top banner

De ce a scazut valoarea depozitului mediu din sistemul bancar?

27 Octombrie 2014 | Autor: Cristian Dogaru

Dupa o apreciere de 1.200 lei in intervalul 2010-2012, pana la 7.900 lei, valoarea depozitului mediu a coborat anul trecut la 7.400 lei, evolutie pe seama dobanzilor la termen tot mai mici, cresterii apetitului de consum si interesului fata de bursa.
Potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, valoarea depozitului mediu a coborat anul trecut cu 500 lei, iar avand in vedere si dobanzile la termen (multi aleg depozitele cu capitalizare) aceasta suma ar putea fi chiar mai mare. Care ar putea fi cauzele declinului valorii economiilor medii pastrate in banci?
In primul rand, dobanzile din ce in ce mai mici, pe fondul reducerii de catre BNR a dobanzii de politica monetara. Majoritatea bancilor platesc acum 2-3% pentru depozitele la termen, randament nestimultativ. Este posibil ca o parte a deponentilor sa aleaga conturile curente (nu pierd mare lucru avand in vedere dobanzile mici dar castiga la capitolul mobilitate a economiilor, mai ales daca nu dispun de sume mari) sau conturile de economii.
In al doilea rand, apetitul de consum a fost in crestere in 2013, dupa cum s-a vazut si in evolutia PIB-ului (consumul da peste 70% din PIB). Sunt insa semnale tot mai viguroase ca acest indicator incetineste in 2014, astfel incat depoitele la termen pot avea un nou imbold.
In sfarsit, anul trecut (dar si 2014, chiar daca in mai mica masura), bursa a avut un an de exceptie iar multi au dorit sa beneficieze de cresteri fie investind direct, fie prin intermediul unui fond mutual.
Depozitele sub valoarea plafonului de garantare (100.000 euro) reprezentau anul trecut 85% din valoarea totala a depozitelor persoanelor fizice, iar 99,9% din deponentii persoane fizice aveau valoarea economiilor sub cea a plafonului de garantare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Cat de atractiva poate deveni economisirea in euro?

Cat de atractiva poate deveni economisirea in euro?

Pana pe 10 aprilie, cei interesati de titlurile de stat in euro pot plasa banii intr-o noua emisiune Fidelis la dobanzi care se apropie de 6% pe an, un randament deja apropiat de cel al economisirii in lei.

27 Mar 2023 | Depozite
De ce unele banci ofera dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat la cele pe un an?

De ce unele banci ofera dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat la cele pe un an?

Mai multe banci au inceput sa isi modifice strategia de bonificare a depozitelor la termen, stimuland mai mult economisirea pe termen scurt, in asteptarea reducerii mai agresive a inflatiei pe final de an.

07 Mar 2023 | Depozite
Se contureaza un trend de scadere a dobanzilor la depozite

Se contureaza un trend de scadere a dobanzilor la depozite

Mai multe banci au anuntat reduceri ale dobanzilor la depozite, pentru inceput in special in zona ofertelor pe termen lung sau a celor promotionale.

14 Feb 2023 | Depozite
Bancile incep sa prefere depozitele pe termen scurt

Bancile incep sa prefere depozitele pe termen scurt

Depozitele pe termen de 3 ani au inceput sa aiba dobanzi mai mici decat cele pe un an la mai multe banci, semn ca lichiditatea buna din sistem si previziunile de scadere a inflatiei au redus presiunile de finantare pe termen lung.

27 Ian 2023 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii