Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat

Lansarea unor noi emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie dupa o pauza de 6 luni ofera ocazia de a reface comparatia cu depozitele la termen, dupa noi campanii din partea bancilor si o reducere a randamentelor din partea statului.

Fata de emisiunile din 2019, dobanda a ramas neschimbata la titlurile de stat pe si 2 ani (3,5%, respectiv 4%) dar a scazut usor pentru cele la 3 ani (de la 4,5% la 4,25% pe an) si la 5 ani (de la 5% la 4,75% pe an). 

Statul s-a decis sa plateasca mai putin la scadentele mai lungi, poate si din cauza tendintei de reducere a inflatiei din ultima vreme. Astfel, daca anul trecut indicele preturilor de consum a avansat cu 3,8%, in mai 2020 inflatia anualizata era de 2,3%, dupa o crestere de numai 0,05% a preturilor in mai fata de iunie. Faptul ca reducerea dobanzilor la titlurile de stat nu este proportionala cu reducerea inflatiei in ultimul an poate fi explicat prin foamea mai mare de bani a Ministerului de Finante din ultimele luni, pe fondul majorarii deficitului bugetar in urma blocarii economiei cauzata de pandemie.

Depozitele la 6 luni puncteaza bine la randamente

Inainte de a vedea cum se mai descurca bancile in competitia cu titlurile de stat pe scadentele consacrate ale acestora (1, 2, 3, 5 ani), nu putem ignora o revigorare a depozitelor la termen pe 6 luni in urma unor campanii promotionale din ultima vreme. 

Astfel, UniCredit Bank prin Depozitul Digital ofera 3,5% pe an pentru depozitele la termen in lei constituite prin Mobile sau Online Banking. La randul sau, Credit Agricole Bank ofera 3,5% la depozitele in lei constituite la ghiseu de aceasta data, din resurse noi atrase din partea clientilor. Dobanda de 3,5% este egala cu cea oferita de stat pentru certificatele de trezorerie la un an si, chiar daca este purtatoare de impozit de 10% spre deosebire de titlurile de stat, este una deosebit de atractiva avand in vedere perioada mai mica de imobilizare a banilor. Topul scadentelor scurte este dominat insa de TBI Bank cu o dobanda de 3,6% la 6 luni, peste 3% pe an pe aceasta scadenta pentru depozitele la termen mai oferind doar OTP Bank (3,1%).

Cine concureaza cu statul pe partea de economisire

Daca mutam focalizarea pe depozitele la un an, TBI Bank are 4%, CEC Bank-depozitul pentru pensionari-3,75%, First Bank cu depozitul Star (online) urmeaza cu 3,6%, la egaliltate cu CEC Bank (depozitul online) si BRCI, iar topul este inchis de tot de CEC Bank, depozitul standard, cu 3,5%, o dobanda egala cu cea oferita de stat la certificatele de trezorerie pe un an. 

Daca ne referim la randamentul net, deponentii TBI Bank raman cu un castig net echivalent unei dobanzi de 3,6%, peste cel oferit de stat, in vreme ce restul ofertelor bancare de top sunt usor sub. 

Pentru scadenta la 24 luni, peste dobanda de 4% oferita de stat regasim doar TBI Bank cu 4,2% dobanda impozabila si CEC Bank cu 4,1% la depozitele la termen constituite online. Lucrurile sunt mai interesante la scadenta de 3 ani unde statul a operat recent o reducere de randament astfel incat certificatele de trezorerie au acum o dobanda de 4,25%. Peste pragul de 4% gasim CEC Bank cu 4,6% dobanda obtinuta pentru depozitele online si 4,5% dobanda la depozitul standard iar TBI Bank cu 4,4% este ultima banca ce plateste peste 4% pentru cei ce isi blocheaza banii 3 ani. Banca Transilvania ofera dobanzi de 3,5%, pentru aceasta scadenta. 

Nu se pot face comparatii cu certificatele de trezorerie la 5 ani pentru ca bancile nu au avut pana acum apetit pentru astfel de scadente dar e de asteptat ca si apetitul publicului sa se reduca, de vreme ce dobanzile au fost micsorate iar incertitudinile privind starea economiei pe termen lung cresc. 

In concluzie, chiar daca statul isi pastreaza un usor avantaj pe partea de randament net in fata celor mai generoase banci cu depozitele la termen, diferenta este mai mica decat in urma cu un an si semnificativ mai redusa decat in vara lui 2018 cand se reluau emisiunile de titluri de stat pentru populatie. Dovada ca o competitie e benefica mereu. 

Pentru a compara mai bine dobanzile la termen acceseaza sectiunea Depozite la termen.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat
Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat

Pe 19 martie s-a inchis o noua oferta Fidelis pentru titluri de stat listate la bursa, iar subscrierile au fost aproape la jumatatea celor consemnate in decembrie 2020.

24 Martie 2021 | Depozite

Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite
Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite

Luna martie incepe in forta pe piata titlurilor de stat pentru populatie. Se lanseaza noi emisiuni, atat in cadrul programului Tezaur cat si pentru Fidelis, programul certificatelor de trezorerie listate la bursa.

2 Martie 2021 | Depozite

Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt
Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt

Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.

27 Octombrie 2020 | Depozite

Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari
Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.

13 Iulie 2020 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus