Cum trateaza bancile dilema impozitarii depozitelor


Dupa ce Ministerul Finantelor a revenit asupra modului de impozitare a dobanzilor la depozite, unele banci au restituit clientilor impozitul perceput pentru dobanda acumulata pana la 1 iulie. ING Bank refuza deocamdata sa inapoieze clientilor sumele retinute, in vreme ce alte banci se intrec in bonusuri.


Ordonanta de urgenta a guvernului prin care s-a modificat Codul Fiscal prevede impozitarea dobanzilor aferente depozitelor, conturilor de economii si conturilor curente cu 16%. Modul de redactare al reglementarii conducea la interpretarea ca impozitul trebuie aplicat si asupra dobanzii realizate inainte de 1 iulie, daca aceasta era virata in cont dupa aceasta data.

La interventia Raiffeisen Bank, ARB si a unor reprezentanti mass-media, printre care s-a numarat si Conso.ro, Ministerul Finantelor a acceptat pana la urma, cum era si firesc, sa impoziteze doar dobanda aferenta perioadei dintre data de 1 iulie si scadenta depozitului.

Aceste clarificari apar, intr-o forma lipsita de echivoc, si in normele de implementare a Codului Fiscal ce au fost postate pe site-ul ministerului si care urmeaza sa fie adoptate de Guvern in sedinta de luni, 2 august. “Baza de calcul asupra careia se aplica cota de impozit de 16% este constituita din veniturile calculate incepand cu data de 1 iulie 2010 pana la data scadentei depozitului si inregistrate in contul curent sau contul de depozit al titularului”, se prevede in norme.Sunt banci care suporta impozitul pe dobanda in locul clientilor

Raiffeisen Bank, promotorul actiunilor care au dus la schimbarea punctului de vedere al Ministerului Finantelor, a decis sa plateasca din fonduri proprii impozitul datorat de clientii persoane fizice pentru dobanda primita la depozitele cu termen scadent cuprins intre 1 si 31 iulie. De aceasta facilitate beneficiaza peste 90.000 de clienti.

Si Piraeus Bank suporta in locul clientilor impozitul datorat pentru dobanda aferenta economiilor plasate in depozitul pe 10 saptamani, constituit in perioada 28 iulie - 30 septembrie. Clientii care constituie un astfel de depozit si il prelungesc, vor beneficia in continuare de un bonus care sa compenseze impozitul.

Alpha Bank a lansat, inca dinainte de intrarea in vigoare a noilor reglementari privind impozitarea dobanzilor, un produs de economisire care afiseaza dobanda neta. Astfel, impozitul pe dobanda este suportat de banca.

CEC Bank a decis ca dobanzile la depozitele constituite dupa 1 iulie sa fie majorate cu 16%, pentru a compensa intr-o anumita masura efectul impozitului.

ING nu da inca banii inapoi

Exista si banci care, chiar daca nu au suportat impozitul in locul clientilor, au inceput sa restituie partea din impozit aferenta dobanzii realizate pana la 1 iulie, retinuta initial. Printre acestea se regaseste si BCR.

„Ne dorim sa ii asiguram pe clientii nostri ca facem toate eforturile necesare pentru a-i proteja de modificarile fiscale si de aceea le inapoiem, pe langa impozit, si dobanzile aferente acestor sume” a declarat Sorin Mititelu, director executiv Dezvoltare Afaceri si Produse Retail BCR.

In schimb, la mai mult de doua saptamani dupa clarificarile aduse de Ministerul Finantelor, ING Bank ofera clientilor, in scris, raspunsuri ce contravin acestora.

“Dobanda aferenta unui cont de depozit va fi impozitata cu o cota de 16%, in cazul in care venitul sub forma de dobanzi a fost inregistrat in cont ulterior datei de 1 iulie 2010. (...) Va asiguram ca in cazul in care prin normele metodologice de aplicare a OUG nr 58/2010, legiuitorul va impune un alt mod de interpretare si aplicare a art.67 (I.1) din Codul Fiscal, ING Bank se va conforma de indata acestora, inclusiv retroactiv daca va fi cazul", explica reprezentantii ING Bank intr-un raspuns trimis catre un client pe data de 26 iulie.

Aceasta rigurozitate excesiva, privita prin prisma derularii evenimentelor, ii pune pe clientii ING Bank in neplacuta postura de a beneficia de banii care li se cuvin de drept mult mai tarziu decat clientii altor banci.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Depozite


Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?
Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?

Deponentii au posibilitatea sa isi retraga banii inainte de scadenta unei depozit la termen, insa acest lucru vine la pachet cu o penalizare: castigul se pierde deseori, dar sunt si cazuri cand banca acorda o dobanda compensatorie.

8 August 2019 | Depozite

Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite
Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite

Bancile au sistat pentru o buna perioada de timp majorarea dobanzilor la depozite, in principal pe fondul excesului de lichiditate din piata. Insa, in ultima luna, cateva banci mici in general, au decis cresterea dobanzilor la economiile populatiei in medie cu 0,5 pp.

25 Aprilie 2019 | Depozite

(P) Depozitul Centenar de la Banca Romaneasca a fost desemnat Produsul de economisire al anului
(P) Depozitul Centenar de la Banca Romaneasca a fost desemnat Produsul de economisire al anului

Banca Romaneasca a primit, in cadrul evenimentului "Bank of the Year" organizat de catre MasterCard, premiul "Produsul de economisire al anului 2018".

18 Aprilie 2019 | Articol sponsorizat

Cum functioneaza garantarea depozitelor bancare?
Cum functioneaza garantarea depozitelor bancare?

Falimentele bancare din trecut mai au ecou si in zilele noastre. Multi romani inca isi tin banii acasa, de teama sa nu ii piarda. Acestia trebuie sa stie, insa, ca banii din banca, sub orice forma ar fi depusi, sunt garantati in limita a 100.000 de euro. Cum si in cat timp se recupereaza banii daca banca intra in faliment?

9 Octombrie 2018 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus