top banner

Se contureaza declinul dobanzilor la termen

08 Iunie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Se contureaza declinul dobanzilor la termen

Foto Unsplash.com

Mai multe banci de top au taiat din dobanzile oferite la depozite in ultimele saptamani iar statul poate opera modificari la randul sau la urmatoarea emisiune de titluri de stat Tezaur.
Banca Translvania, BCR, BRD au dobanzi mai mici la depozite in aceasta luna, taierile fiind de la cateva fractiuni de procent pana la un procent. 
De pilda, la BCR, noile dobanzi pentru depozitele in lei la 3, 6 si 12 luni sunt de 5,10%, 5,40% si 6%, in scadere de la nivelul anterior de 5,80%, 6,20% respectiv 7%.
Dintre bancile mari, doar CEC Bank se mentine in topul dobanzilor bancare, dar ajustarile pot veni si aici in urmatoarele zile/saptamani. 
De altfel, pentru depozitele la 12 luni in lei, topul celor mai bune dobanzi este dominat de ofertele bancilor mici si medii, astfel incat bancile mari apar doar incepand cu pozitia a saptea – CEC Bank (cu 7,7% pentru depozitele online).
Urmeaza BRD pe pozitia a opta (7,5% pentru depozitele prin You BRD) ca si Raiffeisen Bank (depozitul online), iar Banca Transilvania se afla pe unul dintre ultimele locuri dupa ultimele modificari ale dobanzilor la termen (6,7% pentru depozitul constituit online). 
Costul tot mai redus al banilor in piata interbancara si reducerea mai consistenta a inflatiei raportata pentru luna aprilie au contribuit la aceasta tendinta, mai vizibila pentru depozitele cu scadente mai lungi, unele banci alegand chiar sa elimine din oferta scadentele la 4 si 5 ani care ofereau cele mai bune dobanzi la inceputul anului (vezi TBI Bank). 
De luni, 12 iunie, am putea afla si noile dobanzi pentru titlurile de stat listate, ultima emisiune avand randamente de 6.5% la un an si 7,5% la 3 ani. 
Comparatia depozite-titluri de stat se simte doar pe termen lung
La actualele dobanzi (actuala emisiune Tezaur poate fi cumparata pana pe 11 iunie) exista o singura banca ce ofera momentan randamente nete mai bune pe scadenta la 3 ani (Techventures Bank cu 8,5% brut sau 7,65% net) iar urmatoarele clasate se afla sub oferta Trezoreriei (CEC Bank-8,2%, Intesa Sanpaolo-8%, TBI Bank cu 7,6%). 
Pentru depozitele la un an, Intesa cu 8,75% la depozitele online (7,87% net) este mult mai bine plasata decat oferta Trezoreriei, la fel TBI Bank cu 8,45%, ProCredit (8,1%), First Bank (8,05%), UniCredit Bank, Techventures Bank (8%), CEC Bank (7,7%) si un grup mai mare de banci cu 7,5% (echivalent cu un castig net de 6,75%). 
Dupa cum se vede, titlurile de stat au ramas mai profitabile decat depozitele bancare doar pe termen mai lung, in vreme ce depozitele sunt mai avantajoase la multe banci pe termen mai scurt de un an. 
Procesul ajustarilor de dobanda a inceput insa si este de asteptat ca lista bancilor cu oferte mai bune decat Trezoreria sa se scurteze. 
Cine (mai) castiga din comparatia cu depozitele?
Daca am avut o perioada in care titlurile de stat erau net mai avantajoase, randamentele urcand la finalul anului trecut pana aproape de 9%, depozitele bancare se lupta acum cu mult mai mult succes cu acestea, dar ambele instrumente ar putea fi concurate si de dividendele oferite de companiile listate. 
Scaderea dobanzilor bancare din ultima vreme lasa mai mult spatiu de manevra companiilor care au de rambursat credite, cheltuielile cu dobanzile se reduc, iar profiturile raportate pot urca la randul lor, iar dividendele oferite actionarilor odata cu ele. 
Listarea Hidroelectrica (oferta publica este asteptata pentru a doua jumatate a lunii iunie-inceput de iulie) ar putea reprezenta un astfel de pariu cu dividendele, compania propunandu-si sa ofere minim 90% din profit in acest scop. Asta in ipoteza in care pretul din oferta va fi unul atractiv, care sa scoata cat mai bine in evidenta randamentul la dividende din viitor. 
Pentru a alege cele mai atractive depozite la termen consultati comparatorul Conso. 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii