top banner

Deponentii trebuie sa aleaga perioade mai lungi pentru a se proteja de inflatie

11 Septembrie 2013 | Autor: Marius Serban

Ratele dobanzilor la depozite au scazut semnficativ in ultimele luni, iar in unele cazuri, castigurile nu mai sunt suficiente pentru a acoperi ritmul de depreciere a leului. Solutia recomandata pentru deponenti este sa aleaga perioade mai lungi de economisire.
Reducerea dobanzii de politica monetara de catre BNR este o decizie favorabila pentru cei care au credite, insa, ii dezavantajeaza pe deponenti. In aceste situatii, bancile reduc dobanzile atat la credite, dar mai ales la depozite.
Cel mai puternic afectate sunt depozitele pe perioade scurte, pe 1 sau 3 luni. Pentru aceste scadente, bancile mari au coborat dobanzile pana la 3-3,5%. Institutiile financiare de dimensiuni mai mici platesc dobanzi ceva mai mari, astfel ca se poate ajunge la un castig de 4-5%, chiar si pentru scadenta de 1 luna.
Care este pragul minim de rentabilitate?
Avand in vedere ca BNR estimeaza ca in urmatorii ani, rata inflatiei se va stabiliza la 3% pe an, pentru ca un depozit sa isi mentina puterea de cumparare a banilor este necesar ca rata dobanzii sa fie de cel putin 3,6% (pentru a tine cont si de impozitul pe dobanda de 16%).
Prin urmare, orice depozit cu dobanda mai mare de acest prag nu numai ca protejeaza banii importiva inflatiei, dar asigura si un mic profit pentru deponent.
Compararea ofertelor bancare este relativ simplu de facut, deoarece motorul de comparatii Depozite Conso.ro te ajuta sa gasesti rapid cele mai bune oferte.
Sfaturi la alegerea depozitului
Daca nu doresti sa iti schimbi banca la care ai depus banii, cel mai simplu mod pentru a te proteja impotriva inflatiei este sa alegi un depozit pe o perioada mai lunga. Desi exista oferte pe perioade de cativa ani, este mai prudent sa alegi o durata de maxim 1 an. Daca apar situatii neprevazute sau te decizi ca vrei sa cheltuiesti o parte din bani, exista un risc mai mic de a sparge depozitul inainte de scadenta.
In cazul in care vrei in continuare sa faci depozite pe perioade scurte, poti obtine dobanzi mai mari daca schimbi banca si alegi una care ofera conditii mai avantajoase. Mai mult, Conso.ro te ajuta sa fii permanent informat cu privire la topul dobanzilor bancare, cu ajutorul Alertelor Financiare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii