top banner

Depozitele la CAR nu vor mai fi garantate de FGDB

11 Iunie 2015 | Autor: Conso

Depozitele constituite la casele de ajutor reciproc nu vor mai fi garantate, incepand cu data de 3 iulie 2015, de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. Prevederea este continuta intr-un proiect de lege publicat de Ministerul Finantelor Publice, care vizeaza transpunerea prevederilor Directivei 2014/49/UE in legislatia romaneasca.
Directiva privind schemele de garantare a depozitelor, care modifica legislatia in vigoare si stabileste un regim de recunoatere oficiala a noilor scheme de garantare a depozitelor, trebuie transpusa in legislatia nationala pana luna viitoare.
"O consecinta specifica determinata de transpunerea prevederilor Directivei 2014/49/UE in materia schemelor de garantare a depozitelor o va constitui eliminarea, incepand cu data de 3 iulie 2015, de sub incidenta protectiei oferite de legislatia in domeniu, a depozitelor apartinand caselor de ajutor reciproc, entitati care, dat fiind specificul activitatilor prestate, intra in categoria institutiilor financiare explicit excluse din lista deponentilor garantati. Astfel de institutii financiare nebancare vor trebui, in acest context, sa-si ajusteze, in sensul intaririi, mecanismele de gestiune a resurselor financiare", se mentioneaza in expunerea de motive a actului normativ.
In prezent, dintre casele de ajutor reciproc, doar depozitele constituite la Banca Centrala Cooperatista CREDITCOOP sunt garantate de Fond.
Pe de alta parte, in proiectul de lege se mentioneaza faptul ca "implicarea nemijlocita a Bancii Nationale a Romaniei in administrarea Fondului de garantare a depozitelor bancare, dublata de reducerea de la 20 la 7 zile lucratoare a perioadei de plata a compensatiilor (prevazuta de legislatia generala in materia schemelor de garantare a depozitelor), consolideaza premisele mentinerii stabilitatii financiare prin asigurarea protectiei intereselor deponentilor eligibili, cu implicatii pozitive inclusiv din perspectiva reducerii probabilitatii de manifestare in randul deponentilor a fenomenului retragerii depozitelor in cazul indisponibilizarii acestora la institutiile de credit aflate in dificultate".
In plus, proiectul de lege mentioneaza faptul ca Fondul de Garantare din Romania va pastra, in functionare, si o serie de specificitati reglementate la nivel national, care nu fac obiectul armonizarii la nivelul UE. "Semnificativa in acest sens este pastrarea mecanismului de finantare a schemei de garantare prin imprumuturi acordate de Guvern, in situatii exceptionale in care resursele disponibile ale Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar sunt insuficiente pentru exercitarea obligatiilor legale", se mai arata in proiectul citat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii