top banner

Dobanzile in euro ameninta randamentele in lei in programul Fidelis

27 Noiembrie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Dobanzile in euro ameninta randamentele in lei in programul Fidelis

foto Unsplash.com

In intervalul 27 noiembrie-15 decembrie, investitorii sunt tentanti cu o noua transa de titluri de stat in lei si euro. In vreme ce randamentele in lei la scadenta de un an s-au redus, cele in euro au crescut din nou.
La emisiunea din decembrie vom avea urmatoarele coordonate- titluri de stat in lei, cu scadente de 1 an si 3 ani si dobanzi anuale de 6,10% si 7,25%, si titluri de stat in euro, cu scadente de 1 an si 5 ani si dobanzi anuale de 4,00%, respectiv 5,50%. Pe transa donatorilor, dobanda este de 7,10%. 
Vom avea, fata de emisiunea anterioara, dobanzi putin mai mici la lei si mai mari la euro la scadenta de un an si o crestere usoara a randamentelor la cele pe 3 ani atat la lei, cat si la euro. 
Valoarea nominala a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea in lei si 100 de euro pentru emisiunea in euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro (pentru donatorii de sange 500 lei este suma minima).
Persoanele fizice rezidente si nerezidente cu varsta peste 18 ani pot subscrie titlurile de stat Fidelis denominate in lei si in euro, prin intermediul bancilor partenere Banca Transilvania, Banca Comerciala Romana, BRD sau prin brokerii autorizati la BVB, titlurile urmand sa fie listate la bursa dupa finalizarea perioadei de subscriere.
De unde s-a plecat in 2023 
In intervalul aprilie-decembrie, dobanzile la lei au scazut cu 0,6-0,45% iar la euro am avut o crestere de 0,3% pentru scadenta de un an si fluctuatii la cea de 5 ani (5,8%-5,45%-5,3%-5,5%), ultima emisune intrerupand tendinta de scadere consemnata in iulie si septembrie pe acest palier. 
Daca ne raportam insa la ultimele 2 emisuni, se observa acum o inversare a tendintei de scadere in ceea ce priveste titlurile in euro cu o perioda mai mare de maturitate.
Pe termen scurt, se poate explica scaderea randamentelor la lei prin prisma tendintei dezinflationiste pe plan intern si cresterea celor la euro pe baza majorarilor de dobanda operate pana recent de BCE in spatiul euro, costurile refinantarilor crescand corespunzator. 
Faptul ca din decembrie 2023 statul e dispus sa plateasca mai mult pe termen lung denota precaritatea finantelor publice si problemele care se profileaza la orizontul anului 2025, cand motivatiile electorale vor disparea si masurile mai dure pentru colectarea de sume suplimentare la buget vor fi in prim plan.  
Ce dobanzi se ofera in programul Tezaur
In perioada 11 noimembrie-15 decembrie se desfasoara o noua emisune de titluri de stat si in cadrul programului Tezaur (titluri de stat in lei, vandute prin Trezorerii si Posta) iar dobanzile sunt de 6,15% la un an si de 7,25% la 3 ani. 
Fata de emisiunile Fidelis unde valoarea nominala a unui titlu este de 100 lei/100 euro si pragul minim de subscriere de 5.000 lei/1.000 euro, in cazul emisiunilor Tezaur valoarea nominala a unui titlu este de 1 lei si nu exista prag minim de subscriere. 
Milionarii se inghesuie sa fie donatori de sange
Cei care vor sa doneze sange trebuie sa aiba varsta cuprinsa in intervalul 18-60 ani, o stare generala fizica si psihica buna, greutatea mai mare sau egala cu 50 kg, tensiunea arteriala sistolica intre 10 si 18 mmHg.
De asemenea, nu trebuie sa fi suferit interventii chirurgicale in ultimele 6 luni, sa nu fie in evidenta cu diverse afectiuni in tratament, sa nu aiba predispozitie la sangerare prelungita in caz de leziuni, femeile sa nu fie insarcinate, in perioada de lauzie, de alaptare, iar rezultatele analizelor din sangele prelevat din deget, inainte de donare, sa fie in limitele acceptabile pentru donare (hemoglobina, glicemie, calciu, trombocite).
Pe 29 noiempe brie si 4 decembrie se va organiza o colecta mobila de sange in sediul Ministerului Finantelor, cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.
Beneficiile pentru donatatori sunt reprezentate de adeverinta pentru transport, redus cu 50% pe metrou si RATB, o zi libera, platita, de la munca, sau adeverinta pentru scoala/ facultate, bonuri de masa in valoare de 67 lei, valabile pana la sfarsitul anului, un set complet de analize de sange, gratuit, la Centrul de Transfuzie Sanguina-o data pe an.
Potrivit datelor oficiale, in primele 2 emisiuni sumele subscrise de catre donatori au depasit 5 miliarde lei iar numarul investitorilor-donatori a fost de 2.300, cu o suma medie investita de 2,1 milioane lei (la mare distanta de pragul minim de participare impus la 500 lei).
Cum remarcam si intr-un articol anterior, bonusul acordat donatorilor de sange in cadrul programului Fidelis incepe sa semene cu o renta oferita nejustificat investitorilor cu resurse foarte mari. De aceea, s-ar impune o limitare a bonusului acordat, cu plafonarea acestuia la un anumit nivel al investitiei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

Planurile de acumulare concureaza depozitele la termen

In conditiile scaderii dobanzilor atat la titlurile de stat cat si la depozitele bancare, diferenta de randament intre produsele diferite de economisire s-a strans foarte mult.

15 Feb 2024 | Depozite
E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

BCE poate incepe in curand reducerea progresiva a dobanzii de politica monetara in spatiul euro iar cei care economisesc in moneda unica europeana ar trebui sa anticipeze acest pas.

12 Feb 2024 | Depozite
Depozitele pe termen lung sunt tot mai descurajate

Depozitele pe termen lung sunt tot mai descurajate

Mai multe banci au redus succesiv dobanzile depozitelor pe termen de 2-3 ani pana cand randamentele au ajuns sa fie mai mici decat cele la 12 luni in timp ce titlurile de stat pastreaza avantajul detinerii pe termen mai lung.

30 Ian 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii