top banner

Depozitele in lei se impun in fata celor in valuta

06 Decembrie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Dobanzile mai mari la lei si stabilitatea mai mare a preturilor pe plan intern au facut ca depozitele in lei sa devina mai atractive decat cele in valuta. In plus, fluctuatiile mici ale cursului valutar din ultima perioada au influentat in aceeasi directie decizia de economisire.
Depozitele bancare au revenit in atentia clientilor spre finalul verii, dupa ce goana dupa aur s-a calmat.
In ultimele luni, bancile au recurs la un nou val de cresteri de dobanzi pentru a atrage mai multa lichiditate din piata interna. Alaturi de o perspectiva de scadere a inflatiei, noile niveluri par sa aduca din nou depozitele bancare in zona instrumentelor cu randamente atragatoare.
Valuta – optiune pentru pesimisti
Pastrarea economiilor in moneda nationala se dovedeste a fi mai avantajoasa, deoarece aduce in prezent chiar si dobanzi brute de peste 8% pe an. In termeni reali, dobanda neta (dupa plata impozitului) se ridica la 3,5%, daca tinem cont ca inflatia estimata pentru urmatoarele 12 luni este situatat undeva in jurul valorii de 3%.
In cazul unui depozit in euro, cele mai mari rate ale dobanzilor se plaseaza in intervalul 3,5% - 4,5% pe an. Pentru ca un astfel de depozit sa fie mai eficient decat unul in lei ar trebui ca leul sa se deprecieze in raport cu euro cu cel putin 3-4%. Prin urmare, raportul EUR/RON ar trebui sa urce de la 4,35 – cat este in prezent – spre 4,48-4,52.
Evident, astfel de evolutii nu sunt excluse, insa ar necesita ca problema datoriilor suverane din zona euro sa se agraveze. Cei care mizeaza pe un astfel de scenariu se pot indrepta spre economisirea in valuta, alegand monedele clasice de refugiu ale investitorilor internationali (dolari, franci elvetieni sau yeni japonezi).
Clientii au preferat leul in ultima perioada
In ciuda promotiilor, cresterilor de dobanzi si a scaderii perspectivei de inflatie, romanii nu mai sunt atat de dornici sa isi depuna banii la banca. Iar cei care isi depun economiile intr-un cont bancar au demonstrat ca prefera leii in fata euro.
Conform datelor BNR, la finalul lunii octombrie, depozitele in lei ale populatiei si firmelor inregistrau un nivel de 119,3 miliarde lei, cu 13% mai mult decat in aceeasi perioada a anului anterior.
Depozitele in valuta (exprimate in lei) au coborat in ultimul an insa cu 4,9%, pana la 60,3 miliarde lei. Exprimate in euro, depozitele in valuta s-au redus cu 6,2%.
In conditiile in care bancile cu capital strain sunt puse in postura de a nu mai primi aceleasi linii de finantare din partea bancilor mama si vor fi nevoite sa atraga resurse pe plan intern exista o mare probabilitate ca si dobanzile la depozite sa creasca.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii