top banner

De ce unele banci ofera dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat la cele pe un an?

07 Martie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

De ce unele banci ofera dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat la cele pe un an?

Foto Unsplash.com

Mai multe banci au inceput sa isi modifice strategia de bonificare a depozitelor la termen, stimuland mai mult economisirea pe termen scurt, in asteptarea reducerii mai agresive a inflatiei pe final de an. 
In conditiile in care mai multe departamente de analiza au oferit prognoze privind inflatia pentru decembrie 2023 cu o singura cifra, bancile au inceput sa isi ajusteze la randul lor politica de bonificare a depozitelor la termen. 
Daca, in urma cu cateva luni, practica era sa se acorde dobanzi direct proportionale cu lungimea maturitatii depozitului, sunt banci in prezent ce au ajuns sa ofere dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat pentru cele la 12 luni. 
In alte situatii, dobanzile pentru depozitele pe 2 sau 3 ani (in cazul in care fac parte din oferta bancilor in cauza) sunt semnificativ mai scazute decat cele pe un an. 
La TBI Bank, prima banca de altfel ce a rupt la inceputul anului monotonia cresterii progresive a dobanzilor pe masura ce se lungea maturitatea plasamentului, avem dobanda de 9,30% la 12 luni (depozitul Simplu online), la 18 luni 9,10%, la 24 luni 9% iar la 36 luni 8,5%. 
La Intesa Sanpaolo Bank, dobanda la 12 luni este de 8,50% iar cea pentru 18, 24 si 36 de luni este de 7,75% (aceeasi dobanda pentru cele 3 scadente diferite). 
OTP Bank ofera pentru depozitele la termen in lei o dobanda de 6,80% la 3 luni, 7,50% la 6 luni si 7,10% la 12 luni (pentru sume sub 100.000 lei). Daca valoarea depozitului depasesete 100.000 lei, diferenta se reduce desi randamentele raman in continuare mai mari la 6 luni (7.6%) fata de 12 luni (7,4%). 
La Alpha Bank dobanda la 12 luni este de 7,6% iar cea pentru 24 luni (2 ani) si 36 luni (3 ani) este de 7,25%. 
La BCR, dobanda la 12 luni este egala cu cea la 2 ani pentru depozitele la termen standard, in lei (7%). 
La Eximbank, dobanda la depozitul pe 12 luni este de 8% iar cea pentru 24 si 36 de luni este de 7,5%. 
Ministerul Finantelor ramane conservator
De la inceputul lunii martie, romanii care prefera aceste instrumente pot cumpara prin Trezorerii si Posta titluri de stat in cadrul programului Tezaur la dobanzi de 7,2% la un an, 7,5% la 2 ani si 8% la 3 ani. 
Dupa doua luni de scadere (decembrie si ianuarie) randamentele sunt egale cu cele aferente emisiunii din februarie, iar statul ramane conservator din perspectiva filosofiei de bonificare. 
Scadentele mai scurte primesc dobanzi mai mici decat cele mai lungi, chiar daca expertii din Ministerul Finantelor vorbesc la randul lor de o inflatie de o singura cifra pe final de an. 
Strategia recomandata de economisire
Cei care vor sa isi imobilizeze leii o perioada mai lunga de timp, de peste un an, pot alege depozitele la 2,3 ani la bancile care nu si-au schimbat inca modul de stimulare a deponentilor pe termene mai lungi. 
Similar, pentru titlurile de stat se pot alege scadente mai lungi, care ofera dobanzi mai mari in conditiile reducerii inflatiei. 
Aceeasi strategie poate fi aleasa si pentru depozitele in euro, in cazul in care dobanzile sunt mai bune pe termene mai lungi. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Continua scaderea dobanzilor la titlurile Fidelis in lei

Continua scaderea dobanzilor la titlurile Fidelis in lei

O noua emisiune de titluri de stat listate la bursa, disponibila la subscriere intre 18 septembrie si 3 octombrie, vine cu dobanzi mai reduse la lei si cu cresteri de dobanda la euro la scadenta de un an.

18 Sep 2023 | Depozite
Care sunt implicatiile daca se vor impozita (si) titlurile de stat?

Care sunt implicatiile daca se vor impozita (si) titlurile de stat?

Ultima varianta a pachetului de ajustari fiscale pregatit de autoritati ajunsa in presa tinteste, printre altele, cresterea veniturilor bugetare prin impozitarea dobanzilor la titlurile de stat.

05 Sep 2023 | Depozite
Donatorii de sange isi tranzactioneaza titlurile de stat cu bonus de dobanda

Donatorii de sange isi tranzactioneaza titlurile de stat cu bonus de dobanda

Titlurile de stat pentru donatorii de sange se tranzactioneaza la bursa peste valoarea nominala si exista schimburi zilnice, in ciuda numarului relativ mic de investori in cele doua emisiuni.

24 Aug 2023 | Depozite
Creste nisa produselor bancare cu asigurari atasate

Creste nisa produselor bancare cu asigurari atasate

Daca pana de curand bancile ofereau stimulente pentru asigurarile de viata sau somaj atasate creditelor, iata ca apar si asigurari cuplate cu depozitele la termen.

16 Aug 2023 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii