top banner

Depozitele sub 100.000 euro nu vor mai putea fi atinse pentru salvarea bancilor cu probleme

21 Mai 2013 | Autor: Alexandra Popa

Deponentii si platitorii de taxe ar trebui sa fie ultima varianta la care sa se apeleze pentru salvarea bancilor, este opinia unui comitet al Parlamentului European. Europarlamentarii au votat pentru a interzice a utilizarea depozitelor sub 100.000 euro in situatii de criza.
Setul de reguli a fost propus de Comsia Europeana si priveste salvarea bancilor cu probleme. Acesta a  ajuns in Comitetul de Afaceri Economice si Monetare al Parlamentului European unde a primit o serie de ajustari importante.
Astfel, deponentii ar trebui sa beneficieze de mai multa siguranta iar depozitele aflate sub pragul de garantare nu trebuie sa fie afectate in cazul in care banca are probleme.
Regulile vin dupa ce in aprilie sistemul bancar din Cipru s-a ajuns in mijlocul atentiei publice, prin propunerea de taxare a deponentilor pentru salvarea celor mai mari 2 banci ale tarii. 
Mai multa protectie pentru deponenti
Conform proiectului de reglementare, o banca cu probleme trebuie sa recurga in primul rand la propriile active pentru a isi rezolva situatia de crisa. Cazul recent din Cipru a demonstrat in mod clar necesitatea pentru proceduri care sa ofere garantia ca intai actionari, apoi detinatori de titluri si abia in ultimul rand deponentii au de suferit.
Pozitia Parlamentului sustine propunerea Comisiei privind ordinea creditorilor care sunt afectati dar insereaza si clauze care stipuleaza ca depozitele mai mici de 100.000 euro nu vor putea fi utilizate deloc, iar cele peste 100.000 euro nu pot fi atinse decat in ultima instanta.
Textul adoptat de Parlament elimina posibilitatea sugerata de Comisia de a utiliza fonduri ale schemelor de garantare a depozitelor pentru a sustine masurile de redresare a bancilor.
Schema ar urma sa intre in vigoare pana in ianuarie 2016 cel tarziu, termenul propus fiind cu 2 ani mai mic decat cel inaintat de Comisia Europeana.
Fondurile publice nu vor mai fi utilizate decat exceptional
Regulile ofera detalii asupra situatiilor in care banii publici pot fi utilizati la sustinerea unei banci.
Fondurile de stat ar trebui sa fie o soluitie de ultima instanta, adoptata doar dupa ce tot capitalul institutiei de credit a fost folosit, iar interventia publica este necesara fie pentru a preveni “efecte adverse semnificative asupra stabilitatii financiare”, fie pentru a “proteja interesul public in cazul in care banca ar fiobtinut anterior infuzii de lichiditate extraordinare din partea bancii centrale”.
“Banii cetatenilor nu pot fi utilizati decat in 3 modalitati: pentru a garanta pasive sau active, pentru a achizitiona o cota parte dintr-o banca sau pentru a institui proprietatea publica temporara”, precizeaza oficiali ai Parlamentului European.
Fiecare stat membru va trebui sa infiinteze un fond de redresare, finantat de industria bancara. In termen de 10 ani de la intrarea in vigoare a reglementarilor, fiecare fond trebuie sa atinga pragul de 1,5% din valoarea depozitelor administrate de bancile participante.
Proiectul legislativ asteapta si opinia Consiliului UE, dupa care urmeaza o runda de negocieri intre Parlamentul European si Consiliu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii