, poate incuraja aceasta miscare. 
Mai pot creste dobanzile titlurilor de stat? 
Raspunsul la aceasta intrebare depinde foarte mult de evolutia inflatiei, iar aceasta pare ca nu si-a consumat inca ciclul ascendent, cata vreme nu am experimentat lipsa produselor agricole din Ucraina si Rusia. 
Este posibil insa ca statul sa nu mai fie la fel de generos la urmatoarele emisiuni cum este in luna iunie, iar cresterile de dobanda sa fie mai mult marginale de aici inainte. 
De remarcat ca romanii si-au redus in ultimele luni ritmul de economisire in lei in banci si l-au crescut pe cel in euro, o decizie care nu reflecta atat neincrederea in economia locala, cat un calcul de rentabilitate. 
Inflatia in zona euro a fost putin peste 8% in mai 2022 pe cand dobanzile la depozitele la termen sunt de 0,1-0,5% pe an. Cine compara dobanda real negativa din acest caz cu cea existenta in acest moment pentru lei (inflatie de 13,8% in aprilie si dobanzi de 4-5% pe an la banci) constata  ca stand pe euro, in ciuda dobanzilor mici, se pierde mai putin din puterea de cumparare a economiilor. Insa calculul si-ar putea pierde din relevanta in viitorul apropiat, in contextul majorarii substantiale anticipate a dobanzilor la depozitele in lei de catre banci.
Faptul ca titlurile de stat in euro din cadrul programului Fidelis cunosc o crestere a randamentelor la randul lor (1,4% la un an si 2,3% la 3 ani este oferta din iunie) poate forta o crestere a dobanzilor la termen si in aceasta directie, pentru bancile care mai sunt interesate sa atraga resurse in euro. 
Achizitii esalonate
Chiar daca dobanzile din prezent la titlurile de stat sunt foarte tentante, o achizitie esalonata va scuteste de neplacerile cu care se confrunta cei care isi plaseaza toti banii intr-o singura emisiune in conditiile in care trendul inflatiei ramane crescator. 
In urma cu un an, in iunie 2021, titlurile de stat cu maturitatea de un an aveau dobanzi sub 3% iar acum au depasit 7%. Poate va vom vedea si 8-9% in acest an sau peste. 
Sumele mari ar trebui plasate doar in conditiile in care inflatia da primele semne de scadere, la scadente cat mai indepartate, pentru a prinde dobanzi inca mari o perioada cat mai lunga, iar in restul timpului puteti cumpara esalonat pentru a obtine o medie a randamentelor cat mai buna. 
Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Cele mai bune solutii de economisire pe termen scurt

Cele mai bune solutii de economisire pe termen scurt

Depozit la o luna cu optiunea de capitalizare sau cont de economii? Iata cele mai avantajoase solutii pentru cei care nu vor sa isi imobilizeze banii o perioada mai lunga si cauta randamente mai bune decat in cazul contului curent.

21 Iun 2022 | Depozite
Statul ofera dobanzi mai mici populatiei decat bancilor

Statul ofera dobanzi mai mici populatiei decat bancilor

Dobanzile la care statul se imprumuta de la investitorii institutionali, in lei si valuta, pe piata interna si pe cea externa, sunt semnificativ mai mari decat cele oferite populatiei pentru certificatele de trezorerie.

31 Mai 2022 | Depozite
Dobanzile depozitelor la termen incep sa concureze randamentele obligatiunilor corporative

Dobanzile depozitelor la termen incep sa concureze randamentele obligatiunilor corporative

Sa primesti dobanda de 8-9% parea un vis frumos in urma cu un an, accesibil doar detinatorilor de obligatiuni corporative listate, dar iata ca depozitele la termen au inceput sa se apropie tot mai mult de aceasta borna.

18 Mai 2022 | Depozite
BNR a majorat dobanda. Ce se intampla cu creditele si depozitele in lei?

BNR a majorat dobanda. Ce se intampla cu creditele si depozitele in lei?

Cresterea mai agresiva a dobanzii de politica monetara operata de BNR pe 10 mai, de la 3% la 3,75%, nu acopera decalajul dintre tara noastra si Cehia, Polonia sau Ungaria unde bancile centrale au sarit deja de 5%. Cu toate acestea, decizia BNR va avea efecte si asupra creditelor, si asupra depozitelor in moneda nationala.

12 Mai 2022 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii