top banner

Dobanzile depozitelor bancare in lei scad accelerat

04 Iulie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Dobanzile depozitelor bancare in lei scad accelerat

Foto Unsplash.com

Dupa ce Ministerul Finantelor a taiat succesiv dobanzile titlurilor de stat in lei pentru populatie, anticipand reducerea inflatiei, bancile care conduceau in topul atractivitatii depozitelor isi ajusteaza rapid randamentele, pentru a reduce decalajul. 
Dupa ce o perioada apreciabila dobanzile titlurilor de stat pentru populatie dominau net ofertele bancilor pe scadente comparabile, doar CEC Bank concurand efectiv ofertele Trezoreriei, in ultimele 12 luni aceste diferente se estompasera ba, mai mult, se ajunsese ca depozitele la termen sa fie mai rentabile in anumite situatii (vorbim de randamente comparabile, dupa aplicarea impozitului pe dobanda). 
De exemplu, ne amintim cu nostalgie de dobanzile titlurilor de stat ce puteau fi achizitionate in noiembrie 2022 cu randamente de 8,70% la un an si 9,15% la doi ani.
De atunci, inflatia a tot scazut, de la 16,8% in noiembrie 2022 la 9,6% in mai 2023, iar dobanzile titlurilor de stat s-au ajustat corespunzator, astfel incat in aceasta luna sunt la vanzare titluri cu dobanzi de 6,5% la un an si 7,3% la doi ani. 
Scaderea dobanzilor este totusi inferioara scaderii inflatiei, ceea ce a condus la reducerea randamentului real negativ – in prezent (-3,1%) fata de noiembrie 2022 (-8,1%). 
Reducerile de dobanda pot depasi un procent pe anumite scadente
Bancile care se detasau in duelul dobanzilor cu Trezoreria au inceput sa taie la randul lor din dobanzi, pentru a reduce costurile cu acest produs, in contextul in care trendul descendent pare destul de solid. 
Un exemplu de data foarte recenta in acest sens este Intesa Sanpaolo Bank, ce a taiat in unele situatii chiar 1,25 puncte procentuale din randamente. 
Astfel, banca oferea anterior datei de 3 iulie dobanzi de 6,25% la 3 luni, 6,75% la 3 luni, 7,50% la 6 luni, 8,50% la 12 luni si 7,75% la 18, 24 si 36 luni. 
Noile dobanzi pe care banca le plateste deponentilor sunt de 5% la o luna, 5,5% la 3 luni, 6,75% la 6 luni, 7,75% la 12 luni si 6,75% la 18, 24 si 36 luni. 
Si atractivitatea contului de acumulare (functioneaza ca un cont de economii cu alimentari periodice prestabilite) s-a redus, de la o dobanda de 8,5% la sold ajungandu-se dupa ultima ajustare la 6,5%. 
Dar si in aceste circumstante, un plasament la 12 luni la Intesa, beneficiind si de bonusul de 0,25 pp pentru constituirea de depozite online, depaseste ca randament titlurile de stat cu dobanzi nete de 6,5% (7,2% net vs 6,5% net), dar diferenta s-a redus semnificativ. 
Iar peste oferta Intesa mai gasim doar Pro Credit Bank cu 8,1% (campanie promotionala prelungita pana pe 15 iulie) si TBI Bank cu 8,45% dobanda la 12 luni. 
O strategie pentru perioadele de reducere a dobanzilor
Cei care vaneaza dobanzile titurilor de stat si ale depozitelor la termen trebuie sa stie ca, in momentul in care dobanzile au o tendinta de crestere ar trebui sa aleaga scadentele mai scurte din dauna celor lungi, iar cand debuteaza trendul  de scadere sa caute repede scadentele mai lungi in dauna celor de cateva luni.
De pilda, un moment bun pentru a cumpara titluri de stat cu scadenta la 2 ani era la inceputul anului, cand dobanzile erau inca semnificativ mai sus, iar acest randament de peste 8% putea fi fixat pe termen mai lung. 
Strategia mentionata urmareste sa ne fixeze economiile la dobanzi cat mai bune pentru perioade cat mai lungi si sa evite imobilizarea banilor pe termene mai mari cand randamentele sunt in scadere. 
Cel mai dureros au simtit aceste riscuri materializate cei care au investit in titluri de stat listate la bursa cu dobanzi de 3-4%, cand randamentele au inceput sa creasca, iar valoarea de piata a obligatiunilor sa scada. 
Pentru a alege cele mai avantajoase depozite la termen, consultati mereu Comparatorul Conso, care compara ofertele din piata, atat in lei, cat si in valuta, permitandu-va sa le alegeti pe cele mai avantajoase. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile depozitelor bancare in lei au intrat la apa

Dobanzile depozitelor bancare in lei au intrat la apa

In ultima perioada mai multe banci si-au ajustat dobanzile la termen in lei, cele mai lovite fiind randamentele pe termen de 24-36 luni. Pe anumite scadente, plasamentele in euro rivalizeaza cu cele in lei.

07 Dec 2023 | Depozite
Dobanzile in euro ameninta randamentele in lei in programul Fidelis

Dobanzile in euro ameninta randamentele in lei in programul Fidelis

In intervalul 27 noiembrie-15 decembrie, investitorii sunt tentanti cu o noua transa de titluri de stat in lei si euro. In vreme ce randamentele in lei la scadenta de un an s-au redus, cele in euro au crescut din nou.

27 Noi 2023 | Depozite
Bancile au inceput sa concureze statul la atragerea de euro

Bancile au inceput sa concureze statul la atragerea de euro

Dupa modelul randamentelor oferite de titlurile de stat din emisiunile Fidelis, bancile cresc treptat dobanzile la termen in moneda europeana.

18 Oct 2023 | Depozite
Interesul fata de emisiunile Fidelis scade abrupt

Interesul fata de emisiunile Fidelis scade abrupt

Fata de prima emisiune din acest an din aprilie, subscrierile la editia incheiata pe 3 octombrie s-au injumatatit. In continuare, interesul pentru plasamentele in euro ramane semnificativ mai mare decat pentru cele in lei.

06 Oct 2023 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii