top banner

De ce a scazut valoarea depozitului mediu din sistemul bancar?

27 Octombrie 2014 | Autor: Cristian Dogaru

Dupa o apreciere de 1.200 lei in intervalul 2010-2012, pana la 7.900 lei, valoarea depozitului mediu a coborat anul trecut la 7.400 lei, evolutie pe seama dobanzilor la termen tot mai mici, cresterii apetitului de consum si interesului fata de bursa.
Potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, valoarea depozitului mediu a coborat anul trecut cu 500 lei, iar avand in vedere si dobanzile la termen (multi aleg depozitele cu capitalizare) aceasta suma ar putea fi chiar mai mare. Care ar putea fi cauzele declinului valorii economiilor medii pastrate in banci?
In primul rand, dobanzile din ce in ce mai mici, pe fondul reducerii de catre BNR a dobanzii de politica monetara. Majoritatea bancilor platesc acum 2-3% pentru depozitele la termen, randament nestimultativ. Este posibil ca o parte a deponentilor sa aleaga conturile curente (nu pierd mare lucru avand in vedere dobanzile mici dar castiga la capitolul mobilitate a economiilor, mai ales daca nu dispun de sume mari) sau conturile de economii.
In al doilea rand, apetitul de consum a fost in crestere in 2013, dupa cum s-a vazut si in evolutia PIB-ului (consumul da peste 70% din PIB). Sunt insa semnale tot mai viguroase ca acest indicator incetineste in 2014, astfel incat depoitele la termen pot avea un nou imbold.
In sfarsit, anul trecut (dar si 2014, chiar daca in mai mica masura), bursa a avut un an de exceptie iar multi au dorit sa beneficieze de cresteri fie investind direct, fie prin intermediul unui fond mutual.
Depozitele sub valoarea plafonului de garantare (100.000 euro) reprezentau anul trecut 85% din valoarea totala a depozitelor persoanelor fizice, iar 99,9% din deponentii persoane fizice aveau valoarea economiilor sub cea a plafonului de garantare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

In primele 6 luni din 2024 dobanzile la care statul se imprumuta in cadrul programelor Tezaur si Fidelis au batut pasul pe loc in vreme ce bancile au taiat succesiv randamentele depozitelor cu scadente lungi.

19 Iun 2024 | Depozite
La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

Din raportarile catre investitorii de la BVB putem afla la ce dobanzi sunt plasati banii companiilor din energie si cat de mare e diferenta de randament fata de plasamentele deponentilor standard.

24 Mai 2024 | Depozite
Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.

17 Mai 2024 | Depozite
Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii