top banner

Dobanzile fixe la depozite sunt semnificativ mai mari decat cele variabile

22 Aprilie 2011 | Autor: Conso

Bancile sunt mai generoase cand vine vorba de stabilirea grilei de dobanzi fixe la depozite, oferind randamente cu pana la 2,7 procente mai mari decat in cazul depozitelor cu dobanda variabila.
Cu toate ca ambele tipuri de dobanda la depozite au urmat indeaproape trendul descrescator, nivelul celor variabile este semnificativ mai mic decat cel fix, chiar in cadrul aceleeasi banci, conform comparatorului Conso.ro.
Pe de alta parte, interesul redus pentru depozitele cu dobanzi variabile se oglindeste si in numarul redus de banci care mai ofera astfel de produse. Mai putin de 10 banci au mai pastrat in oferta depozite cu dobanda fluctuanta.
Spre exemplu, daca dobanzile fixe pornesc de la 5,75% la BCR si 6% la BRD, cele variabile nu depasesc nivelul de 5% in primul caz, respectiv 4,4% in cel de-al doilea caz.
Si Raiffeisen Bank afiseaza o politica asemanatoare, insa diferentele sunt mai mici. In acest sens, clientii care opteaza pentru o dobanda variabila, pot incasa o valoare intre 5,1% si 5,4%, in vreme ce o rata fixa aduce castiguri cu pana la 1,15 procente mai mari (intre 5,5% si 6,55%).
Pe de alta parte, in cazul unor banci ca UniCredit Tiriac si Banca Transilvania diferenta majora consta in nivelul maxim practicat, astfel ca deponentii pot incasa dobanzi cu pana la 0,75 procente mai mari daca aleg varianta de dobanda fixa.
Pe de alta parte Intesa Sanpaolo a indexat dobanda variabila in functie de evolutia indicelui Robor la 1 luna (valoarea acesteia fiind data de valoarea indicelui valabila in ultima zi a lunii anterioare), astfel ca nivelul randamentului ce revine clientilor se actualizeaza lunar.
Pentru aprilie, aceasta este de 4,48%, in scadere de la 6,22% in martie. Ratele de dobanda fixe se incadreaza insa intre 6,5% si 7%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

In primele 6 luni din 2024 dobanzile la care statul se imprumuta in cadrul programelor Tezaur si Fidelis au batut pasul pe loc in vreme ce bancile au taiat succesiv randamentele depozitelor cu scadente lungi.

19 Iun 2024 | Depozite
La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

Din raportarile catre investitorii de la BVB putem afla la ce dobanzi sunt plasati banii companiilor din energie si cat de mare e diferenta de randament fata de plasamentele deponentilor standard.

24 Mai 2024 | Depozite
Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.

17 Mai 2024 | Depozite
Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii