top banner

Cum poti profita de mobilitatea si randamentul conturilor de economii

14 Iulie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Cum poti profita de mobilitatea si randamentul conturilor de economii
Majorarea dobanzilor la titlurile de stat a declansat o miscare similara pe partea depozitelor la termen. Conturile de economii pot fi insa o sursa importanta de fidelizare de care dispun bancile, la care statul nu are contraoferte
Evolutia dobanzilor la titlurile de stat pentru populatie in lei din programul Tezaur din ultimele 3 luni este spectaculoasa. In aprilie, dobanzile erau de 4,8% la un an si 5,8% la 3 ani. In mai urcasera la 5,5% si 6,15%. In iunie am avut 7,2% si 7,8%, iar in iulie am inregistrat maximul de pana acum - 8,2% la un an si 8,6% la 3 ani. 
Unde se vor opri dobanzile?
Se vor opri aici cresterile? Cata vreme inflatia raportata pentru luna iunie a fost de 15%, e greu de crezut asta. 
Iar bancile au inceput sa se miste in directia dobanzilor Trezoreriei oferind mai mult pentru depozitele la termen, fortate si de reducerea lichiditatii din sistem, fapt semnalat de altfel si de reprezentantii BNR. 
“Bancherii inteleg bine realitatea si n-o neaga. Totodata manifesta intelegere si fata de situarea BNR de partea depunatorilor. I-am auzit vorbind zilele trecute intr-o dezbatere publica-si, spre meritul lor, fara patima-ca Banca Nationala le-a strans surubul la lichiditate obligandu-i sa ridice dobanzile pasive, la depozite, pentru a se putea baza intr-o si mai mare masura pe banii populatiei” arata recent intr-un editorial Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. 
Conturile de economii au avantaje certe
Cei care au cumparat titluri de stat in iunie sau au deschis depozite la termen de un an se gandesc deja daca nu s-au grabit putin. Dobanzile si-au continuat cresterea in iulie si o vor face probabil si in august. 
Dar va fi prea tarziu pentru cei care si-au plasat toate economiile in depozite sau titluri de stat oferite in urma cu cateva luni, acestia ar trebui sa astepte acum maturitatea plasamentelor pentru a face altele.
Daca insa am avea conturi de economii situate ca randament putin sub depozitele la termen, am putea acumula bani in acestea pana in momentul in care dobanzile si-au atins potentialul maxim, urmand sa le plasam apoi pe o scadenta mai lunga, de 3 ani de pilda. 
Ce dobanzi ofera in prezent conturile de economii
Intesa are un plan de acumulare care reuseste sa ofere o dobanda egala cu cea a depozitului pe un an oferit de banca, adica 5,5%. Se pot muta lunar maxim 10.000 lei in planul de acumulare, iar cand piata se va pregati de inversarea trendului dobanzilor, banii pot fi replasati intr-un depozit la termen cu scadenta mai lunga sau in titluri de stat. 
BCR are la randul sau un plan de acumulare unde dobanda este de 4% pe an pentru adulti sau de 4,5% pe an daca planul este deschis pentru copii. 
La Banca Transilvania contul de economii are o dobanda pe transe valorice-3,75% pentru sume mai mari de 1.000 lei dar sub 10.000, 4% pentru sume intre 10.000 si 99.000 lei, 4,25% la economii intre 100.000-499.999 lei si 4,5% pentru ce depaseste 500.000 lei. 
Libra Bank are un cont de economii cu 2,5% dobanda care poate fi transformat intr-unul pe o perioada determinata, caz in care dobanda urca la 3-3,5%, in functie de lungimea respectivei perioade.
La ProCredit produsul Flex Save are o dobanda de 3% pe an. 
ING Bank ofera un cont de economii cu dobanda de 2% la sold platibila lunar. Banii noi intrati in cont pot fi utilizati pentru un depozit pe 4 luni cu dobanda de 6% pe an, iar apoi, la scadenta, sumele se intorc in contul de economii. 
Tot 2% ofera si Banca Romaneasca pentru Contul Flexibil. 
Ce spatiu de manevra ofera un cont de economii?
Plasarea banilor intr-un cont de economii sau plan de acumulare timp de cateva luni se poate dovedi mai inspirata decat mentinerea lor intr-un cont curent pana cand dobanzile din piata ating un nivel maxim. 
Folosirea depozitelor cu scadenta mai scurta, de 1-3 luni, ofera randamente asemanatoare de multe ori, dar reducerea mobilitatii economiilor este un dezavantaj in dreptul depozitelor.
Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Vor mai creste dobanzile la depozite?

Vor mai creste dobanzile la depozite?

Imprumuturile statului pe termen lung s-au ieftinit usor iar dobanda titlurilor de stat pentru populatie a stagnat in august, in paralel cu renuntarea la scadentele peste 1 an.

09 Aug 2022 | Depozite
Bancile isi concureaza propriile campanii promotionale

Bancile isi concureaza propriile campanii promotionale

Reducerea lichiditatii din piata interbancara, concurenta cu titlurile de stat si cresterea inflatiei au fortat bancile sa creasca accelerat dobanzile la depozite.

02 Aug 2022 | Depozite
Aventura subscrierii online a titlurilor de stat Tezaur

Aventura subscrierii online a titlurilor de stat Tezaur

Desi numarul de pasi pentru generarea unei achizitii online din partea celor inregistrati in SPV-ul ANAF nu este mare, procedura nu e deloc simpla. Complicatiile apar la aproape fiecare etapa care trebuie parcursa.

29 Iul 2022 | Depozite
Cum poti obtine randamente anualizate de peste 7% la titluri de stat detinute cateva luni

Cum poti obtine randamente anualizate de peste 7% la titluri de stat detinute cateva luni

Nu trebuie sa ne imobilizam banii cel putin un an pentru a avea titluri de stat in portofoliu, putem cumpara din emisiunile deja listate cu scadenta in august, octombrie sau decembrie 2022.

05 Iul 2022 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii