top banner

Dobanzile in UE raman negative

21 Ianuarie 2016 | Autor: Conso

Banca Centrala Europeana (BCE) nu confirma prin decizii optimismul anuntat in privinta evolutiei inflatiei in acest an. Institutia estimeaza o crestere a preturilor de pana in 2% in 2016, insa mentine dobanzile la depozite la minimul stabilit la finalul anului trecut, de minus 0,3%.
BCE a mentinut, in sedinta de joi, si dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, stabilita inca din septembrie 2014. De asemenea, a fost mentinuta si dobanda la facilitatea de creditare marginala la 0,3%.
Analistii au anticipat deciziile institutiei bancare europene, dar, in acelasi timp, se asteapta ca board-ul BCE sa traga un semnal de alarma asupra riscurilor care au aparut in privinta cresterii economice si a inflatiei.
Observatorii pietei au mai spus ca adoptarea unor masuri de relaxare ar fi  afecta credibilitatea BCE, pentru ca ar fi veni la foarte putin timp dupa pachetul de masuri adoptat luna trecuta. Atunci, institutia europeana a decis reducerea dobanzii la depozite de la minus 0,2% la minus 0,3%, un nou minim istoric, si extinderea programului de achizitionare de active cu sase luni, pana in martie 2017.
Prognoza BCE de inflatie este calculata pe un pret al petrolului dublu fata de cel din prezent
Totodata, analistii spun ca vor urmari cu atentie comentariile presedintelui BCE, Mario Draghi, cu privire la scaderea pretului petrolului si situatia din China, avand in vedere ca cele mai recente prognoze de inflatie si crestere economica ale BCE aveau la baza un pret al petrolului de 52,2 dolari in acest an. In prezent, barilul de titei Brent se tranzactioneaza pentru aproximativ 28 de dolari si chiar si contractele futures cu livrare in 2022 sunt sub pragul de 50 de dolari, o dovada a increderii scazute a investitorilor intr-o revenire rapida.
Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro a ramas la 0,2% in decembrie 2015, acelasi nivel cu cel inregistrat in luna noiembrie 2015. Inflatia in zona euro s-a mentinut in teritoriu pozitiv timp de trei luni consecutive, dar, cu toate acestea, avansul preturilor este mai redus decat estimau analistii.
Tinta de inflatie a BCE este de 2%, insa aceasta a fost sub acest nivel inca de la inceputul lui 2013, iar anul trecut a coborat chiar si in teritoriu negativ, din cauza faptului ca pretul petrolului s-a redus semnificativ.
Inflatia scazuta ingrijoreaza Banca Centrala Europeana, intrucat pune in pericol credibilitatea politicii sale in privinta tintirii inflatiei si, odata ce companiile vor inceta sa mai creada in tinta anuntata, ar putea limita cresterea salariilor, ceea ce la randul sau ar putea frana economia si ar creste riscurile de deflatie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

In primele 6 luni din 2024 dobanzile la care statul se imprumuta in cadrul programelor Tezaur si Fidelis au batut pasul pe loc in vreme ce bancile au taiat succesiv randamentele depozitelor cu scadente lungi.

19 Iun 2024 | Depozite
La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

Din raportarile catre investitorii de la BVB putem afla la ce dobanzi sunt plasati banii companiilor din energie si cat de mare e diferenta de randament fata de plasamentele deponentilor standard.

24 Mai 2024 | Depozite
Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.

17 Mai 2024 | Depozite
Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii