top banner

Dobanzile fixe la depozite sunt semnificativ mai mari decat cele variabile

22 Aprilie 2011 | Autor: Conso

Bancile sunt mai generoase cand vine vorba de stabilirea grilei de dobanzi fixe la depozite, oferind randamente cu pana la 2,7 procente mai mari decat in cazul depozitelor cu dobanda variabila.
Cu toate ca ambele tipuri de dobanda la depozite au urmat indeaproape trendul descrescator, nivelul celor variabile este semnificativ mai mic decat cel fix, chiar in cadrul aceleeasi banci, conform comparatorului Conso.ro.
Pe de alta parte, interesul redus pentru depozitele cu dobanzi variabile se oglindeste si in numarul redus de banci care mai ofera astfel de produse. Mai putin de 10 banci au mai pastrat in oferta depozite cu dobanda fluctuanta.
Spre exemplu, daca dobanzile fixe pornesc de la 5,75% la BCR si 6% la BRD, cele variabile nu depasesc nivelul de 5% in primul caz, respectiv 4,4% in cel de-al doilea caz.
Si Raiffeisen Bank afiseaza o politica asemanatoare, insa diferentele sunt mai mici. In acest sens, clientii care opteaza pentru o dobanda variabila, pot incasa o valoare intre 5,1% si 5,4%, in vreme ce o rata fixa aduce castiguri cu pana la 1,15 procente mai mari (intre 5,5% si 6,55%).
Pe de alta parte, in cazul unor banci ca UniCredit Tiriac si Banca Transilvania diferenta majora consta in nivelul maxim practicat, astfel ca deponentii pot incasa dobanzi cu pana la 0,75 procente mai mari daca aleg varianta de dobanda fixa.
Pe de alta parte Intesa Sanpaolo a indexat dobanda variabila in functie de evolutia indicelui Robor la 1 luna (valoarea acesteia fiind data de valoarea indicelui valabila in ultima zi a lunii anterioare), astfel ca nivelul randamentului ce revine clientilor se actualizeaza lunar.
Pentru aprilie, aceasta este de 4,48%, in scadere de la 6,22% in martie. Ratele de dobanda fixe se incadreaza insa intre 6,5% si 7%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii