top banner

De ce sunt descurajate depozitele bancare in euro

17 Februarie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

De ce sunt descurajate depozitele bancare in euro
Multe banci ofera dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in euro si avem, in premiera, un comision de administrare aplicat la soldul contului. Cum creditarea s-a mutat treptat in lei, bancile au putine alternative de plasare a sumelor in euro de la deponenti.
ING Bank si-a anuntat clientii ca, incepand din mai, va percepe un comision majorat la 3 euro/luna de la 2 euro/luna pentru administrarea conturilor curente in euro, iar pentru soldurile ce depasesc 100.000 euro se va percepe un comision suplimentar de 0,017%. 

Din februarie, dobanda pentru depozitele constituite sau reinnoite va fi de 0%, iar din 30 aprilie nu va mai fi posibila constituirea de depozite noi in euro. Cu alte cuvinte, cei care iti tin banii in euro pierd bani, fie prin comisionul de administrare uzual, fie prin cel marit la sume mai mari. 

Ce dobanzi la termen in euro ofera alte banci mari?

BRD a renuntat la randul sau la depozitele in euro dar le pastreaza pe cele in dolari-exista atat oferte pentru depozitele la termen standard in dolari cat si pentru produsul Progresso (dobanda creste progresiv in fiecare trimestru). De altfel, din aprilie 2021, cand exista ultima referire pe site-ul bancii pentru bonificatiile depozitelor la termen in euro, dobanda fusese coborata la 0%. 

BCR propune la randul sau doar depozite la termen in lei. CEC Bank, o banca recunoscuta pentru oferte atractive pe partea de economisire pentru populatie, ofera pentru depozitele la termen in euro o dobanda de maxim 0,2% la un an (la scadente mai scurte avem 0,07% la o luna, 0,1% la 3 luni, 0,15% la 6 luni). 

La UniCredit Bank se ofera maxim 0,01% la depozitele la termen in euro pe un an si 0% pentru cele la 3 si 6 luni. Tot 0,01% plateste si Banca Transilvania pentru toate depozitele la termen cu scadenta de pana la un an si urca la  0,05% pentru scadentele la 2 si 3 ani. 

Daca intram in zona bancilor de talie mai mica, conform comparatorului Conso, avem cea mai mare dobanda la termen de un an de 0,5% (Idea Bank si TBI Bank), urmeaza 0,4% la Banca Romaneasca, 0,3% la Credit Agricole si ProCredit Bank, 0,25% la BRCI si Vista Bank, etc. 

Pe partea titlurilor de stat, avem o dobanda de 1,8% la ultima emisiune Fidelis pe 5 ani oferita de Ministerul Finantelor, dar investitorii nu se prea inghesuie la scadente asa lungi iar cotatia la bursa a fost mai mereu sub valoarea nominala de la listarea din decembrie.

De ce nu sunt dornice bancile sa atraga euro de la populatie?

Creditele in lei acordate gospodariilor populatiei aveau un sold de 136,8 miliarde lei la finalul anului trecut, in crestere de la 119,1 miliarde lei in ianuarie 2021, in vreme ce soldul creditelor in euro scazuse de la 28,1 miliarde lei (echivalent euro) la 25 miliarde lei, conform raportului BNR pe decembrie. 

In acelasi interval, depozitele in euro ale gospodariilor populatiei crescusera de la 52,8 miliarde lei (echivalent euro) in ianuarie la 65,3 miliarde lei in decembrie, o apreciere de 23% (pentru depozitele in lei, economiile populatiei au au urcat cu 30% anul trecut, de la 76,5 miliarde lei la 99,8 miliarde lei). 

Cu alte cuvinte, desi soldul creditelor populatiei in euro este in scadere, economisirea in moneda unica europeana a crescut anul trecut, iar de aici se desprinde si strategia bancilor. 

Cata vreme nu pot plasa in totalitate in credite resursele atrase, de ce ar mai stimula economisirea in euro? Cu atat mai mult cu cat lumea pare dispusa sa puna bani de-o parte in euro si la dobanzi apropiate de 0%, pe fondul dezechilibrelor acumulate in economie si temerii ca BNR va permite, la un moment dat, o depreciere mai accentuata a monedei nationale. 
Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile depozitelor la termen incep sa concureze randamentele obligatiunilor corporative

Dobanzile depozitelor la termen incep sa concureze randamentele obligatiunilor corporative

Sa primesti dobanda de 8-9% parea un vis frumos in urma cu un an, accesibil doar detinatorilor de obligatiuni corporative listate, dar iata ca depozitele la termen au inceput sa se apropie tot mai mult de aceasta borna.

18 Mai 2022 | Depozite
BNR a majorat dobanda. Ce se intampla cu creditele si depozitele in lei?

BNR a majorat dobanda. Ce se intampla cu creditele si depozitele in lei?

Cresterea mai agresiva a dobanzii de politica monetara operata de BNR pe 10 mai, de la 3% la 3,75%, nu acopera decalajul dintre tara noastra si Cehia, Polonia sau Ungaria unde bancile centrale au sarit deja de 5%. Cu toate acestea, decizia BNR va avea efecte si asupra creditelor, si asupra depozitelor in moneda nationala.

12 Mai 2022 | Depozite
Populatia a inceput sa consume din economii. Cum reactioneaza bancile?

Populatia a inceput sa consume din economii. Cum reactioneaza bancile?

Valoarea detinerilor populatiei in banci s-a contractat in martie, dovada ca inflatia, dar si nesiguranta adusa de razboi, au inceput sa muste din banii pusi de-o parte. Bancile au inceput sa urce la randul lor dobanzile.

29 Apr 2022 | Depozite
Dobanzile depozitelor la termen au inceput sa creasca

Dobanzile depozitelor la termen au inceput sa creasca

Nu avem inca dobanzi real pozitive, care sa asigure un anumit castig raportat la inflatie, dar vestea buna este ca bancile sunt mai generoase decat la inceputul anului iar tendinta de crestere poate continua.

15 Mar 2022 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii